Régi mániám


Hegyi Zsuzsa  2012.4.17. 5:50

Talán örökletes, talán rossz, talán nem...

Régi mániám egyfajta Messie-szindróma. Igen, a gyűjtögetés! Néha szinte beteges. Azt mondják, az ilyesmi az öregedés jele, de nem, mert kicsi korom óta egyfolytában gyűjtögetek. Mindenfélét.

Talán örökletes lehet, mert anyám is ilyen volt. Ő ugyan az újrahasznosítás és -felhasználás céljából rakosgatott mindent: el nem dobott volna egy maradék gombolyagot sem! Én azonban szenvedélyesen, fanatikusan csinálom – magáért a gyűjtögetésért.

Gyűjtöttem már üres cigis dobozokat (pedig akkor még nem is...), képeslapot, szalvétát (ami, ugye, klasszikusan kötelező volt anno). Ma sem értem, hogy jött össze annyi csokipapír, hiszen alig láttunk csokoládét szegénységünk okán. S hol kallódtak el vajon a réges-régi magnetofonszalagok telis-tele versekkel? Kisdiák koromban épp a kedvenc tanítóm kobozta el az óra alatt a nagy füzetemet, melybe színészek és énekesek képeit ragasztgattam. Nem mertem visszakérni év végén. Voltak bakelitlemezek is, versesek, népdalosak. Amiket eladogattam később, rosszabb napjaimon. Meg annyi minden más, amiktől az ember néha helyszűke miatt, vagy a fájdalmas emlékek miatt menekülne, szabadulna. Mert a túlzásokba vitt szenvedély felhalmoztat bizony érzelmeket is, fájdalmas és szép emlékeket. A szépek maradjanak, a többit meg dobd ki! – mondja a józanész. Ne sirasd, ami akkor volt, amikor begyűjtötted, hiszen azon már túlnőttél. „Lépj tovább! Ne fájjon a szíved azért, ami elmúlt! Ami fontos volt belőle, az már benned van, az már te vagy. S ha ott maradsz a romok között, ugyan hova épülhet mindaz, ami még előtted van?" ( Popper Péter)

A felhalmozott tárgyak, gyűjtemények hamarosan gúzsba kötnek. Rabbá válik az ember. Gyűjtögető szenvedélye rabszolgájává. A régi pénzérmék, bélyegek, a polcokat, a szekrények mélyét kitöltő „kincsecskék", az évekig őrizgetett csecsebecsék egyszer csak áldozatul esnek egy újrakezdési, selejtező érzelmi rohamnak, hogy pár nap múlva már csak az „igazán ezt az egyet teszem el" sóhajjal gyűljenek tovább. Mert hiszen gyarló az ember.

Uram bocsá´, néha még a könyvek is nyomasztanak. A szerelmetesek, a kis pénzből gyűjtögetettek, a lakás minden zugát kitöltők, a padlótól a plafonig. Ám azoktól lehetetlen, bűnös szándék lenne megválni, mert ha nem is olvassa az ember valamennyit, ha ki sem nyitja sokukat, a tudat, hogy bármikor megteheti, s botladozó útján soha el nem hagyó barátra talál bennük – már maga a tudat felemelő. Boldogító szenvedély a könyv gyűjtögetése. Talán ez az egyedüli, amiből nem lehet kinőni.

„Elöntött a semmihez sem hasonlítható melegség, amit mindig érzek, ha sok könyvet látok együtt. Legjobb szeretnék ilyenkor henteregni, fürödni a könyvekben, szagolni a régi könyvek csodálatos porszagát, minden pórusommal könyvet érezni." (Szerb Antal: A Pendragon legenda)

Hát valahogy így. S a fadobozkákat, a különleges alakú üvegeket még nem is néztem át...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2017.10.8.  2   


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2017.1.6.    2


Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2017.1.2.    11


Fényárban úszó vásárok

Nagy Erika

Advent időszakában szeretek vásárba járni, főleg oda, ahol tudom, hogy nem fogok csalódni semmiben.

2016.12.22.    9


Hömpölygő tömeg

Nagy Erika

Több okból kifolyólag is jobb, ha időben beszerezzük a karácsonyi ajándékokat...

2016.12.17.    5


Felhőangyal

Olinka Seregi

Az éjszakát sokféleképpen „átélhetjük”: eltölthetjük a barátainkkal, végigtáncolhatjuk, nézhetjük a tévét, szeretkezhetünk, átaludhatjuk, vagy gondolkodhatunk is.

2016.11.7.    5


Ki szemetelt?

Nagy Erika

Ebben a világban én már semmin sem lepődök meg. Naponta vagyok kénytelen hozzászokni a fura helyzetekhez, sajnos, de így van.

2016.10.14.    2


Határtalan vendégszeretet

Nagy Erika

Egy-egy kirándulás során sok élménnyel gazdagodik az ember, jóval, rosszal, egyaránt.

2016.8.2.    4


Kereslet

Póda Erzsébet

Ott állnak, vagy sétálnak a fővárosból kivezető úton.

2016.7.28.    1