Tücsörtök


Mészáros Krisztina  2012.5.7. 4:25

Mit rejthet ez a kifejezés? Erre csak a keresztfiam tudna válaszolni.

Bár fültanúja voltam, amikor kiejtette. Talán a huncut mosolya az oka, de e zavaros szó mosolyt vált ki belőlem most is.

A gyermek leleményessége különleges, hiszen egy elfelejtett szó helyett újat alkot, ehhez elég neki az eredeti kifejezés hangzása. De a gyerekek nem csak a szóalkotás területén termékenyek és találékonyak: a játékok érdekes felhasználásában is felülkerekednek szüleiken. Bámulatos, ahogy egy apró állatkát hősies katonai szereppel ruháznak fel, vagy ahogy fantáziájukban a napok eseményei megismétlődnek. Szerintük a tegnap ma van, ma pedig újra megtörténhet ugyanaz, amely előző nap elnyerte tetszésüket.

A kicsi, akinek a tücsörtök kifejezést köszönhetem, nyitott szívvel áll előttem, de már megtanulta a felnőttek taktikáit. Van, akit az ujja köré csavar, majd ha megunta, szó szerint lekoptatja. Ám többnyire gondtalan világába merül, és csak néha enged be egy-egy felnőttet a varázslatos világába. Eddig is élvezetes volt részese lenni az életének, de ahogy figyelem, azt hiszem, most jön még csak a lényeg. Félúton van a mesék világából az iskoláskor felé. Aggódom is, hogy a csodák, amelyeket eddig megismertetett velem, egyszerre csak játszmák lesznek, amelyeket a televízióból, a környezetétől lesett el.

Már most látom benne a megfontoltságot, aztán hirtelen még visszaölti csillogó mosolyát, és újra az a picur, aki babaként azt ismételgette, kapi-kapi. Újabb rejtély, hogyan jött ajkára a szóismétlés, és értelme sem lett világosabb az évek alatt. Az a gyermek, akiről azt gondoltam már rég elfelejtette, hogy magammal vittem lovagolni, a minap megkérdezte, mikor megyünk újra.

Ő is egy csoda. Mint minden kisgyermek. Életük a legegyszerűbb és egyben legbonyolultabb áldás, amiben részesülhetünk. Talán az a legérdekesebb a természet csodái közül, miként lehetséges, hogy amikor mindent megteszünk, mégsem jönnek. Máskor pedig szinte észrevétlenül simulnak új kuckójukba, és várják, mikor vesszük észre a havi ciklus kimaradását. Születésük az elmondhatatlan szenvedés közepette is a legnagyobb megtiszteltetés, amely a nőt érheti. Hiszen ő általa van a világon egy teremtés, egy kincs.

Ezek után biztosan állíthatom, lemaradni napjuk egy percéről is, igazságtalanság.

Áldozattal jár, hogy az ember a gyermekének mindent megadhasson, miközben a legbonyolultabb kérdés az: vajon ez a legjobb, amit tehetünk érte? Ám a leghelyesebb, ha hallgatunk belső meggyőződéseinkre, és aszerint cselekszünk. Szülőnek lenni kihívás, és maga a legextrémebb sport. És érte a hála? Csak annyi, hogy hallhatunk egy ilyen szót is: tücsörtök.Hozzászólások

ilali, 19. 05. 2012 21:37:55 nem lemaradni
gobár = bogár Ha nem látom mi van a kezében, sose jövök rá.
ilali, 22. 05. 2012 15:27:36 "egy csoda"
A legjobbat majdnem elfelejtettem. Írók költők éveket gondolkodnak, hogy valami szép és közvetlen jusson az eszükbe. Egy hároméves meg reggel odaáll az ablakhoz és azt mondja: - Hazajött a Nap.
:), 23. 05. 2012 21:27:52 :)
nekem a kisfiam külföldiül beszélt. mindig azt számlálta: protecsku pro - és senki nem tudja a mai napig sem, hogy ez mit jelentett :)))
@


A rovat további cikkei

Mit (nem) tanult a nagyi az iskolában

Jády Mónika

Unokaöcsém, Balázs augusztus utolsó napján lett hatéves. Kiskora óta gyűjtöm a mondásait. Íme, a legújabbak:

2009.11.12.   


Óvodában jártam

Szabó Sylvia

Szeptembertől óvodás az unokaöcsém.

2009.11.3.   


Apa és lánya

Vég Erzsébet

Lilla imádja az apukáját. Napjában többször is megkérdezi, hol van...

2009.5.24.   


Távolságok

Vég Erzsébet

Melyek leküzdése nem okoz semmi gondot egy kisgyerek számára.

2009.5.9.   


Fekete leves Balázs-módra

Jády Mónika

Unokaöcsém, Balázs ötéves múlt. Pici kora óta gyűjtöm a mondásait. Még mindig hallok tőle olyan kifejezéseket, amelyeken jókat derülök.

2009.3.31.   


Nem a Jézuska hozta

Jády Mónika

Unokaöcsém, Balázs, ötéves múlt. Pici korától gyűjtöm a mondásait. Íme, a legfrissebbek:

2008.12.29.   


Felvilágosítás

Puha Andrea

A kisgyerekek rendkívül tanulékonyak, merészek, szókimondók.

2008.12.6.   


Néni az a bácsi?

Nagy Erika

A gyerekszáj ellen nincs orvosság. Még szerencse. Néha tudnak olyat mondani, amitől le kell, hogy üljünk, különben…

2008.12.3.   


A pók

Vég Erzsébet

Az utóbbi napok nagyon szép őszi időjárása többször az udvarra csábított bennünket.

2008.10.28.   


„Aúúú, hol?”

Vég Erzsébet

Mindkét gyermekünk nagyon bújós, igényli a testi közelséget, a simogatást, a puszikat.

2008.10.17.   


A kétévesek bölcsessége

Vég Erzsébet

Azt mondják a hozzáértő emberek, hogy a gyerekeket leginkább példamutatással lehet nevelni.

2008.8.17.  2   


Hol terem a kompót?

Jády Mónika

Balázs a napokban egy csomag savanyú cukorkát választott magának az üzletben.

2008.2.9.