Húsvét egészségesen


Ihász Katalin  2017.4.12. 2:52

A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe: Krisztus feltámadását ünneplik a templomokban. Lezárul a negyvennapos böjt.


A böjtnek az önmegtartóztatás által okozott lelki tisztulás mellett számos pozitív élettani hatása is van. A hosszú téli időszakban, szervezetünkben méreganyagok halmozódhatnak fel, hiszen nem jutunk olyan mértékben friss gyümölcshöz és zöldséghez, mint amennyire szükségünk lenne. Nagyobb mennyiségben fogyasztunk nehezebben emészthető ételeket. Egyfajta méregtelenítésként is funkcionálhat a tavasz elején tartandó negyvennapos diéta.

A húsvét a családi összejövetelek ideje is. Mint karácsonykor, ezen az ünnepen is számos finomság kerül az asztalokra. A mértékletes, változatos táplálkozásra az ünnep alatt is éppúgy fontos odafigyelni, mint a hétköznapokon.
A húsvéti ünnepek táplálkozási szokásai régi időkre vezetnek vissza; a jellegzetes fogások ma is ugyanazok: sonka, tojás, torma, bárány.


Sonka

Nélkülözhetetlen szereplője az ünnepnek. Az üzletek polcain megtalálható a hagyományos füstölt sonka mellett a kötözött sonka, valamint a főtt-füstölt tarja is. Vásárláskor érdemes jó minőségű, hagyományos eljárással készült sonkát választani. Tápértéke magas, 100 g füstölt sonka kb. 370 kcal energiát, 33 g zsírt, 17 g fehérjét és 108 g koleszterint tartalmaz. A reszelt torma mellett hasznos friss zöldséget is fogyasztani a sonka mellé, így a vitamin- és rostbevitelre is kellő figyelmet fordíthatunk. Remek választás többek között a tavasz első zöldsége a hónapos retek, vagy az újhagyma.

Tojás

A tojás a termékenység, a teremtés, az újjászületés, illetve a feltámadás jelképe. Számos elkészítési módját használja a gasztronómia, egyik legelterjedtebb a húsvétvasárnapi reggeli elengedhetetlen része a főtt tojás. Egy darab tyúktojás energiatartalma 68 kcal, fehérjetartalma 5,4 g, zsírtartalma 4,8 g, szénhidráttartalma pedig elhanyagolható. Koleszterintartalma magas, 1 db tojássárga 180 mg-ot tartalmaz (naponta maximum 300 mg koleszterin bevitel az ajánlott). A tojás gazdag forrása a folsavnak, B-, A-vitaminoknak, a cinknek és a vasnak, fehérjéi teljes értékűek.

Bárányhús

A húsvéti bárány az ünnep áldozati jellegű étele, melynek helyét egyre inkább átveszi a sonka az ünnepi menüben. Érdemesebb fiatal állat húsát vásárolni, mivel az ízletesebb. Energiatartalma 200 kcal, 100g-ban, zsírtartalma 12,7g, fehérjetartalma 19,7.


Édességek

Minden ünnepi étkezés szerves része a záró fogásként szolgáló desszert, sütemény. A locsolásért cserébe kapott csokinyuszi, csokitojás a gyerekek kedvence. Fontos megnézni a kakaótartalmat, minél magasabb, annál jobb minőségű a termék. A sonka mellé fogyasztandó kalács, mivel finomlisztből készül, gyorsan felszívódik a bélrendszerből, a teltségérzet nem tart sokáig, ezért a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru is kapjon helyet az húsvéti asztalon. Mint mindig, így az ünnep alatt is érdemes mértéket tartani, valamint a gyümölcsös, pudingos túrós nyalánkságokat előnyben részesíteni. Ezeknek alacsonyabb az energiatartalma, mint a leveles tésztából készült, vagy vajkrémes süteményeknek.

Legyünk mértékletesek! Nem muszáj minden vendégségben megenni az összes ételt, amivel megkínálnak minket. A mozgásról sem szabad megfeledkezni, még ebben az időszakban sem! Érdemes kihasználni a szép tavaszi időt és akár egy családi kerékpározással, hosszabb sétával elégetni az elfogyasztott kalóriákat. A kiegyensúlyozott táplálkozás szabályai kis odafigyeléssel a hagyományos ünnepi ételek fogyasztása mellett is betarthatóak.


A szerző dietetikus szakemberHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A húsvét ünnepe

Huszár Ágnes

Ma már a húsvéthoz kapcsolódó szokások a legtöbb családban elmaradnak, hiszen sokan inkább kirándulni mennek.

2017.4.12.    57


Húsvéti hagyományok

Kiss Adrienn Éva

A frissen sült kalács illata jóleső melegséggel tölti el a lelkemet.

2015.4.4.    28


Húsvéti kép-tár

Hubert Tamás

Munkatársunk elgondolkodtató gondolatai ünnepről, életről, halálról, feltámadásról...

2013.3.30.    14


Húsvétra

Nagy Erika

A húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe...

2011.4.7.   


Húsvétváró

H. Dráfi Anikó

Fiacskámra kiskabátot húzok, rám is elég egy nagyszvetter.

2007.4.1.   


Húsvét – a kezdetek

Kabók Zita

Köztudott, hogy a húsvét olyan ünnep, melyet sok vallási hiedelem övez.

2006.4.11.   

A rovat további cikkei

Nők az 1848-as szabadságharcban

Száz Ildikó

Nők varrták és tűzték ki az első nemzeti színű kokárdát a 19. század forradalmi eseményeiben.

2017.3.15.    191


Tavaszelő magyar népszokásai

Huszár Ágnes

Márciusban, azaz Tavaszelő idején, számos alkalom nyílik az időjárás-jóslásra.

2017.3.10.    22


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2017.1.4.    4


Az újév első napja

Kiss Adrienn Éva

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

2017.1.1.    27


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2016.12.23.  2    32


Karácsony a Királyságban

Kabók Zita

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.

2016.12.19.    3