A rajzfilmek rejtelmes világa


Fodor Tekla  2009.1.7. 14:21

Minden gyerek kedvenc időtöltése a rajzfilmnézés.

Szerencsére a 21. században van miből válogatni: a rajzfilmet újra lehet nézni, meg lehet állítani, ha tévében sugározzák, át lehet kapcsolni más, kizárólag rajzfilmes csatornára. Bezzeg a mi időnkben! Örülhettünk, a hetente egyszer közvetített kerek egy óra rajzfilmnek, melyek szinkronja sosem sikerült a legjobban. A sokszereplős rajzfilmfigurák hangját egyetlen, rettenetesen irritáló női hang próbálta hol mély, hol pedig egészen magas hangon imitálni.

Mára ez a fajta probléma nem érinti a kis csöppségeket. Az, hogy mit néznek már abszolút részletkérdés, hisz több ezer rajzfilm forog a nagyvilágban. Komolyabb döntést az igényel, hova is kuporodjon a rajzfilmrajongó: a tévé vagy a számítógép elé.

Ha a végtelenül elfoglalt szülőt kérdezzük, biztosan az utóbbi elé rakja le a gyerkőcöt, hiszen csak talál majd valami érdekfeszítő kis- vagy épp többórás rajzfilmet a világhálón, mert a határ csak a magas ég. A nagy lázban keresgélve akarva-akaratlanul a kis Vuk helyett a Tündi Bündi Barátok (Happy Three Friends) című rajzfilmen akad meg a szeme a kis kíváncsiskodónak. Három aranyos kis figura, színes képekkel, rövid történettel, sok évaddal és még annál is több résszel. Mintha csak az animációk legtökéletesebb alkotásáról lenne szó. Ám valójában ez a sorozat nagymértékben eltér a kedves, vagy épp tanító jelleggel készült rajzfilmektől: két rész kivételével mindenik részben legalább egy szereplő életét veszti, különböző brutális módszereket elszenvedve. A fél lábon ugráló figurának mosolya a füléig ér, kezétől pedig épp megszabadulni akar. Ilyen és ehhez hasonló jelenetekkel van megtömve a tagadhatatlanul bájos és elvarázsoló címmel rendelkező mese...

Hátborzongató és elkeserítően szomorú, hogy épp ez a sorozat az egyik kedvencnek tekinthető a gyerekek körében. Bár a rajzfilm hivatalos honlapján fel van tüntetve, „kis gyerekek és nagy babák számára nem ajánlott”, ezt a figyelmeztetést senki nem tartja be. A kölykök azért nem, mert annál érdekesebb, minél inkább tiltott, a szülők pedig azért, mert fogalmuk sincs ennek létezéséről, és a világháló negatív hatásáról.

Szerencsésnek mondhatom magam, amiért az egykori, irritáló női hanggal „felruházott” rajzfilmeket csakhamar felváltották Mézgáék, majd a magyar népmesék, vagy a nyugatabbra fekvő németek és olaszok igencsak jól sikerült animációs filmjei. Én ezeken nőttem fel.

És az Ön gyereke?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3