Bukottak s kitüntetettek


Nagy Csivre Katalin  2022.6.20. 6:49

Szívből gratulálok a lurkóknak a bizonyítványhoz: a bukóknak, s a kitüntetetteknek is... Mert mindenkinek van itt helye!

Szívből gratulálok a bukóknak! A megbukni bátran tudóknak, mert lehet – és miért ne? –, hogy másként látják, értik, érzik a világot, ami egy különös nézőpontból nem kevesebb, sőt több, szebb, különb, mint ahogy azt a közízlés és a tömegek igénye elvárja.


Ti vagytok azok a különlegesek, akik ebből a perspektívából jelenthettek a világról. Meglehet, átmenetileg más irányba terelt titeket a sors, nem pedig az iskolai feladatok felé, és különös, kivételes holnapnak edz a mai nap. Ti, az okoskodóktól gyakran bölcsebbek vagytok, mert a mindennapjaitokban több a sors, mint másokéban.

Szívből gratulálok a négyeseknek (ketteseknek.hu), akik bátrak voltak ahhoz, hogy ne magoljanak, ne bólogassanak, hanem inkább kételkedjenek, kérdezzenek, cáfoljanak, és vitatkozzanak – vagy egyszerűen csak becsukják a fülüket felesleges dolgokra. Ti, akiket ,,lemaradottaknak” neveznek, ti, valóban másként tanulni és érteni tudók, a ti elmétek izgalmasabb dolgokat lát s hall, lehet, hogy lassabban gondolkodik, de annál mélyebben szánt. Még nem jött el az ideje, hogy rejtett tehetségetek megmutatkozzon, az idő értékes számotokra, valódi képességeitek akár századokra nyúlhatnék előre!

Szívből gratulálok a hármasoknak, ők azok, akire azt mondják: átlag. De semmi sem az átlagnak van kitalálva, hanem valami extrém kirakati felszínes produkciónak. Ezért ti vagytok azok, akik a legtöbbet csalódtatok – ködös elvárások felé iparkodva. Álmotok néha azt idézi, aki holnapután ti magatok lesztek. Sokszor elbotlotok, ám tudtok könnyű szívvel kacagni és könnyű szívvel felzokogni. A ti világotok a szivárvány összes színe. Tudjátok meg, a középszerűség tőletek messze van, ti középúton járók, akik a mértéktartást tanuljátok!

Szívből gratulálok a ketteseknek (négyeseknek.hu), ők a duplán dicséretesek, mert képesek legyőzni a fáradtságot, a lustaságot, tettre kész, aktív, cselekvő és elszánt csúcsra törő haladók ők, akik hamarosan a vágyott dobogóra jutnak. Lehet, hogy holnap azok a kezek emelnek fel titeket a magasba, amelyek ma kitüntetéseket fényeznek. Mindennek áron felüli értéke van: fegyelmezett, kitartó, bátor és magabiztos szív.

Szívből gratulálok az élen járóknak, az egyeseknek (ötösök.hu), akár játszi könnyedséggel, akár komoly erőfeszítéssel, kitartó munkával, szívós küzdelmek árán jutottak a csúcsra, ama óriási hegy tetejére. Mindenkinek láthatók vagytok ebben a magasságban sok a követő – és a követelő! – szempár, és a jó reményekkel teli jövőt már rátok bíznák... Rátok, ti egyesek, mert már bizonyított hegymászók vagytok, akiknek az az egyetlen járható út, az az élet, ami felfele ível. S ha egyszer amaz megkérdi majd tőletek: szeretsz? Nem iskolai tananyag, kívánom, tudd felelni: igen, most van rád időm. És talán mindannyiunknak ez az egyetlen lecke…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mi legyen a tízórai?

Jády Mónika

A fejlődésben lévő szervezet még nem tud hosszabb ideig energiát tárolni, rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szüksége.

2021.9.13.    20


Iskolás lettem!

Kovács Márta

Minden gyermek életében elérkezik a nagy pillanat: első osztályos lesz.

2018.9.6.    10


Iskolakezdésre

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet, tananyag – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2018.9.2.    29


Gyerekkor és digitális világ

Huszár Ágnes

Az év elején megszokott kérdés az iskolában, ki mit kapott karácsonyra. Vajon mi kerül szóba a leggyakrabban?

2018.1.22.    4


Hozzáállás kérdése

Huszár Ágnes

Iskolás gyerekekkel készült rádióriportot hallgattam a minap...

2017.12.9.  1    24


Kezdődik az iskola

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2017.9.1.    10


Tanulj, fiam!

Bányai Ilona

Az iskolakezdéssel sok családban felmerül az állandó dilemma: kell-e és ha igen, mennyi segítség kell a gyereknek a tanuláshoz.

2013.9.19.   


Hogyan éljük túl anyagilag az iskolakezdést?

Faar Ida

Tetszik, vagy sem – ennek a nyári szünidőnek is vége lesz lassan, a gyerekek legnagyobb bánatára.

2013.8.27.    10


Diák-szóvirágok

Huszár Katalin

Középiskolai tanárként arra törekszem, hogy diákjaim minél több tudás birtokosai legyenek.

2013.6.5.    28


A tanulásról – nemcsak félévkor

Kovács Márta

Amíg kisebb a gyerekünk, kevesebb a követelmény, és játékosabb formában történik a számonkérés is.

2013.1.28.    10


Vajon ki ő és hol van a hazája?

Nagy Erika

Az, hogy egyre kevesebb gyerek vesz kezébe manapság könyvet, talán abból is adódik...

2012.5.9.    4


Mit tehet a szülő?

Kovács Márta

Számomra újdonság, ami a lányommal történik: nem akar iskolába járni!

2011.11.8.