Mi lett volna?


Mészáros Krisztina  2009.11.13. 6:14

Mindannyian tévedünk, ki kisebbet, ki nagyobbat, de hihetetlenül nehéz felállni bármilyen bakiból.

Nézem a tévét, és benne Zalatnai Sarolta mesél arról, hogy elrontotta az életét. Cininek sem lehet könnyű, gondolom. Aztán már csak az marad bennem: én mit rontottam el? Olyan hibákra gondolok, amit már nehéz helyrehozni, vagy egyáltalán megbocsátani. Hisz, ha egy picit másfelé mentem volna... De nem csak egy út van megírva az életnek nevezett herce-hurcában.

Van, aki nem csalta meg már legalább egy szerelmét? Nem is egy lánykori kapcsolatomat tettem így tönkre. De csak addig, míg viszont meg nem csaltak! Tanultam belőle, és ezért mára becsülöm a monogám kapcsolatot.

Vagy melyikünk nem mondott már banális hülyeséget, amiért még most is szégyenli magát? Gyakorta megesik, hogy amikor zavarban vagyok, viccel akarom átvészelni a kínos helyzetet. Nem mindig sikerrel.

Ki állt ki mindig a rokonáért? Én nem. És ki nem lökött ki a lelkéből embert, akinek ott lenne a helye? Nekem két példám is van: az egyik az apám. A mai napig nem tudom visszagyömöszölni a szívembe, mert olyan véglegesen kitaszítottam.

Ki nem sajnálkozik a vétkein? Mert bizony én nagyon tudom sajnálni magam. Döntések a hétköznapokban, amelyek jónak tűnnek. Aztán jön, vagy megy egy-egy ember az életünkben, és már teljesen megváltozott minden. Meddig jutottunk volna a gimis szerelmemmel? Milyen lenne most az életem, ha mást szeretnék?

Bármilyen ámító is elmélázni ezen, a mai változat nekem jobban tetszik. Mert ha volna is még egy lehetőségem, nem változtatnék a nagy eseményeken. Aprócska bakikat ugyan kikerülnék, de ma már tudom, hogy a nagy hibák azért voltak, hogy most az legyek, aki vagyok.

Volna, volna, volna... A feltételes mód sejteti, a múlt volt, a jövő lesz, a ma van. Most kell úgy élni, hogy a következő években kevésszer, és csupán jó értelemben használjuk a szót: „volna”.Hozzászólások

barát, 13. 11. 2009 12:36:41
Igen az ember minél idősebb,annál többször jut eszébe mi az amit másként kellett volna csinálni.De ezen agyalni tiszta fölösleges.Szeretni kell az életet,és örülni minden egyes napnak.Tenni dolgunkat,nevelni gyerekeinket és szeretni másokat.A legfontosabb érzés az életben a szeretet.Ha ez meg van akkor a többivel könnyedén megbírkózunk
Teréz anya, 13. 11. 2009 13:25:48
Ez a "legfontosabb a szeretet", ez annyira elcsépelt!!! Gondoljunk csak bele, mit is jelent a szeretet? Ki szeret? Mit szeretünk? Nézzünk csak körül! Hol uralkodik szeretet? Szerethetjük végtelenül a társunkat, ha a betegség elviszi. Mit érünk akkor a szeretetünkkel?Szerethetjük a gyermekünket, ha a kábítószer rabja lesz, sose tudjuk megmenteni. Szeretettel sem. Ha már legfontosabb, akkor az az egészség és a megértés, a békesség a kiegyensúlyozottság. Szegény szeretetet hagyhatnánk már megpihenni, annyi mindent aggatunk rá, annyi mindennel ruházzuk fel, ami nem is a szeretet. És a szeretet nevében hazudunk, ölünk, gyilkolunk, csalunk meg másokat...
Orban Kriszta, 14. 11. 2009 09:06:14
Ha a szeretteinket elszolitjak, szeretettel megkonnyitjuk az utolso perceit! HA megcsalnak, nem szerettek, nem tisztan es nem oszinten, vagy csak mert nem becsultek azt, amit adsz!Aki gyilkol, sosem tudta, milyen szeretni. A szeretet nemcsak egy elcsepelt szo, az egeszseg, a megertes, a csalad, a szerelem mind erre epul. Van, aki kevesebbet kap belole, tudom. Mindannyiunknak van idoszaka, amikor mas erteket keresunk, de vegul csak azok a napok maradnak meg, amikor szerettunk.
Teréz anya, 14. 11. 2009 13:26:41
Csak azt próbáltam mondani hogy nem igaz hogy minden a szeretet. Kár hogy nincs más szó ami kifejezhetné mit is próbálok elmondani. A szeretet nem ad meg mindent és nem is a legfontosabb. Ha szeretünk valakit attól még nem tudjuk megmenteni a halálos betegségtől. Szerethet az is aki szerelemféltésből meggyilkolja a szerelmét. A szeretet nevében prédikálnak a papok aztán meg paráználkodnak a kiskorúakkal... Az is szeretet nem??? Az ember mindent ráfoghat a szeretetre. Sok asszonyt ismerek aki gyűlöli a férjét mégis azt játssza hogy náluk minden rendben náluk szeretet van... Lehet hogy még így sem sikerült elmondanom. Sajnálom de nem igaz hogy a szeretet megold mindent!!!
barát, 14. 11. 2009 15:23:58
A szeretet egy érzés. Nem az eljátszott szeretetről és nem a fojtogató szeretetről beszélek. Ha nem szereted a haldoklót nem tudod a halálos ágyán fogni a kezét. Ha nem szereted a drogost nem nyújtod segítő kezed. Ha nem szereted a társad csak a hibáit látod. Akkor nincs megértés és nincs béke. Ha nem szereted a barátaidat nem segítesz nekik a bajban. Ilyen egyszerű az egész. Az érzéseknek nem lehet parancsolni. De ha mindenkiben a jót keresed akkor te is kapsz valamit. Ha nem az irigység és nem a gyűlölet vezérel akkor az élet megajándékoz téged. S hogy mivel? Egyszerű......nagyon sokan fognak szeretni.
Orban Kriszta, 14. 11. 2009 17:12:57
Ertlek en Terez anya, tudom vannak emberek,akik a szeretet alcaja moge bujva, epp az ellenkezojet cselekszik. A heten egy olyan anyaval kellett beszelnem, aki azt hirdette, milyen fontos a gyereke. De a kisfiut nem latta realisan, nem is ismerte, es amikor szembesiteni akartam a gyerek agressziv viselkedesevel, homokba dugta a fejet. Csak ne kelljen foglalkoznia a gyerek negativumaival. Majom modjara szereti a kicsit, de szereti. Latom, milyen egy gyerek, ha a szulei nem szeretik. Onzo, szeretetehes, durva, es mindez azert, mert nem tudja, milyen ha valakinek o is fontos. Vegtelenul szomoru. Nagyapamat kevesen szerettek, mert o sem tudott igazan szeretni.A temetesen jo ha 20 voltunk, a sirjara csak 2 ember vitt viragot. Volt 4 gyereke, 8 unokaja. Tenyleg nem hiszed, hogy a szeretet realis erzes, es a mindennapokban jelen van?
Teréz anya, 14. 11. 2009 18:44:43
Köszönöm Krisztina hogy megértettél. De kitartok amellett hogy a szeretet nem old , nem oldhat meg mindent és nem a legfontossabb. Sokan a szeretet nevében cselekesznek megbocsájthatatlan bűnöket. Ezért próbálom azt mondani hogy a szeretet nem minden. Biztos hogy létezik van szeretünk másokat de nem a legfontosabb. Legalább olyan fontos (lenne) a tisztesség becsület és mások megértése is!!!
barát, 14. 11. 2009 20:37:54
Nemcsak azért vagyunk manapság kimerültek, mert sokat robotolunk, hanem mert olyasmit csinálunk, amit nem szeretünk, és olyan légkörben élünk, amelyben nincs szeretet. Ha valamit szeretettel teszünk, észre sem vesszük, milyen teljesítményre vagyunk képesek. A szeretet mérhetetlenül sok energiát ad. Fáradhatatlanná teszi az embert, feltölti erővel.” (Müller Péter: Szeretetkönyv)
Teréz anya, 15. 11. 2009 09:08:50
Kedves barát lehet hogy nem érted de nem baj. Úgy beszélsz mint egy hittérítő aki csak fújja a magáét. Müller Péter pedig egyszer ezt írja aztán meg amazt. Egyik könyvében ne mondd ki hogy szeretlek másik könyvében meg mondd ki... Ő se tudja igazán a dolgokat hiszen nem próféta.
barát, 15. 11. 2009 15:40:09
Kedves Teréz anya! Nem vagyok hittérítő és nem akarlak meggyőzni arról,hogy a szeretet a legfontosabb. Sőt én sem szeretek mindenkit.Hidd el még meg is értelek.Csak fel akartam nyitni a szemed.De úgy látom ez nem nagyon sikerül.De egyszer mindenki rájön a szeretet fontosságára.Igen a tisztesség a becsületesség az egymás megértése ez mind fontos.Csak egy a baj. Akiben ez a három így együtt van,azt szépen eltiporják.Ha megszólalsz a tisztesség nevében figyeld meg hányan állnak melléd.Ezt az utat már végigjártam és belefáradtam. Nem tudod megváltani a világot ha a világ nem akarja. Egy dolog marad.Tisztességes maradni a családban a barátok között.Segíteni egymást,velük együtt örülni és szeretni őket.
Orban Krisztina, 15. 11. 2009 19:24:34
Kedves Terez anya, es Barat! Harom dolog van a vilagban: jo, rossz, es a koztelevo dolog. A jo a szeretet, a rossz a gyulolet, a koztelevo dolog pedig nem mas, mint az onzes. Onzo modon szerethetunk, es utalhatunk is. Az eletunk tele van arnnyal. Van, aki nem is tud kibujni beloluk. VAn, aki inkabb arra huz, mert konnyebb. A tisztesseg, becsulet nem letezne, ha bennunket(akik megprobalnak igy elni) valaki nem tanitott volna ra. Az, aki ezt atadta nekunk, az nagyon szeretett, szeret minket. Mit er az egeszseg ha senki sem orul Veled?Mit er a tisztesseg ha ennek ellenere, nincsenek olyanok, akik melletted lennenek? minden fontos ertek(es most sorolhatnam) kozvetve vagy kozvetlenul a szeretet szo es erzes kore csoportosul. Nem elek alomvilagban, csak hinnem kell abban,ha szeretnek es en is szeretek az eletben, legyen barmilyen hosszu, vagy rovid, csak ezzel az erzesel lehet teljes. En ebben hiszek!
@


Kapcsolódó cikkek

Az élet röpke pillanat

Varga Gréta

„És aztán pendül már a szál. Az óra körbe-körbe jár.”

2009.11.28.   


Hív a múlt

Filó Péter

Az emlékezés számomra mindig fontos cselekedet volt.

2009.11.27.   


Ív

Madarász Ildikó

Csak egy pillanat volt meglátni. Láttam, miközben nem láttam. A botom pont bokán ütötte. Ő felkiáltott, én felkiáltottam.

2009.11.26.   


Emlékeink

Molnár Miriam

Az emberi emlékezet érdekes dolgokat tud művelni.

2009.11.25.   


Amilyenek vagyunk

Póda Erzsébet

Sokszor váratlanul törnek az emberre: az utazás monoton percei alatt, este lefekvés előtt, akár munka közben, vagy csak úgy...

2009.11.14.  2   


Az emlékezés lángja

Nagy Erika

Senki sem dicsekszik vele, de valószínűleg sokan tudnának említeni legalább egy esetet, amikor az a bizonyos makarenkói pofon elcsattant az iskolában.

2009.11.10.   

A rovat további cikkei

Kórházi emlék

Puha Andrea

Sötét volt a folyosó. Csak a végén láttam fehér foltokat.

2009.11.23.  4   


Nagymama

Mészáros Angelika

Szaladnak az évek, olyannyira, hogy csak ilyenkor, a halottak napja táján tudatosítom, milyen gyorsan is...

2009.11.8.  1   


Emléksorozat

Fodor Tekla

A gyerekkortól felnőttkorig...

2009.11.6.  3   


Csak a szépre…

Angyal Sándor

Emlékszem, fogtuk egymás kezét és szépen haladtunk a többiek után...

2009.11.5.  16   


Élet és halál

Dráfi Emese

Vajon mi lesz velük? Azokkal, akik meghaltak. Sajnálják-e, hogy el kell menniük, és hogy itt kell hagyni mindent...

2009.11.2.   


Sokadik ecloga

Mészáros Krisztina

Ez a cikk egy vallomás. Nem nagyvilági, nem szól a modernkor apró-cseprő dolgairól.

2009.11.1.