Hűség – szabadság?


Mészáros Krisztina  2012.8.6. 4:15

A hűség korlátlan szabadságot ad.

Tévét néztem, és benne egy beszélgetős műsort. A téma, mint ahogy a véletlenek hozzák, maga a hűség problematikája volt. Neves hölgyek és urak vitatták a társak közti bizalmi rendszer, a természetből fakadó ösztönösség, a meghittség témakörét. Miközben mindezt végignéztem-hallgattam, csak egy gondolatsort nem értettem. Egy férfi szájából hangzott el, hogy: ha hűségesek vagyunk a társunkhoz, az akkora szabadságot ad, amekkorát a hűtlenségben nem lelhetünk. Először mindezt felszínes magyarázattal elraktároztam magamban, majd újra elővéve szétboncoltam a hallottakat. Talán arról lehet szó, hogy annyira szeretünk önmagunkon túl valakit, hogy a saját újdonságra, változatosságra, kihívásra vágyó lelkünk egyszerre másodlagossá válik. Mert lelkünk olyan darabját érinti, ahova csak igazi lelki társ juthat.

Az ember egyedül születik és hal meg, mondják. De a születésnél az anyja van vele, és szerencsés esetben halálakor a gyermekei. Ha a fent említett állítás igaz, akkor nem csodálatos megtalálni azt, aki a tekintetünkből kiolvassa a gondolatainkat?! Átadni neki minden rejtett titkot, felemésztő kétséget, törődni az ő gondjaival, társa lenni a bajban, és megnevetettni? Adomány az ilyen, és az érett, szellemileg kiegyensúlyozott kapcsolatban lehetséges is.

Ha valaha, megannyi kudarc utáni is merünk így szeretni, ha ebben az áldásban részesülünk, és azt nem rontjuk el rossz döntésekkel – nincs hűtlenség. Mert nincs rá szükség. Egyszerűen teljesek leszünk, a társunkkal s általa. Ugyanis, feltételezésem szerint, a hűtlenség egyetlen oka, hogy mást keresünk, mint amink van. Néha saját magunkat, máskor jobbat, többet, szebbet. Ha fellángol a szerelem, egy harmadik iránt, az úgyis, ahogy jön, úgy megy, meglehet, a testi kapcsolat megmarad. Ám hűtlenséggel együtt jár a szorongás, az önostorozás és a bűntudat! Az izgalom okozta mámor hamar elszáll, és megmarad az üresség. Az, amelyet csak egy radikális, fájó őszinteség törhet meg. A seb, ha be is heged, a heg örökös lesz. Túl lehet a hűtlenségen lépni, de veszekedéseknél, hosszú nyílt beszélgetéseknél kísért, tovább bánt.

A hűség adta szabadság lelki síkon valósul meg, de fizikai létünket is meghatározza. Hiszen nem kell gyanakodva hallgatni a telefonbeszélgetéseket, és egy csinos nő vagy férfi láttán sem kell méregetni párunk reakcióit. De talán, ami ennél is fontosabb, hogy mindig mindenről beszélhetünk egymással, és számomra ez a teljes szabadság! Nincs zsarolás, szemrehányás, gyanúsítgatás. Hiszen a másik nagyon jól tudja kivel áll szemben.

Hisznek önök az ilyen kapcsolatban? Esetleg megadatott az önök részére egy efféle mennyország? Ha igen, élvezzék! Soha semmiért ne adják fel! Mert pénz, ház, autó sem értékesebb. De aki megéli az ilyen csodát, ezt úgyis tudja.Hozzászólások

erika, 12. 08. 2012 15:19:02 Gratulálok
Gratulálok a cikkhez! Úgy érzem, most lettél felnőtt:))
@


Kapcsolódó cikkek

Híres hűtlenségek

Halász Kata

Bár a hűség témájával foglalkoztunk az elmúlt hetekben, záróakkordként néhány híres hűtlenség kap helyet rovatunkban.

2012.8.30.    2


Három az egyben

Póda Erzsébet

Az emberek már annyi mindenhez voltak és lesznek hűségesek – csak éppen egymáshoz és önmagukhoz nem tudnak azok lenni.

2012.8.24.    2


Mikor egyszerű a hűség?

Huszár Ágnes

Életünk nagyobb fordulóinál újra kell fogalmaznunk néhány dolgot.

2012.8.16.    4


Engedjünk a kísértésnek?

Jády Mónika

A hűség talán semmi más, mint egy „irodalmi ideálkép”, mondta egykor Karl Grammer fejlődésbiológus.

2012.7.18.    4


Hűtlenség

Halász Kata

Te hiszel a hűségben? A szót sem ismerem...

2012.7.13.    4


(Ön)Hűség

Csepy Enikő

Hűség. Így kimondva/leírva oly keménynek hangzó szó.

2012.7.10.   

A rovat további cikkei