A tánc a szívügyem


Mészáros Krisztina  2014.4.15. 3:49

Beszélgetés Házi Csilla táncművésszel.

Táncművész. Törékeny, de csupa izom. Kitartó és örökké mosolygó. Olyan vehemenciával van jelen az óráin, amellyel ritkán találkozni. Ezerszínű tehetség. A dunaszerdahelyi Házi Csilla 28 éves, de gyermeki szikra csillog a szemében. Mindamellett ízig, vérig nő.


A zumbaóráidat nézve úgy tűnik, sosem fogysz ki az energiából. Honnan ez a lendület?

Gyakran mondják, hogy ha az ember azt teszi, ami a szívügye, az meglátszik rajta. Számomra a zumba tökéletes összhangja mindazon stílusoknak, amelyeket a legjobban szeretek. Hiszen a zumbában megtalálható a tánc összes műfaja, összegyűjti a klasszikus és modern tánc elemeit.

A Pozsonyi Táncművészeti Főiskolán tanultál, de a táncot már 23 éve műveled.

Szüleim láttak meg bennem azt a tehetséget, amelyet kilenc év néptánc, majd másfél éves nyitrai magán tánckonzervatórium után a főiskola sikeres felvételijéhez vezetett. Bár anyukám és apukám tartottak tőle, hogy csak a tánccal nem tudom majd az anyagi jólétemet bebiztosítani, szerencsére másképp történt. Ma már napi nyolc órában foglalkozom a tánccal, és teljesnek érzem az életemet.

Hogyan telnek egy táncosnő mindennapjai?

Ha egy napomat nézem, akkor általában a délelőttök szabadok. A kora délutáni órákban gyerekeket tanítok modern táncra, tíz csoportom van. Délután koszorúcskára készítek fel osztályokat, vagy esküvő előtt álló fiatalokkal, esetleg csak kikapcsolódásként tánctudásra vágyó párokkal foglalkozom. Este hattól kezdődnek a környező falvakban a zumba óráim. Négy éve okleveles oktató vagyok. Ezek az órák este fél kilencig lekötnek. Akkor viszont kezdődik az insanity edzésem – 10 óráig.

Látszik rajtad a mozgás eredménye, de hogy lehet ezt bírni fizikailag?

Amikor zumbaoktatással kezdtem foglalkozni, hihetetlen fájdalmaim voltak. Ám, ma már teljes mértékben ráálltam erre az életmódra. El kell dicsekednem, hogy azóta, amióta így élek alig voltam beteg, láz pedig már nem is emlékszem mikor döntött ágynak.

Annyiféle emberrel, és korcsoporttal dolgozol, mindenkivel megtalálod a közös hangot?

Igen. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek rengeteg barátjuk van, és hatalmas szeretet veszi körül őket. Hihetetlen sikerélményem az alistáli általános iskola növendékeivel volt néhány hete, akik megleptek összetartó erejükkel, egymás iránti szeretetükkel. A koszorúcska, vagyis a táncbemutató után tapssal és könnyekkel búcsúztattak, az egyik fiú a karját ajánlotta, úgy kísért az ajtóig. Felemelő ilyen fiatalokkal találkozni. Az ünnepi beszédem alatt jómagam és a növendékeim is sírtunk. Azt hiszem, ez mindent elárul.

Olyan csinos vagy az óráidon! Ráadásul még a kimerítő tánc közben is mosolyogsz. Ez tudatos?

Fontos számomra a megjelenés. A munkámhoz tartozik, hogy kellemes benyomást keltsek. Ezen kívül bármilyen magánéleti gondom van, akkor is az órákon mosolyogva üdvözlöm azokat, akik táncolni, mozogni szeretnének. Hiszen a résztvevők szeretnének relaxálódni, kicsit kiszabadulni a mindennapi rutinból. Erre pedig nem kerülne sor, ha az én gondjaim terheit sugároznám.

Igényes nőként mennyire vagy házias?

Nem könnyű a páromnak lenni, ez tény. A legtöbb férfi igényelné, hogy a nap végén én otthon várjam, nekem viszont akkor kezdődik a munkám. Ha időm engedi, szívesen takarítok, hétvégenként pedig sütök és főzök.

Karácsony előtt megmutattad mekkora szíved van, hiszen jótékonysági zumbamaratont szerveztél.

Úgy éreztem ennek akkor jött el az ideje. A dunaszerdahelyi kórház gyermekosztályának sikerült a befolyt összeggel segíteni, pontosabban több mint 400 eurót gyűjtöttünk össze. Ebből melegítőt, digitális lázmérőt, gyurmát, kifestőt, játékokat és még sok minden mást vásároltunk. Emlékezetes élmény marad számomra, amikor az átadáskor az ott dolgozó nővérek szemében hálát láttam.

Mit csinálsz szívesen a szabadidődben?

Futok, tornázom, zongorázom és olvasok. Amitől viszont feltöltődöm, az egy kád forró víz, gyertyafényes, lágy zenei aláfestéssel. Nincs is jobb egy kimerítő nap után.

Mit jelent egy fiatal lánynak a siker? Mire vagy a legbüszkébb?

Az első nagy sikerélményem 2005-ben volt, amikor mind csoportban, mind szólótáncban elnyertem a felvidéki Ki mit tud? verseny trófeáját. A 2007-es év meghozta az Év Táncosa díjat, amellyel a nyitrai színházban tüntettek ki. 2009-ben Nagyfödémesen az Esztrád Csoportok Seregszemléjén megválasztottak Az év koreográfusának. De a legcsodálatosabb, számomra legemlékezetesebb siker a táncművésszé avatásom volt, amelyre 2012-ben a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban került sor. Azonban a kisebb dolgoknak is nagyon tudok örülni. Siker minden bemutató, minden héten a nagy lélekszámú zumbaóra, és a növendékeim fejlődése. Nem utolsósorban pedig siker az, hogy megadatott nekem, hogy azzal teljenek a napjaim, amit ennyire szeretek: a tánccal.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A függöny mögött

Tompa Orsolya

Az önvaló kifejezése mindenki számára mást jelent. Beszélgetés Zoltai Bea festőművésszel.

2017.10.7.    5


Pillanatnyi impressziók

Tompa Orsolya

„A fényképezőgép képeket örökít meg, de valójában a puszta képnél jóval többet rögzít.” Beszélgetés Szalay Mona fotográfussal.

2017.7.23.    64


Teológia és feminizmus

Tompa Orsolya

A teológia sokrétű és megosztja az embereket. A feminizmus is. Beszélgetés dr. Perintfalvi Ritával.

2017.4.21.    9


Örülni minden apróságnak

Póda Erzsébet

"Megtanultam, hogy nem szabad siránkozni. Megtanultam kimondani, ha valami bánt, vagy nem értek egyet valamivel." Beszélgetés Fabó Máriával, a Komáromi Jókai Színház marketingvezetőjével, a Szakképző és Felnőttképzési Intézet igazgatójával.

2016.8.8.    88


Katonaélet nőként

Tompa Orsolya

Hogyan éli mindennapjait és hogyan áll helyt a mindennapokban egy nő katonaként? Riportunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ maguktól a katonanőktől.

2016.6.27.    95


Bőrnek, léleknek

Póda Erzsébet

Nem elég szempillát, szemöldököt festeni, a kozmetikusnak szépíteni kell a vendég bőrét, ápolni a lelkét, mondja Both Tímea kozmetikus.

2016.5.30.    14


Minden ország más

Tompa Orsolya

Beszélgetés Harmincz Ritával, a sárga ruhás utazóval.

2016.4.28.    8


A pillanat varázsa

Póda Erzsébet

Szeretem megmutatni, hogy ezernyi szépség és csoda ölel körül minket: beszélgetés Virágh Mária fotóssal.

2016.2.5.   


Szex, érettség és más kérdések

Tompa Orsolya

Beszélgetés Győri Szilvia szexuálpszichológussal.

2016.1.21.    29


A tehetségen túl

Póda Erzsébet

Beszélgetés Bakonyi Orsolya előadó- és képzőművésszel.

2015.12.28.    80


Azt alkotom, amit szeretek

Tompa Orsolya

Beszélgetés Wéber Andreával azaz Mandy Candyvel.

2015.12.10.    139


Mozgásban az életem

Tompa Orsolya

Beszélgetés Prázmári Erika aerobikoktatóval a sportról, a testmozgás fontosságáról, és sok minden másról.

2015.11.20.    71