A szép mosoly, fél siker


  2020.2.21. 6:41

Tökéletes mosoly kötöttségek nélkül: átlátszó fogszabályzó!

A szép mosoly már fél siker – nemcsak a magánéletben, de a karrierben is. Sajnos azonban nem mindenki született olyan szerencsésnek, hogy a természet egyenes, szépen sorba rendezett fogakkal áldotta meg. Ilyenkor jön képbe a fogszabályozás, ami manapság már egyáltalán nem a vaskos fémmonstrumokat jelenti. Az átlátszó fogszabályozók egyszerre hatékonyak és esztétikusak.


Mikor lehet szükség fogszabályozásra?

Elsősorban természetesen akkor, ha nem vagy elégedett a fogaiddal. Ha zavar a mindennapokban, csorbítja az önbizalmad és szorongást okoz, akkor mindenképpen érdemes felkeresned egy szakembert. Nincs objektív mérce arra, hogy mi számít szép mosolynak: ha úgy érzed, van mit csiszolni a fogaid elhelyezkedésén, akkor vágj bele még ma.

Az esztétikum azonban csak az érem egyik oldala. A rosszul álló vagy feltorlódott fogakat ugyanis lényegesen nehezebb tisztán tartani, ezért hosszú távon szuvasodással és szövődményekkel számolhatsz. A harapási rendellenességek pedig akár az emésztőrendszeredre is hatással lehetnek, miközben az állkapocs-ízületeid is sérülhetnek. Ilyenkor elengedhetetlen a fogszabályozás, amit minden bizonnyal a fogorvosod is javasolni fog.

Milyen esetekben nem érdemes elkezdeni a fogszabályozást?

Az életkor tekintetében napjainkban már nincs megkötés: lehetsz fiatal vagy felnőtt, a korszerű technológiáknak köszönhetően nem kell lemondanod a hibátlan mosolyról. Persze minél fiatalabb vagy, annál gyorsabb és egyszerűbb a folyamat, ezért a szakemberek általában a 7-8 éves kort ajánlják. De ha 40 évesen döntesz úgy, hogy kiegyenesítteted a fogaid, annak sincs semmi akadálya.

A fogszabályozás tehát lényegében bárkinek, bármikor elérhető, egy akadály azonban valóban létezik. Ez pedig a súlyos fogágybetegség. Ebben az esetben először a gyulladást kell kezelni, és csak utána szabad megkezdeni a fogak rendbetételét. Ha pedig babát vársz, célszerű az első trimeszter letelte után belevágnod a szabályozásba. Az első három hónapban ugyanis nem javasolt a fogászati röntgen, ami viszont elengedhetetlen a fogaid egyenesbe hozásához.

Ezek közül a technikák közül választhatunk

A fogszabályzókat alapvetően két csoportra oszthatjuk: rögzített és kivehető típusok. Mindkét technológián belül számtalan lehetőség áll rendelkezésedre. Választhatsz fémből vagy porcelánból készült szabályzót, sőt akár zafírt is. A fémen belül is több opciót találsz: a rozsdamentes acélötvözetektől kezdve a titánon át, egészen az aranyig. Mindez csak rajtad, a fogorvosodon, és persze a pénztárcádon múlik. Speciális esetben akár kiegészítő minicsavarokra vagy implantátumokra is szükség lehet. Ezek jellemzően titánból készülnek, és teljesen fájdalommentesen felhelyezhetők. Fogorvosod akkor fog ehhez a megoldáshoz nyúlni, ha a fogszabályzónak nincs elég támasztéka. Amennyiben pedig számodra az esztétika a legfontosabb szempont, a láthatatlan fogszabályzókat érdemes fontolóra venned.


Amit a láthatatlan fogszabályzásról tudni érdemes

Bár a fogszabályozás már egyáltalán nem számít cikinek, takargatnivaló dolognak, mégis érezheted úgy, hogy nem tartozik az egész világra, ami a szádban történik. Az is lehet, hogy olyan munkát végzel, vagy olyan élethelyzetben vagy, amikor fontos a diszkréció, és nem fér bele a kifejezetten feltűnő hagyományos szabályozó. Az átlátszó vagy láthatatlan típusokkal nem kell lemondanod a mosolyod tökéletesre csiszolásáról, viszont takargatnivalód sem lesz.

A láthatatlan fogszabályzók kapcsán szintén két típus létezik. Az egyik a fogív belső, nyelv felőli oldalára rögzített fix szabályozó. Ezt a megoldást elsősorban felnőtteknek és fiataloknak javasolják a szakemberek, akár nagyobb mértékű eltérések korrigálására is. Felhelyezése időigényesebb, mint a hagyományos típusoké, hiszen az ilyen a modellt teljesen a te fogazatodhoz igazítják. Éppen ezért kifejezetten optimális erőleadásra képes, vagyis tökéletesebben rendezi sorba a fogaidat.

A belső fogszabályozó hátránya, hogy mind a megszokás mind maga a kezelés hosszabb időt vesz igénybe. Sajnos bizonyos típusú szabálytalanságok javítására nem alkalmas, a diszkrécióért pedig magasabb árat kell fizetned. Attól azonban nem kell tartanod, hogy a belső készülék zavar majd a beszédben, esetleg az étkezésben; ha egyszer megszoktad, már fel se tűnik majd, hogy ott van.

A láthatatlan fogszabályzók másik típusát az átlátszó modellek képviselik. Ezen belül létezik porcelánból készült verzió, ami lényegében ugyanazon az elven működik, mint a hagyományos fém készülékek. A fixen rögzített szabályozó kívülre kerül, a teljesen áttetsző porcelán miatt azonban lényegében észrevehetetlen. Némileg drágább, mint a fém típus, de igazán esztétikus megoldást jelent.

Ennél is korszerűbb és diszkrétebb választás a műanyagból készült, kivehető, áttetsző fogszabályzók, melyek leginkább egy fogvédőre emlékeztetnek. A teljesen személyre szabott készülék 3D-s tervezéssel készül, vagyis tökéletesen illeszkedik a fogaidra. Kifejezetten gyors és hatékony szabályozást tesz lehetővé, ráadásul a viselése is kényelmes. Bármilyen korosztály számára elérhető, azonban csak kisebb eltérések javítására alkalmas. Az árat tekintve pedig az ilyen típusosnál kell a legmélyebben a zsebedbe nyúlnod.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szépülő kismamáknak

Csivre Kata

Alábbi írásunk szépülni akaró várandós kismamáknak készült. Jó tanácsok rosszullét és egyebek kiküszöbölésére.

2021.6.3.   


A szép bőr a legszebb filter

Fogadjuk el természetes külsőnket, hiszen egyediségünk tesz minket igazán gyönyörűvé...

2021.5.7.   


Otthoni fürdőzés

Both Tímea

A fürdés egyidős az emberiséggel, kapcsolódik az emberi kultúra mindennapjaihoz.

2020.12.16.  1    11


A szemkörnyék ápolása

Both Tímea

Minden életkorban más hatóanyag tartalmú kozmetikumokra van szüksége bőrünknek.

2020.11.25.    13


Korpásodás ellen

A haj korpásodásának is vannak olyan okai, amelyek a stresszel erősebbé válnak. Hogyan kezeljük ezeket?

2020.11.9.   


Őszi cipődivat

Itt az ősz, így ideje bekukkantani a szekrénybe, hogy melyik cipőt, csizmát hordhatjuk még idén ősszel.

2020.11.4.   


Melyik a legjobb sampon?

PR-cikk

Erre nehéz választ adni, hiszen mindannyiunk haja más igényekkel rendelkezik. De...

2020.10.7.   


Bőrünk ősszel

A kellemes megjelenést minden korban a jó közérzet és az egészség jelének tartották. Ennek pedig fontos feltétele a helyes bőrápolás.

2020.10.1.   


Bízd a szépséged esküvői sminkesre!

PR-cikk

A nagy napon mindennek tökéletesnek kell lennie, a ruhádnak, a hajadnak és a sminknek is.

2020.9.26.   


Sissy hajpakolása

Sajtóhír

Életre keltették Sissy királyné legendás, eredetileg konyak és tojássárgája keverékéből készült hajpakolását.

2020.9.14.   


Instant hajdúsítás

PR-cikk

A póthajak, parókák, pepik az évtizedek során igencsak nagy fejlődésen mentek keresztül.

2020.7.7.   


Arcápolási praktikák

Oriskó Renáta

Bőrünk az egészségünk tükre, s mivel mindenki számára látható, éppen ezért kellő figyelmet kell rá fordítanunk.

2020.5.27.