A haj tisztántartása


  2023.10.24. 15:45

Fokozódó hajhullás, lelapuló haj és kellemetlen szagok: hajunk számára nem várt kellemetlenségeket tartogat a hűvösebb, őszi idő.

A csapadékosabb, párásabb időjárás nehezebbé teszi a formázást, a gyakoribb igazgatás pedig a haj zsírosodását, ezáltal lelapulását és szagosodását segíti elő. A kellemetlen szag szerencsére pár alapszabály betartásával megelőzhető. Az egészséges fejbőr általában szagtalan, ám időnként mindenki érzi úgy, hogy kellemetlen szagot áraszt a hajkoronája. Ennek oka lehet a szennyezett városi levegő, rossz hajápolási szokások vagy a nem megfelelő termékek használata. Ősszel mindezek mellett a változó időjárás sem segít a haj egészségén, így érdemes kiemelt figyelmet fordítani az ápolására.„Ősszel az időjárás megváltozik, hűvösebb és szelesebb lesz, ilyenkor könnyen összekócolódik a haj, nehezebb kibontani. Sokan hajlamosak ilyenkor szárazon tépni a fésűvel, kefével, ami a hajszerkezet roncsolódásához vezet. A csapadékosabb, párásabb idő nehezebbé teszi a formázást, különösen hullámos vagy göndör haj esetén, mert a beszárított haj könnyen visszaugrik az eredeti állapotába. Emiatt sokkal gyakrabban igazítjuk, fogdossuk, újraformázzuk a hajunkat, több habot vagy lakkot használunk, ami mind a haj zsírosodását, ezáltal lelapulását és szagosodását segíti elő”- magyarázta a kellemetlen jelenség hátterét Vass Edina, az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott Angerer Fodrászat mesterfodrásza.

Meglepő okok a kellemetlen szagok mögött

A haj, illetve a fejbőr kellemetlen szaga mögött számos tényező állhat. A nem megfelelően ápolt, illetve túl sokat igazgatott haj könnyen bezsírosodik, ami egyenes út a kellemetlen szaghoz. A jelenség kialakulásához az életmód is nagymértékben hozzájárulhat, mivel a városi szmog, a konyhai szagok, edzés utáni verejték, vagy hasonló aromák könnyen beleivódnak a hajszálakba, ráadásul ezekre a tényezőkre a fejbőr fokozott zsírosodással válaszol. Szintén kellemetlen szagot okozhatnak bizonyos ételek, melyek nem csak az izzadságon keresztül, de a fejbőrön át is távoznak, további tényezőként hozzájárulva az esetlegesen már enélkül is erőteljes „fejszaghoz”.

„A hajmosás elhanyagolása, a túl sokáig összefogva hordott haj, a zsírosodást okozó tényezők, illetve a folyamatos kalap vagy sapka használat egyenes út a kellemetlen szag kialakulásához. Ha az őszi időszakban nem szárítjuk meg alaposan a hajunkat és emiatt hagyjuk megfázni a fejbőrt, akkor annak szinte biztosan zsírosodás, lelapuló és kellemetlen szag lesz az eredménye. Ráadásul a hajmosás után nedvesen hagyott fejbőr bepállhat, és ilyenkor a fejbőrön elszaporodó baktériumok is kellemetlen szagot okoznak. Ennek elkerülésére érdemes a rendszeres hajmosási szokások közé egy-egy alkalom eseti frissítő mosást is beiktatni, hogy a felhalmozódott vegyületeket eltávolítsuk a hajról és a fejbőrről”- magyarázta a mesterfodrász.

Így előzhető meg a "büdi haj krízis"

A haj kellemetlen szagának megelőzéséhez a legfontosabb a kiváltó okok csökkentése. A büdi haj egyik előzményének tekinthető túlzott zsírosodás megelőzhető, ha a saját adottságainkhoz igazítva heti 1-2 alkalomra csökkentjük a hajmosás gyakoriságát, ami által idővel természetes módon csökken a haj zsírosodása, illetve a lehető legkevesebbszer fogdossuk, igazgatjuk a hajunkat, amivel kevesebb szennyező anyagot viszünk fel rá a kezünkről.

„Zsírosodás ellen a száraz sampon használata is segíthet alkalmanként, amivel egy kicsit kitolhatjuk a hajmosások közti időt. Az étrend megváltoztatásával (kevesebb fűszeres, fokhagymás étel) szintén csökkenthetjük a haj szagosodását, ha pedig nagyon megizzadunk az edzőteremben, vagy gyakran főzünk zárt térben, akkor nyugodtan frissítsük fel a fejünket és hajunkat egy hajmosással. Azonban hajmosást követően figyelni kell a haj visszahidratálására hajbalzsam, illetve 2-3 hajmosásonként hajbalzsam helyett hajpakolás használatával, illetve az alapos hajszárításra is, mert a hűvös reggeleken könnyen megfázhat a nedves fejbőr, ami a már említett okok mellett egészségügyi kockázatokat is hordoz.” – osztotta meg a legjobb praktikákat Vass Edina, az Angerer Fodrászat mesterfodrásza.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A napozás tökéletes kellékei

Kozma Eszter

Remek receptek alapján akár magunk is készíthetünk nagyszerű házi naptejet.

2024.7.18.    11


Nyári frissesség

A forró nyári napokon a testápolásban az üde, friss termékekért nyúlunk szívesebben.

2024.7.12.    3


7 szépségtipp csajos estékre

PR-cikk

Egy ilyen együtt töltött este arra is remek lehetőséget kínál, hogy megosszuk egymással a kedvenc szépségápolási trükkjeinket.

2024.7.11.   


A tökéletes nyári alapozó

Tilajcsík Dóra

A nyári hőség nemcsak a vízfogyasztásunk mennyiségére, hanem külsőnk állapotára is hatással van.

2024.6.27.   


A szemkörnyéki ráncok megelőzése

PR-cikk

Ahogy az idő méltóságteljesen kibontakozik, a szemünk körüli finom bőr lesz az a vászon, amelyre az öregedés vonásait festi.

2024.2.2.   


Hogyan válasszunk szempillaspirált? 2.

Hogyan spirálozzunk úgy, mint a profik? A legjobb hatás elérésének titkai mesterkurzusunk keretében.

2023.9.5.   


Hogyan válasszunk szempillaspirált? 1.

Hogyan választhatjuk ki a számunkra legjobb szempillaspirált? A legjobb hatás elérésének titkai mesterkurzusunk keretében.

2023.8.31.   


A női kesztyű

A női kesztyűk nemcsak az elegancia és a stílus szimbólumai, hanem egyenesen a kéz kifinomultságának megtestesítői.

2023.8.17.   


Hogyan viseljünk megfelelő frizurát?

A rosszul megválasztott hajviselet azt hangsúlyozza, ami kevésbé előnyös a kinézetünknek.

2023.7.20.   


Mit tegyünk a neszesszerbe?

Tilajcsík Dóra

A szépségipar folyamatosan újabbnál újabb vívmányokkal áll elő, amelyek azt hivatottak segíteni, hogy megjelenésünk a lehető legtökéletesebb legyen.

2023.7.4.    5


Mire figyelj, ha diétázol?

Fontos, hogy figyelj a tested jelzéseire, legyen szó fogyókúráról, vagy akár egy teljes életmódváltásról! Olvasd el tippjeinket!

2023.5.14.   


Tavaszi megújulás

Így készítsd fel a bőröd a tavaszi megújulásra! Arctisztítás, toner, növényi kivonatok...

2023.4.2.