Karácsonyi ötlettár


Nagy Csivre Katalin  2011.12.19. 6:40

A karácsony előtti napok izgatottan, készülődéssel, tennivalókkal telnek...

Jól emlékszem nagyanyám ilyenkor gyakran emlegetett mondatára: - Jaj, leányom! Ha száz kezem lenne, akkor is tudnék mindegyiknek munkát adni! És a nagyi csak sürgött-forgott, gondoskodott és – gondosan díszített.
Az ünnepi hangulat hatalmába kerít, és ki-ki a maga módján próbálkozik kicsit szebbé, különlegesebbé, hangulatosabbá tenni a lakását, az otthonát. A legkisebb kuckót is ékes ünnepi teremmé varázsolhat egy jól megválasztott apró kiegészítő tárgy: kis angyalkák, gyertyatartók, díszgyertyák, karácsonyi gömbök, fali illetve ablakdekorációk.
A választék gyakorlatilag kimeríthetetlen. A karácsonyi apró kellékek alapjában meghatározzák otthonunk hangulatát, és a mi feladatunk ezen kis trükkök előteremtése, gondos kiválasztása.

Kevesen tudnak ellenállni egy csodás gyertyának, gyönyörű gömbnek, a sok szép csillogó karácsonyfadísznek. Ennél már csak az jelent fokozottabb izgalmat, ha saját kezűleg készítünk el egy-két díszítőelemet, és ha van egy tüneményes angyalka-segítőnk, egy kíváncsi buzgó gyermek, az csak még szebbé teszi a készülődés pillanatait.

Megosztom önökkel kedvencem, a karácsonyi gömb készítésének a fortélyát. Kérem tartsanak velem!

1. Hungarocell gömb

Kellékek:
- különböző, tetszés szerinti átmérőjű hungarocell (polisztirén) gömb,
- ceruza,
- éles vágóeszköz, szike,
- szalag, illetve selyemszatén (kb 2-3 színnel kombinálhatunk egy gömböt),
- vékony vagy vastagabb dekor-huzal (szalag),
- sok-sok gombostű,
- a díszítéshez gyöngy, flitter.


A gömböt 6-8 vagy 10 cikkre osztjuk. Ceruzával vékonyan bejelöljük a helyet, ahol majd a szikével kb. 5-8 mm-re bevagdossuk, a vonal mentén, pontosan. Ha ez megvan, kiszabjuk az anyagból a cikkeket. (Ennél nem szükségszerű a pontosság. Javaslom, hogy jó 8 mm-t vagy 1 cm-t pluszban hagyjunk rá, mert könnyen szétfeslik a szatén vagy a szalag.)
A kiszabott anyagot a bevágott vonal mentén tompa, lapos eszközzel (én egy szike másik végét láttam a legcélszerűbbnek) fokozatosan benyomkodjuk és eligazítjuk szép sima felületűre. Ugyanígy folytatjuk: az egyik körcikket a másik után burkoljuk, fedjük be, az anyagot s a színt ízlés szerint válogatva, míg az egész gömb „felöltözik”. A további díszítéshez használjuk végtelen fantáziánkat! Én a körcikkek szélét be szoktam borítani, végig gombostűzni arany- illetve ezüstszínű vastagabb, kb.3 mm-es fonállal. Az alján csigabiga alakban köröket formálva elfedem a látható anyag darabkákat, illetve ez is lehet díszítő jelegű. Csakis gombostűket használok és arany vagy ezüst vastagabb fonalat.
A díszítés még történhet gyöngyökkel, flitterekkel, apró csillogós kiegészítőkkel. Végezetül a tetejére masni kerül, szalagból.

Gyönyörű díszeket kreálhatunk így, mindenki szabad utat adhat a saját elképzelésének, szín és ízlésvilágának.

2. Egyszerű, de furfangos asztalidísz

Kellékek:
- hungarocell gömb,
- fogpiszkálók,
- fehér festékspray (vagy arany vagy ezüst színű)


A hungarocell golyót széppé tehetjük – megdöbbentő módon – fogpiszkálókkal is.
A gömbökbe egész aprólékosan, sűrűn beleszurkáljuk a fogpiszkálókat, végül beszórjuk festéksprayvel: így ezt színezni is kell a végén. Gyönyörű, fehér tüskegömböt kapunk, ami egy nagyon szép asztaldísz lesz hangulatos gyertyák társaságában.

3. Alufólia csillag

Kellékek:
- alufólia 2-3 m, lehetőleg a legkeményebb fajta,
- olló
- hegyes ceruza,
- pohár a kör rajzoláshoz,
- tű,
- cérna,
- 1 db gyöngy.


Egyszerű, bár időigényes a művelet:
Hajtogassuk az alufóliát 8-10 rétegesre, és olyan átmérőjű pohár alapját rajzoljuk körbe, amekkora átmérőjű csillagot szeretnénk. Ha ezzel megvagyunk, kivágjuk a kört (egyben a 8-10 réteget) majd egyenként kb. 8 db 1,5-2 cm-es mélységben bevagdossuk. A bevagdosott részeket hegyes ceruza segítségével ceruza végűre formálunk, így alakítjuk ki a csillagok hegyeit. Végig így teszünk laponként körbe-körbe, ceruza-hegyecskéket formálva. Ha mind a 8-10 gömbön körben, egyenként elkészítettük a csillag-csúcsokat, egymásra helyezzük őket és egy – a végén gyönggyel megkötött – vékony cérnára fűzzük egyenként. Végezetül a ceruza segítségével úgy húzzuk össze őket, hogy kb. egy pontban legyen a középpont, így alakítva ki a gömb formát. Rendkívül mutatós, igaz időigényes feladat. Érdemes befogni minden alkotó kezet!

Remélem ezzel a néhány apró ötlettel néhányunkat alkotó kedvre hangoltam, s hamarosan nekilátnak egy-egy kis dekoráció elkészítéséhez. Ami remek alkalom lehet az együtt töltött minőségi (!!!) idő eltöltésére is. Beszélgetéssel egybekötve hangulatos családi program lehet.

Végül pedig ne feledjük:
„Az élet ünnepnapok nélkül olyan, mint egy hosszú út vendégfogadó nélkül.”Hozzászólások

Kovacs Gabi, 20. 12. 2011 07:59:14
Köszönönöm a hasznos ötletet, én elkészitem karácsonyra.
@


Kapcsolódó cikkek

Számok a párnahuzaton

Puha Andrea

Kreatívkodjunk Potháczky Angélával!

2013.4.3.    35


Karácsonyig elkészülhet

Száz Ildikó

Ajándékötletet kaptunk Stancz Alíz érsekújvári ékszerkészítőtől.

2012.12.11.   

A rovat további cikkei

Nők az 1848-as szabadságharcban

Száz Ildikó

Nők varrták és tűzték ki az első nemzeti színű kokárdát a 19. század forradalmi eseményeiben.

2017.3.15.    191


Tavaszelő magyar népszokásai

Huszár Ágnes

Márciusban, azaz Tavaszelő idején, számos alkalom nyílik az időjárás-jóslásra.

2017.3.10.    22


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2017.1.4.    4


Az újév első napja

Kiss Adrienn Éva

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

2017.1.1.    27


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2016.12.23.  2    32


Karácsony a Királyságban

Kabók Zita

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.

2016.12.19.    3


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2016.12.8.    3


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2016.12.5.    33


Téli ajtódísz

Oriskó Renáta

Az évszakok váltakozása mindig jó apropó arra, hogy új köntösbe öltöztessük a lakásunkat, ezzel bent is megteremtve és felidézve az évszak hangulatát.

2016.12.2.    8


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2016.12.1.    19