Bárki lefogyhat!


Halász Kata  2012.10.31. 5:26

Dr Pierre Dukan, a híres-hírhedt Dukan-diéta atyja saját módszerének két lábon járó bizonyítéka.

Hetvenéves, de húsz évet letagadhatna: tele van energiával, karcsú, mindig mosolyog. Több, mint negyven éve segíti pácienseit, hogy megszabaduljanak súlyfeleslegüktől és egészséges életet éljenek.
A fokozatos és tartós fogyást ígérő Dukan-diéta egyik legnagyobb vonzereje, hogy a teljes túlsúly leadható koplalás nélkül. Népszerűsége egyszerűségében rejlik, nem kell koplalni, méricskélni és a kalóriákat számolgatni.


Mit evett reggelire?

Minden reggel ugyanazt eszem: ropogós péksütemény zsírszegény Tomme de Savoie sajttal, ami csak 20% zsiradékot tartalmaz. Emellé egy csésze feketekávét iszok cukor nélkül, és ha netán éhes maradnék, elrágcsálok egy almát.

Hányszor étkezik egy nap?

Háromszor eszem egy nap: reggelit, ebédet és vacsorát, az étkezések között semmit nem fogyasztok. És nem számolom a kalóriákat, mivel teljesen feleslegesnek tartom.

Miért pont a fehérje a Dukan-diéta alapja?

Ha a szervezet cukorból nyer ki 100 kalóriát, a folyamat közben mindössze 3 kalóriát „éget el”. Ezzel szemben ez a szám zsír esetében 9 kcal, viszont ha fehérjéről van szó, akkor a mennyiség már 32 kcal. Továbbá a fehérje feldolgozása tovább tart, tehát a telítettségérzés is tartósabb. Ezen kívül a cukorfogyasztás sokszor vezethez cukorbetegséghez, a zsíros ételek fogyasztása megemeli a szervezet koleszterinszintjét, illetve szívproblémákat okozhat, míg a fehérjének semmilyen káros mellékhatása nincs. Fontos azonban, hogy változatosan étkezzünk, ne csak fehérjét vigyünk a szervezetünkbe.

Bárki lefogyhat?

Azok, akik tíz kilótól szeretnének megszabadulni, a diéta első fázisában, vagyis az első 4-6 napban átlagoan két kilót fogynak. Az ezt követő nyolc hétben hetente egy kilótól szabdulnak meg, ami kimagaslóan jó eredmény.

Kinek ajánlja a módszerét?

Szinte bárkinek – kivéve a várandós nőket és a 17 év alatti fiatalokat, gyerekeket, hiszen csupa olyan ételt engedélyez, amiket már az ősember is fogyasztott. Ha valaki laktózérzékeny, a tehéntejet helyettesítheti például szójatejjel, illetve gluténérzékenyeknek is ajánlott.

A diéta ellenzői szerint a módszer káros a vesére és a májra.

Pedig pont az ellenkezője igaz. A Dukan diétázók csak korlátozottan fogyaszthatnak alkoholt, zsírt és feldolgozott élelmiszereket, tehát a máj fellélegezhet, hiszen kevés méreganyag jut a szervezetbe – mindezt alátámasztják a hepatológiai kutatások. A vesével kapcsolatban pedig a New York-i Egyetem kutatásai szerint a diéta alacsony szénhidrát- és cukortartalmú ételeket engedélyez, ami sok fehérjét tartalmaz, ez pedig elősegíti a vesék regenerációját.

Ha csak fehérjét fogyasztunk, a szervezet elsavasodik.

Az első szakasz 4-7-ig napjáig megengedett a sovány húsok fogyasztása, lehet enni halat, tenger gyümölcseit, tofut és tejtermékeket. Ezek valóban savasodáshoz vezetnek, de csak átmenetileg, ezért hosszútávon nem károsak. Ha valakit ez aggodalommal tölt el, akkor nyugodtan fogyasszon lúgosító ételeket, mint amilyen a mák, a hagyma, a szójaszósz.

Ajánlott a gyakori vízfogyasztás, de mikor tegyük ezt? Étkezés előtt vagy inkább után?

A legideálisabb étkezés közben, hogy ezzel segítsük szervezetünket az ételek feldolgozásában, az emésztésben. Minél több vizet fogyasztunk, annál inkább nő a telítettségérzet, tehát kevésbé leszünk éhesek.

Ön szerint a víznek hidegnek kell lennie. A fogyásban segít továbbá, ha hideg vizes fürdőt veszünk.

Ha megiszunk fél liter 4 fokos vizet és a vizeletünk átlaghőmérséklete 36 fok, az azt jelenti, hogy a szervezetünknek 32 fokkal kellett felmelegítenie a fél liter vizet. Ehhez pedig 60 kcal energiát égetünk el. Hasonlóan működik a hidegvizes fürdő, illetve, ha nyitott ablak mellett alszunk.

Mit kell még tenni a tartós fogyás érdekében?

Mindenekelőtt ne gondoljunk a diétára úgy, mint egy büntetésre. Nincs annál frusztrálóbb, mint a koplalás! A diéta lényege, hogy nem kell éheztetni magunkat és így is gyorsan és tartósan elérhető a kitűzött álomsúly jojó effektus nélkül. A módszer utolsó szakaszának, a stabilizációnak életünk végéig kell tartania. Elég hetente egy nap csak fehérjét fogyasztani, viszont figyeljünk oda, hogy minden nap együnk zabkorpát, mert az segíti az emésztést, illetve ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról!

Nem nehéz betartani a diétát a mindannapi életben, főleg ha az ember leül a családi asztalhoz?

Nem, hiszen a megengedett élelmiszerek listája nagyon változatos, melyek ideálisak fiataloknak és időseknek egyaránt. Nem kell koplalni, nem kell számolni a kalóriákat. Sokan szinte azonnal fel szeretnék adni mondván, hogy ők ezt nem képesek végigcsinálni. Szerintem mindenkinek lehetnek gyenge pillanatai, amikor úgy érzi, hogy semmi nem sikerül. Ilyenkor segíthet a Dukan coaching oldal, ahol az olvasók megoszthatják egymással (és velem) tapasztalataikat, ahol erőt meríthetnek a folytatáshoz. Sokan támadják a módszert, szerintük a diéta káros az egészségre. Pedig elég csak végigböngészni a megengedett élelmiszerek listáját és kiválasztani azt, ami a legjobban illik hozzánk – így a lemondás minimális.

Írásunk a Pani Pland 2012/11 cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nasi, a közellenség

Csepy Enikő

Törtető kollégák, áskálódó kotnyelesek, pletykálkodó szomszédok? Mind semmik ahhoz képest, amit a nasik hoznak a fejünkre.

2012.10.29.   


Édességcsapdában

Faar Ida

Régen a kövérség a jólét, a bőség jelképe volt. Ma már az egészségtelen életmódé.

2012.10.24.   


„Súlyos" problémák

Kovács Márta

A téma kapcsán számba vettem az ismerőseimet, hányan túlsúlyosak közülük.

2012.10.19.   


Tükröm, tükröm

Nagy Csivre Katalin

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem: milyen is az én énképem?!

2012.10.17.    10


Viselősen

Madarász Ildikó

A blúzom alatt diszkréten bújik meg. Alig látható, csak picit dudorodik előre, a mellem alatt pont egy arasszal: a pocakom.

2012.10.15.    30


Pluszméret

Jády Mónika

Hány kiló plusztól mondhatjuk valakiről, hogy túlsúlyos?

2012.10.12.   

A rovat további cikkei

Haikuvariációk nyárra

Katona Nikolas

Most kezdődik csak igazán a nyár! Mi másról is szólhatna vasárnapi versünk?

2022.6.26.   


Teljes életet élni

Zana Anita

A boldog élet nem a test épségén múlik – interjú a Rozmis-házaspárral.

2021.6.1.   


Tavaszi divattrendek

Itt a tavasz, és vele együtt az új divattrendek is. Lássuk, milyen ruhadarabokban leszünk igazán trendik 2019 tavaszán.

2019.2.20.    5


A sárga démon

Csepy Enikő

Nincs olyan ember e kerek világon, akit nem kerített volna már hatalmába ez a bizonyos szörnyeteg, legalább egyszer.

2012.4.6.    6


Szerelmeim – Dallamok (5)

Madarász Ildikó

Amikor a szívben megszólal valami... valami halk moraj...

2011.9.8.  1   


Játszmák

Dráfi Emese

Sokáig azt hittem, hogy a papucsférjek, akik fejüket igába hajtják, sajnálatra méltóak.

2010.11.18.  19    3