Vasember 2


Bíró Szabolcs  2011.3.4. 6:50

Jon Favreau rendező 2008-ban hozta el nekünk régi kedvenc képregényhőse, a Vasember kalandjait.

A főbb szerepekben akkora neveket láthattunk, mint Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow és Jeff Bridges, a film pedig annak rendje és módja szerint be is robbant, szépen hozott a konyhára. Várható volt hát a folytatás, melyet nemrég mutattak be a magyar mozikban is. A Vasember 2 legalább olyan szórakoztató, laza és vicces lett, mint az első rész, de még annál is izgalmasabbra, akciódúsabbra sikeredett.

Manapság hatalmas divatja van a képregényfilmeknek, minden évben viszontláthatunk a vásznon egy-két jól ismert szuperhőst, a történetek pedig a legtöbb esetben már nem is hoznak semmi újat: egy gyors bemutatást követően jön a főszereplő, fél óra alatt hőssé kovácsolódik, aztán némi elszórt dráma után következik a nagy csihi-puhi, a város, az ország, az emberiség vagy épp a világ megmentése…

Az utóbbi években három rendezőnek sikerült egyedit alkotnia képregényfilmek terén. Három nevet emelhetünk ki a tömegből úgy istenigazából: Christopher Nolan a Batman: Kezdődik és A Sötét Lovag megalkotásával dobbantott nagyot, Guillermo del Toro a Hellboy két részével is erősen beleírta a nevét abba a bizonyos nagykönyvbe, mellettük pedig Jon Favreau is megmutatta, hogyan kell igazán jó szuperhősös filmet forgatni.

Nolan receptje szerint rettentően fontos a valósághűség: az új Batmanben egyszerűen nem lehet kételkedni, a két filmet nézve simán elhisszük, hogy a figura létezhet, miközben komoly kérdések repkednek a levegőben. Del Toro a varázslatosságával vett le minket a lábunkról – ugyanazzal az agresszív bájjal és véres meseszerűséggel, mely A Faun labirintusa c. filmremekben is visszaköszön. És hogy mi Jon Favreau titka? Az, hogy egyáltalán nem veszi magát komolyan: az alkoholista, laza, mindenre magasról köpő Tony Stark figurája eleve adott volt, de mindehhez kellett az a pökhendi lazaság, amit érezhetően az egész stáb tanúsított.

Robert Downey Jr. az a fajta színész, aki akár egyedül is elvisz a hátán egy filmet: zseniális művész, aki – mint kiderült – akár egy kétdimenziós képregényhőst is élő-lélegző figurává tud varázsolni. A Vasember 2-ben pedig ott remekel mellette a briliáns Sam Rockwell, na meg a mozi nagy visszatérője, Mickey Rourke (utóbbit egyébként nem sokat látni, de jelenléte végig súlyosan érzékelhető).

Ja, hogy a sztoriról még semmit nem mondtunk? Bocsánat: feltűnik a színen Ivan Vanko (alias Whiplash), aki apja balsorsát akarja megtorolni Tony Starkon. A Vasember csúfos vesztét, lassú halálát kívánja, és élvezettel nézi, ahogy a hős egyre lejjebb csúszik. Tényleg nem érdemes több szót ejteni erről: ezt a filmet nem a mély mondanivalója miatt fogjuk szeretni.

A Vasember 2 könnyen lehetne egy Amerika- és fegyvermániás blődség, hiszen minden alapanyag megvan hozzá. Valahogy mégis egy igazán nagyszerű popcorn-movie lett, és egészen nyilvánvaló, hogy 2010 egyik legjobb kalandfilmjeként emlegethetjük.

A cikk megjelent a Penna magazinban isHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9