Kebeldolgaink


Póda Erzsébet  2004.10.5. 7:12

Nőiességünk jelképei. Dekoltázsból kibuggyanó halmok. Szexis domborulatok. Természetesek vagy beültetettek. Kicsik és nagyok. Feszesek és lelógóak. Sportosak és anyásak.

Férfiakat, nőket egyaránt érdekli a téma: a női mell. A nők tucatnyi tévhitben élnek a mellük miatt. Abban is tévednek például, hogy a férfiakat csakis a szoptatós dadus méretű keblek vonzzák!

Kebeltörténelem
Az ősi társadalmakban még teljesen természetesen viszonyultak az emberek a női mellhez. Nem volt kötelező eltakarni, nem vonatkoztak rá tiltó szabályok. A női mellet hangsúlyosan ábrázolták a korai művészek szobraikon. Az évszázadok során a hölgyek változatos módszereket alkalmaztak arra, hogy nőiességük elsőrendű képviselőjét, a félgömb alakú melleket kihangsúlyozzák, például ruhadíszekkel, fűzőkkel, vagy melltartókkal.

De voltak időszakok a történelem folyamán, amikor a női mell nemi jellegét el kellett fojtani. A puritánok szűk pruszlikok viselésére kényszerítették a nőket. Így a „laposítás” következtében a felnőtt nők alakja nemtelennek, gyermekinek hatott. A tizenhetedik századi Spanyolországban például a lányok duzzadó mellét ólomlapokkal kellett leszorítani, hogy megakadályozzák a természetes mellforma kialakulását. E kegyetlen beavatkozások is azt bizonyítják, hogy a mellek félgömb formájának igenis van szexuális jelentőségük.

A legtöbb korszak és társadalom szerencsére megelégedett a mellek ruhával való eltakarásával és nem ragaszkodott szélsőséges módon az elnyomorításhoz.

Mellmítoszok
A nőknek mindig két mellük van. Az antropológusok szerint azonban ez az állítás nem minden esetben igaz. Minden 2000 nő közül legalább egynek kettőnél több melle van. Ezek a legtöbbször járulékos mellbimbók, vagy kis mellkezdemények bimbó nélkül – ez egyébként természetes evolúciós jelenség.

Sok híres nőnek volt kettőnél több melle. Például több melle volt Alexander Severus római császár anyjának, Júliának. Három melle van a híres milói Vénusznak is. A harmadik mell a jobb fölött, a hónalj közelében helyezkedik el. A feljegyzések szerint a hírhedt VIII. Henrik második feleségének, Boleyn Annának is három melle volt. Híres többmellű az epheszoszi Diana vagy Artemisz. Remek szobrain a sok mell természetesen a termékenységet jelképezi. Az amazonokat („mell nélküliek”), az ősi női harcos nemzetséget, a korai írók közül sokan „fél” mellel írták le. Azt állították, hogy egyik mellüket megcsonkították, mert így jobban tudták a nyilat kilőni. A legvalószínűbb viszont, hogy harc közben féloldalas bőrtunikát viseltek, ez lapította le a mellkasuk egyik részét.

A középkorban úgy tartották, a boszorkányoknak több mellük van. Állhatatos keresztény boszorkányüldözők úgy gondolták, a harmadik mellel bizalmasaikat szoptatják. Azok testét, akik gyanúba keveredtek, tüzetesen átvizsgálták: elég volt egy nagyobb szemölcs vagy anyajegy a mellkas tájékán -- és a szerencsétlen nőt máglyára küldték.

Kívánalom szerint
Azt mondják, két dolog van a világon, amellyel minden férfi elégedett és minden nő elégedetlen. Az egyik a mellünk. A másik is. Ha kicsi, nagyobbat akarunk – ha nagy, kisebbet. Ha lelógó, kerekdedet akarunk – ha dinnyealakú, kis hegyeset. Az apró, sportos mellű nők buja, szexi mellekről álmodoznak. A nagykeblűek hetyke sportosról. Mint általában, mindenki mást szeretne, mint amivel a természet megáldotta. A nők hajlamosak azt hinni, hogy az ő mellük nem a megfelelő alakú, nem kívánatos, nem szexi a férfiak számára. Ezt persze elsősorban a kirakatnők állandó látványa miatt van. A plakátlányok és szilikonszépségek azt az érzést csepegtetik az ember lányába, hogy csak a művileg megteremtett ideál lehet szép, kedves, sikeres, szerencsés és boldog. Hogy csak „műgömbölyded” mellekkel lehetünk igazán nőiesek. Ezért aztán a nők többsége kisebbrendűségi érzéssel küszködik mellei nagysága és formája miatt (is).

De ma már minden megoldható! A mell alakját is kedvünkre változtathatjuk, ha nem vagyunk elégedettek azzal, amit a természet adott nekünk. Nem kell más, mint egy elképzelés, egy jó plasztikai sebész, egy kitűnő szépségsebészeti klinika – és persze egy vaskos pénztárca. Ilyen egyszerű ez manapság (?).

A leggyakoribb kívánalom, amikor a kismellű nők nagy kebleket akarnak maguknak. Ilyenkor a sebészek implantátumot (szilikon, fiziológiás sóoldat vagy szilikongél) helyeznek a mell állománya, vagy a mellizom alá. A nagymellű nőknek, akik kisebb keblekről álmodoznak, beavatkozásnál csökkentik az emlőállományt. Az alakításnál (feszesítés, felvarrás, megemelés) csökkentik a bőrállományt, formálják az emlőállományt.

Az antropológus álláspontja
Desmond Morris, a világhírű, népszerű antropológus szerint a női mellnek két funkciója van: az egyik szülői, a másik szexuális. Az első szempontból a mell hatalmas verejtékmirigyként működik, ami az anyatejnek nevezett, módosult izzadságot termeli. A mirigyszövetek, melyek a tejet termelik, a terhesség alatt megnőnek, a mell a szokásostól nagyobbá válik. Ilyenkor a kötőszöveteket szolgáló véredények a mell felszínén sokkal kivehetőbbé válnak. A termelődő tej a tejvezetékeken speciális tározókba, az úgynevezett sinusokba áramlik. Ezek a mell középső részén, a mellbimbót körülvevő, sötétbarna bimbóudvarfoltok mögött helyezkednek el. Ezekből 15-20 vékony tejvezeték indul a mellbimbóhoz.

Az anyatej fehérjéket, szénhidrátot, zsírt, koleszterint, kalciumot, foszfort, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat és vitaminokat tartalmaz. És különböző antitesteket, melyek a csecsemőt ellenállóbbá teszik a betegségekkel szemben. Tehát tápanyagokban rendkívül gazdag. Ezért nagyon fontos, hogy az anyák szoptassanak! A szoptatás alatt anya és csecsemő között nagyon erős érzelmi kötődés is kialakul.

A mellek két lágy félgömbbé domborodnak. Legnagyobb részüket zsírszövet alkotja, és csak kisebb rész a tejtermelő mirigyszövet. A mell kerek, lágy, nőies vonalai tehát nem az utódgondozás miatt fejlődtek ki. Formája sokkal inkább a szexuális jelzéssel függ össze. Szexuális szerepében a női mell először vizuális ingerként működik: nagy távolságokról is jól megkülönböztethető a női alak. Ezenkívül ún. taktilis, vagyis tapintással kapcsolatos ingerként is működik.
A mell alakja egyébként a serdülőkortól az öregkorig fokozatosan változik.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.   


Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22