Kebeldolgaink


Póda Erzsébet  2004.10.5. 7:12

Nőiességünk jelképei. Dekoltázsból kibuggyanó halmok. Szexis domborulatok. Természetesek vagy beültetettek. Kicsik és nagyok. Feszesek és lelógóak. Sportosak és anyásak.

Férfiakat, nőket egyaránt érdekli a téma: a női mell. A nők tucatnyi tévhitben élnek a mellük miatt. Abban is tévednek például, hogy a férfiakat csakis a szoptatós dadus méretű keblek vonzzák!

Kebeltörténelem
Az ősi társadalmakban még teljesen természetesen viszonyultak az emberek a női mellhez. Nem volt kötelező eltakarni, nem vonatkoztak rá tiltó szabályok. A női mellet hangsúlyosan ábrázolták a korai művészek szobraikon. Az évszázadok során a hölgyek változatos módszereket alkalmaztak arra, hogy nőiességük elsőrendű képviselőjét, a félgömb alakú melleket kihangsúlyozzák, például ruhadíszekkel, fűzőkkel, vagy melltartókkal.

De voltak időszakok a történelem folyamán, amikor a női mell nemi jellegét el kellett fojtani. A puritánok szűk pruszlikok viselésére kényszerítették a nőket. Így a „laposítás” következtében a felnőtt nők alakja nemtelennek, gyermekinek hatott. A tizenhetedik századi Spanyolországban például a lányok duzzadó mellét ólomlapokkal kellett leszorítani, hogy megakadályozzák a természetes mellforma kialakulását. E kegyetlen beavatkozások is azt bizonyítják, hogy a mellek félgömb formájának igenis van szexuális jelentőségük.

A legtöbb korszak és társadalom szerencsére megelégedett a mellek ruhával való eltakarásával és nem ragaszkodott szélsőséges módon az elnyomorításhoz.

Mellmítoszok
A nőknek mindig két mellük van. Az antropológusok szerint azonban ez az állítás nem minden esetben igaz. Minden 2000 nő közül legalább egynek kettőnél több melle van. Ezek a legtöbbször járulékos mellbimbók, vagy kis mellkezdemények bimbó nélkül – ez egyébként természetes evolúciós jelenség.

Sok híres nőnek volt kettőnél több melle. Például több melle volt Alexander Severus római császár anyjának, Júliának. Három melle van a híres milói Vénusznak is. A harmadik mell a jobb fölött, a hónalj közelében helyezkedik el. A feljegyzések szerint a hírhedt VIII. Henrik második feleségének, Boleyn Annának is három melle volt. Híres többmellű az epheszoszi Diana vagy Artemisz. Remek szobrain a sok mell természetesen a termékenységet jelképezi. Az amazonokat („mell nélküliek”), az ősi női harcos nemzetséget, a korai írók közül sokan „fél” mellel írták le. Azt állították, hogy egyik mellüket megcsonkították, mert így jobban tudták a nyilat kilőni. A legvalószínűbb viszont, hogy harc közben féloldalas bőrtunikát viseltek, ez lapította le a mellkasuk egyik részét.

A középkorban úgy tartották, a boszorkányoknak több mellük van. Állhatatos keresztény boszorkányüldözők úgy gondolták, a harmadik mellel bizalmasaikat szoptatják. Azok testét, akik gyanúba keveredtek, tüzetesen átvizsgálták: elég volt egy nagyobb szemölcs vagy anyajegy a mellkas tájékán -- és a szerencsétlen nőt máglyára küldték.

Kívánalom szerint
Azt mondják, két dolog van a világon, amellyel minden férfi elégedett és minden nő elégedetlen. Az egyik a mellünk. A másik is. Ha kicsi, nagyobbat akarunk – ha nagy, kisebbet. Ha lelógó, kerekdedet akarunk – ha dinnyealakú, kis hegyeset. Az apró, sportos mellű nők buja, szexi mellekről álmodoznak. A nagykeblűek hetyke sportosról. Mint általában, mindenki mást szeretne, mint amivel a természet megáldotta. A nők hajlamosak azt hinni, hogy az ő mellük nem a megfelelő alakú, nem kívánatos, nem szexi a férfiak számára. Ezt persze elsősorban a kirakatnők állandó látványa miatt van. A plakátlányok és szilikonszépségek azt az érzést csepegtetik az ember lányába, hogy csak a művileg megteremtett ideál lehet szép, kedves, sikeres, szerencsés és boldog. Hogy csak „műgömbölyded” mellekkel lehetünk igazán nőiesek. Ezért aztán a nők többsége kisebbrendűségi érzéssel küszködik mellei nagysága és formája miatt (is).

De ma már minden megoldható! A mell alakját is kedvünkre változtathatjuk, ha nem vagyunk elégedettek azzal, amit a természet adott nekünk. Nem kell más, mint egy elképzelés, egy jó plasztikai sebész, egy kitűnő szépségsebészeti klinika – és persze egy vaskos pénztárca. Ilyen egyszerű ez manapság (?).

A leggyakoribb kívánalom, amikor a kismellű nők nagy kebleket akarnak maguknak. Ilyenkor a sebészek implantátumot (szilikon, fiziológiás sóoldat vagy szilikongél) helyeznek a mell állománya, vagy a mellizom alá. A nagymellű nőknek, akik kisebb keblekről álmodoznak, beavatkozásnál csökkentik az emlőállományt. Az alakításnál (feszesítés, felvarrás, megemelés) csökkentik a bőrállományt, formálják az emlőállományt.

Az antropológus álláspontja
Desmond Morris, a világhírű, népszerű antropológus szerint a női mellnek két funkciója van: az egyik szülői, a másik szexuális. Az első szempontból a mell hatalmas verejtékmirigyként működik, ami az anyatejnek nevezett, módosult izzadságot termeli. A mirigyszövetek, melyek a tejet termelik, a terhesség alatt megnőnek, a mell a szokásostól nagyobbá válik. Ilyenkor a kötőszöveteket szolgáló véredények a mell felszínén sokkal kivehetőbbé válnak. A termelődő tej a tejvezetékeken speciális tározókba, az úgynevezett sinusokba áramlik. Ezek a mell középső részén, a mellbimbót körülvevő, sötétbarna bimbóudvarfoltok mögött helyezkednek el. Ezekből 15-20 vékony tejvezeték indul a mellbimbóhoz.

Az anyatej fehérjéket, szénhidrátot, zsírt, koleszterint, kalciumot, foszfort, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat és vitaminokat tartalmaz. És különböző antitesteket, melyek a csecsemőt ellenállóbbá teszik a betegségekkel szemben. Tehát tápanyagokban rendkívül gazdag. Ezért nagyon fontos, hogy az anyák szoptassanak! A szoptatás alatt anya és csecsemő között nagyon erős érzelmi kötődés is kialakul.

A mellek két lágy félgömbbé domborodnak. Legnagyobb részüket zsírszövet alkotja, és csak kisebb rész a tejtermelő mirigyszövet. A mell kerek, lágy, nőies vonalai tehát nem az utódgondozás miatt fejlődtek ki. Formája sokkal inkább a szexuális jelzéssel függ össze. Szexuális szerepében a női mell először vizuális ingerként működik: nagy távolságokról is jól megkülönböztethető a női alak. Ezenkívül ún. taktilis, vagyis tapintással kapcsolatos ingerként is működik.
A mell alakja egyébként a serdülőkortól az öregkorig fokozatosan változik.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2