Bőrnek, léleknek


Póda Erzsébet  2016.5.30. 1:10

Nem elég szempillát, szemöldököt festeni, a kozmetikusnak szépíteni kell a vendég bőrét, ápolni a lelkét, mondja Both Tímea kozmetikus.

Sürgés-forgás, keverés-kavarás, kérdések-válaszok, mosolyok-csendek váltakoztak azon a krémkészítő tanfolyamon, melyet Pénzes Katalin szervezett, és amelyet Both Tímea kozmetikus vezetett Dunaszerdahelyen. A műhelymunka kis csoportjának lelkes amatőr tagjai előre megírt receptekből készítettek saját maguknak biokozmetikumokat.


Mandulaolaj, szezámmagolaj, makadámolaj, sárgabarackolaj, cetilalkohol, emulgálószerek, lizolecitil, vizes fázis, zselésítés, glicerin, kristályos rendszer, desztillált víz, zsírfázis, vízfázis, illóolajok. Megannyi kifejezés, melyet a tanfolyam végére mindenki kívülről fújt.
Bőrbarát, nyugtató hatás, gyógynövényes, illóolajas.
Nos, ilyenek lettek az arckrémek, testápolók, tusfürdők, melyek a tanfolyam résztvevői a műhelymunka végére elkészítettek.

Mitől különleges ez a tanfolyam, kérdeztem a workshop vezetőjét, Both Tímeát, aki webmagazinunkban is publikál szépségápolással foglalkozó cikkeket.

Attól különleges, hogy személyre szabott, egyéni igényeket elégít ki.

Az eredeti szakmád kozmetikus, hogyan jött az ötlet, hogy saját magad is készíts termékeket?

Sokféle kozmetikummal megismerkedtem a munkám során, de mindig kevésnek éreztem a hatásukat. A professzionális készítmények nem azt az eredményt hozták, amit elvártam, amit szerettem volna elérni. Nem lett olyan a bőr, a kezelések után, mint amilyet elképzeltem. Elkezdtem saját magam keverni krémeket otthon, kísérletezgettem. A professzionális termékeket feljavítottam: belekevertem, hozzáadtam ezt-azt, tökéletesítgettem. Így jutottam el odáig, hogy később már magam készítettem.

Ha többet akartál tudni, akkor bizonyára végeztél valamiféle kutatómunkát is. Szakirodalmat kerestél, interneten nyomoztál?

Az interneten keresgélve találtam rá egy magyarországi cégre, amely alapanyagokat forgalmaz. Belevetettem magam a témába, sikerült sok újat megtanulnom. Elkezdtem otthon elkészíteni a recepteket, megismertem a hatóanyagokat, megtanultam, hogyan viselkedik a bőr a hatásukra. Az ismerősökön teszteltem az általam készített kozmetikumokat, és az ő pozitív visszajelzéseik adtak lendületet a továbbiakhoz. Belemélyedtem az aromaterápia rejtelmeibe, vizsgáltam a gyógynövények hatásait, végül felkerestem az említett céget, és alkalmazásba kerültem. Sokat beszélgettünk, mélyen beleástuk magunkat az alapanyagok témájába.

Amikor kísérleteztél, kaptál negatív visszajelzéseket is a „kísérleti alanyoktól”?

Többnyire az illattal volt probléma: vagy túl sok lett, vagy túl kevés. Ha mondjuk valaki nem kedvelte a levendula illatát, akkor valami mást alkalmaztam helyette. Többen kerestek fel az aknés bőr problémájával. Az illóolajak sokat tudnak segíteni ezen az állapoton. Olyan készítményt igyekeztem előállítani, hogy illatban és hatásában is megfeleljen a célnak. Nem mindig sikerült elérni, hogy az illat is finom legyen és hasson is. Maradtak még kérdőjelek, feladatok a tökéletesedéshez.


Mi az oka, hogy sokan küszködnek aknés problémákkal?

Ez részben visszavezethető az étkezési szokásokra, részben pedig lelki okai is lehetnek. Túl sok az elvárás az iskolában, a családban, otthon, a munkahelyen. Nagy a nyomás az embereken, stresszesek, mindez megbújhat a bőrproblémák mögött is.

Szakterületed a bőrfiatalítás. Hogyan lehet a vendég lelki problémáin és például a bőrön jelentkező ráncain segíteni?

Ha belép egy lelkileg frusztrált nő a szalonba vagy a stúdióba, a kozmetikusnak azonnal látnia kell, hogy miről van szó. A mai kor kozmetikusa a mai kor füvesasszonya is. Figyelnie kell a vendégre, neki az a feladata, hogy energiával töltse fel a kliensét, hogy a vendég kipihenten és lelkileg kiegyensúlyozva távozzon a kezelés után. Tehát olyan illóolajakkal dolgoznék, olyan hangulatot teremtenék, ami a vendég lelkiállapotába egyensúlyt hoz. Használnék például gránátalmamag-olajat, avokádó- vagy makadámiadió-olajat. Készítenék egy kérdőívet is számára vagy elbeszélgetnék vele, amennyiben nyitott erre, hogy éppen mi az, amivel küzd, mi okoz számára nehézséget. Mindenképpen olyan illóolaj-keveréket ajánlanék neki, ami a lelkiállapotát harmonizálja. Természetesen olyan krémeket alkalmaznék, amik segítik, javítják a bőr szerkezetét, antioxidánsokat tartalmaznak, stresszoldók. Lazító masszázst, tisztítást és pakolást alkalmaznék. Azokkal az alapanyagokkal, amelyekkel dolgozom, hosszú távú jó eredményeket tudunk elérni. A natúrkozmetikumoktól azonnali hatást ne várjunk, hosszú távon, rendszeres használattal fejtik ki hatásukat.

Fontos a krémek, szérumok, olajok használata, és az illóolajat is említetted.

Szeretek illóolajat használni, hiszen nemcsak a bőrben fejtik ki a hatásukat, mondjuk egy ránckezelés vagy tisztítás során, hanem a léleknek is rendkívül jót tesznek. Az illatok a bőrön át felszívódva pár percen belül bekerülnek a véráramba. A képzett aromaterapeuta tudja, hogy milyen stresszhatásra melyik illóolaj-keveréket használja. Sokszor elég a kamilla- vagy a levendulavíz alkalmazása. Vannak illóolajak, amelyek még három nap után is kimutathatók a vérben.

Ha jól értem, a jó kozmetikus a lélek ismerője is.

Igen. Tanultam pszichológiát is, és sok spirituális, meditációs gyakorlaton vettem részt, nyolc évig foglalkoztam ezzel önképzés során, tanfolyamokon, képzéseken vettem részt. Ma már nem elég tudni szempillát, szemöldököt festeni, a vendégre időt kell szánni, szépíteni a bőrét, ápolni a lelkét.

A személyre szabott kozmetikumok készítésének ötlete honnan jött?

Kozmetikusi munkásságom során megtapasztaltam, hogy nincs két egyforma állapotú arcbőr, és miután részletesen megismerkedtem a natúrkozmetikumok hatóanyagaival, ötvöztem e kettőt. Igyekszem mindenkinek a számára a legmegfelelőbb szépítő készítményt adni. Valójában egy jó kozmetikusnak legyen az a célja, hogy személyre szabott kozmetikumot alkalmazzon, amit akár elmenős krémként is a vendég magával vihet.


Hogyan telik egy napod?

Dolgozom a munkahelyemen, és dolgozom vállalkozóként a műhelyben, ahol a hivatalosan forgalomban lévő szappanokat, dezodorokat készítem, és csomagolom, új terméket fejlesztek. A receptjeink az alapanyagok ismeretéből, és a bőr anatómiájának, működésének ismeretéből születtek meg. Reggel hattól sokszor este tíz-tizenegyig is talpon vagyok. Mindezek mellett vegyésztechnikus-laboránsnak tanulok. Nagy vágyam, hogy kozmetikusokat oktassak, a képzés keretein belül megtanítanám a natúr- és biokozmetikai alapanyagok, hatóanyagok felhasználását, a személyre szabott kozmetikumok készítését.

Szakcikkeket írsz, dolgozol, tanulsz, workshopokat vezetsz, hogy fér bele ennyi minden az életedbe?

Az ember csak úgy tud elérni valamit, ha megfeszíti magát. Sokszor négy-öt órákat alszom, igyekszem magamat utolérni: mindig a legfontosabb feladatot helyezem előre. Az a cél vezérel egyelőre rövidtávon, hogy vállalkozásunk szilárd alapokon álljon, és a saját termékeink közismertté és kedveltté váljanak.

Both Tímea a 2. és 4. fotón
A szerző felvételei (1-3-5) a biokozmetikum készítő workshopon készültekHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A válaszkeresés útján

Póda Erzsébet

Nagy Csivre Katalin fest, rajzol, verset ír, időnként pedig gondolatfelforgató írásokkal jelentkezik, életútja nemhogy érdekes, de különleges történésekkel teli.

2022.1.16.   


Értékmentő műhely

Póda Erzsébet

Vakegér Műhely egy pedagógus-házaspár tevékenységét takarja. Rakoncza Gabriella és Varjú Árpád csodálatos fabútorokat készítenek.

2021.12.2.   


Mindig az igazat

Póda Erzsébet

Beszélgetés Szöllősi Ildikóval, a „Feltárulnak a titkok" című videósorozat alkotójával.

2021.11.25.   


Fegyelmezett művészet

Póda Erzsébet

Beszélgetés a Csallóközben élő Lipcsey György szobrászművésszel.

2021.11.11.   


Őszintén játszani

Póda Erzsébet

Beszélgetés Kálloy Molnár Péter színművésszel, költővel, fordítóval és zenésszel.

2021.11.7.   


Egyedi gyantaékszerek

Szekeres Angéla

A Dunaszerdahelyen élő Brunczvik Mónika egy éve kezdett el gyantából készült ékszerekkel foglalkozni...

2021.11.2.   


Az Egyesület önkéntese

Zana Anita

Beszélgetés Tóth-Szabó Annával, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok megye Egyesületnének mindenes-önkéntesével.

2021.10.28.   


Kulcsszó: elfogadás

Zana Anita

Beszélgetés a különleges történetű látássérült Lukács Ágotával.

2021.9.28.   


Élvezek minden zenei stílust

Virág Csenge

Tarján Zsófi szereti a kihívásokat, hiszen már többféle zenei műfajban is kipróbálta magát.

2021.9.2.   


A sokoldalú jogtanácsos

Zana Anita

Interjú dr. Simon Gergellyel, aki látássérültként is teljes életet él.

2021.8.16.   


Ausztrál szemmel magyarul

Póda Erzsébet

Azokat a külföldieket szeretném megszólítani, akik talán jobban is ismerik a magyar nyelvet, mint néhányan közülünk. Ezúttal Ausztrál Tom, azaz Tom Champion az interjúalanyom.

2021.8.10.   


Indiai szemmel magyarul

Póda Erzsébet

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy magyar anyanyelvünket, ezt az őseinktől kapott, felbecsülhetetlen értékű élő kincset, helytelenül használjuk. Interjú az indiai Manish Tanwarral.

2021.7.17.