Játékbaba (2)


Kovács Márta  2013.11.21. 4:52

A babával való játékot komolyan kell venni!

Nem kell a gyereknek ötleteket adni, hogyan játsszon a babájával – hagyjuk, hogy ők maguk határozzák meg a játék formáját. Ennek ellenére vegyük komolyan ezt a játékot, és néha kapcsolódjunk be mi is. A gyerekek szeme mindig felragyog, ha észreveszik, hogy a szülő komolyan veszi a játékot, és ő is „élőlénynek" tartja a babát. Például, amikor sétálni indulunk, és a kisgyerek hozza a babáját is, kérdezzük meg tőle: „Nem kell a babádnak sapka a fejére?" Így játékosan tanulják meg a másikkal való törődést, odafigyelést.
A babával való játék során a kisgyerek olyan helyzeteket is feldolgoz, amelyektől esetleg fél. Hogyan vizsgálja meg és kötözi be az orvos a babát, és az anyuka hogyan vigasztalja meg. Vagy beleéli magát a baba által más szerepekbe, pl. autóbuszvezető, aki a babát utaztatja, elárusító néni, aki mindig kedveskedik valamivel neki. Ilyen játékok alkalmával beleélik magukat a világba, különböző helyzetekbe, és fejlődik a kifejezőkészségük is.

Fiúk és babák

A fiúk is játszhatnak babákkal. Csak meg kell szabadulni az előítéletektől, és nem ragaszkodni ahhoz mindenáron, hogy egy igazi fiú nem játszik babákkal. Hiszen mint ahogy már említettem, szerepjátékról van szó, amikor a gyerekek az élményeiket dolgozzák fel.
Miért kellene ettől a fiúkat megfosztani?
Még ha a legtöbb fiú inkább a plüssállatokat részesíti előnyben, akkor is fontos, hogy babákkal is játszanak. Hiszen majd egyszer nem egy plüssnyuszi apukái lesznek lógó fülekkel.

Buta baba!

Néha megtörténhet, hogy a kisgyerek megszidja a babáját, kiabál vele, vagy akár földhöz vágja. Nem szabadna beavatkoznunk, és semmi esetre sem szabad a gyereket ezért megszidni.
Néha a gyerekeknek is szükségük van rá, hogy kiengedjék a gőzt, ők is lehetnek rosszak vagy haragosak.
A legtöbbet úgy segíthetünk, hogy jó példát mutatunk, és a velük és babájukkal való törődéskor türelmesek, figyelmesek, óvatosak vagyunk, és tiszteljük őket.

Játék a babával – tükör a szülőknek

Abban az esetben, ha az agresszív kitörések gyakorta ismétlődnek, próbáljunk a gyerekkel elbeszélgetni. Kérdezzük meg, miért haragszik a babájára? Mi történt? Nem lehet-e másképp megoldani a helyzetet? Gondolkodjunk el azon, mi hogyan oldjuk meg vele (a gyerekkel) a feszült helyzeteket. Ahogyan a kisgyerek a babával játszik, gyakran tükrözi a mi viselkedésünket, azt, ahogyan mi közelítünk a gyermekünkhöz.
Ha figyelmesen hallgatjuk őket játék közben, sok mindent megtudhatunk arról, hogyan látják a világot maguk körül, milyen gondok aggasztják. Ahogy a babájához beszél, tükrözi a mi viselkedésünket.
„Hagyd már végre abba, és azonnal gyere ide!" Valóban ilyen türelmetlen hangnemben mondjuk ezt? A gyermek játéka megmutatja nekünk, felnőtteknek, milyen mértékben mutatunk jó példát, és figyelmeztet bennünket a rossz szokásainkra is, amelyeket talán szívesen elhagynánk.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Játékbaba (1)

Kovács Márta

Néhány jótanács gyermekeink kedvenc (és fontos) játékáról, a babáról.

2013.11.8.   

A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.