Takarékoskodjunk együtt! (3)


Faar Ida  2012.10.22. 4:30

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a szeptemberi iskolakezdés sok gyermekes család zsebét ürítette ki.

Spórolás az iskolában

A drága tankönyvek, írószerek, táskák megvásárlása óriási terhet ró az amúgy is szűkösen élőkre, hát még, amikor a szülő azzal is szembesül, hogy csemetéje már nem fér bele a tavalyi nadrágba, ingbe, blúzba, cipőbe... Sokszor megoldhatatlan feladatnak tűnik ezekre is előteremteni a rávalót, de higgyék el: okosan gazdálkodva, és frappáns ötleteket alkalmazva minden megoldható.
Hogyan?
Következzék néhány tipp!

Már a tanszerek beszerzésénél érdemes résen lenni. Iskolakezdés előtt és után a szupermarketek igyekeznek megszabadulni a szezonális termékektől (füzetek, ceruzák, tolltartók, stb.), és ilyenkor még az addiginál is olcsóbban kínálják őket. Érdemes ilyenkor, a későbbi árhoz képest féláras termékekből többet vásárolni, hiszen az indító füzetcsomag úgysem lesz elég egész tanévre.
A gyerekek egy része szeretné, ha az ő dolgai is a manapság legdivatosabb rajzfigurákkal lenne díszítve. Tapasztalható, milyen jól működik a cégek marketingje, csak az a gond, hogy e termékek sokkal drágábbak normál társaiknál. A megoldás egyszerű: kis kézügyességgel, néhány a rajzfigurát tartalmazó magazinnal és ragasztóval a normál füzetekből „menő” füzet varázsolható.

Ruházat
A legszerencsésebbek talán azok a diákok, akiknek az iskolájában kötelező az egyenruha vagy az iskolaköpeny viselése. Így nem kell amiatt aggódnia egyetlen szülőnek sem, hogy a társadalmi különbségek élesen kirajzolódnak a gyerekek között.
De ahol mindenki olyan ruhában jár, amilyenben akar, hamar csúfolódás, irigykedés ütheti fel a fejét. Mindenesetre, ha anyagi helyzetünk nem engedi meg, hogy a gyermekünk is „beálljon” a sorba, érdemes idejekorán elmagyarázni neki azt a megcáfolhatatlan tényt, hogy a „nem a ruha teszi az embert”. És attól, hogy nem márkajeles ruhákat hord, ő ugyanolyan okos, ügyes, és szeretnivaló. Nagyon sokat lehet spórolni azzal is, ha a gyerekek „családon” belül megöröklik egymás kinőtt ruháit. (Nemcsak a szűkebb családról beszélek, hanem a kiterjedtebb rokonságról is.)

Étkezés
Igaz, hogy az iskolai étkeztetés mindenhol elérhető, de általában az otthoni kiadós reggeli után sem biztos, hogy kibírják a nebulók délig szédelgés nélkül. Többféle szempontból is érdemes tízóraival útnak indítani gyermekeinket: egyrészt kontrollálmi tudjuk, mit eszik (a büfében, vagy az útba eső kisboltban biztosan csokira, chipsre, energiaitalra esne a választása), másrészt olcsóbb is. Érdemes rendszeresíteni egy uzsonnás dobozt is az étel szállítására (erre megfelel egy közepes méretű fedeles műanyag doboz is), így nem kell minden áldott nap újabb nejlontasakkal szennyezni a környezetet.

Kirándulások...
...és az a bizonyos „osztálypénz”
Elkerülhetetlen a befizetése, már ha nem szeretnénk szomorúságot okozni a lelkesen készülődő kisdiáknak. Azért nem árt a szülőnek egyeztetnie a pedagógussal, hogy olyan helyre szervezzék ezen kiruccanásokat, ahol megfizethetőek a szolgáltatások.

Rendezvények
Érdemes aktívan részt venni a szervezési és lebonyolítási folyamatokban, otthon sütött süteményekkel, és otthon elkészített szendvicsekkel Mindenki jobban jár, mintha egy külsős céget bíznának meg az elkészítésével. Tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogy miképp vigyázzanak a holmijaikra. Fontos, hogy tisztában legyenek az eszközök rendeltetésszerű használatával (pl. a vonalzó nem kardozásra való), azzal miképp kell rendben tartani azokat, és azzal, hogy a pótlásuk sokba kerül.

Zsebpénz
Soha ne honoráljuk a jó teljesítményt pénzzel. Határoljuk el teljesen az anyagiakat a tanulás eredményességétől. A tanulás legyen természetes elvárás, a zsebpénz pedig egy olyan keretösszeg, amellyel egy hónapban gazdálkodhat.

Közlekedés
A legolcsóbb természetesen, ha a gyereke gyalog vagy biciklivel jár iskolába. De ez sokszor kivitelezhetetlen a gyermek kora, vagy az iskola távolsága miatt. Ilyenkor érdemes több szülőnek összefognia és hetente felváltva vállalva a sofőr szerepét – fuvarozni a gyerekeket.

Tornazsák
Fölösleges pénzkidobás lenne megvásárolni: egy kissé ellenállóbb szövet, és egy működő varrógép segítségével, játszi könnyedséggel magunk is megvarrhatjuk.

Kötelező és ajánlott olvasmányok
Irány a könyvtár! Hiszen erre találták ki, ahogy az interneten elérhető e-könyveket is.(Bár a papír alapú könyvolvasás élményét semmivel sem lehet helyettesíteni.)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Takarékoskodjunk együtt! (2)

Faar Ida

A napokban került napvilágra egy felmérés eredménye, miszerint az élelmiszerek mintegy fele végzi a kukában.

2012.9.27.   


Takarékoskodjunk együtt! (1)

Faar Ida

Tippek, hogy több maradjon mindannyiunk zsebében...

2012.9.14.   

A rovat további cikkei

Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.   


Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.