Beszélgessünk? Beszélgessünk!


Angyal Sándor  2009.10.11. 16:32

A nevelésről beszélnünk kéne? Vagy cselekedni inkább?

A fene se tudja, mert ez is egy olyan dolog, amiről beszélni bárki tud – az is akinek nincsen gyereke, az is akinek van – és néhanapján mindenki tudornak érzi magát a téma területén.

Nekem nincs gyerekem. „Gyerek mellé gyereket?” – kérdezem minden alkalommal magamra asszociálva, ha felmerül a mikor kérdése. Én biztosan tudnék gyereket nevelni, mert látom, hogy anyámék hol rontották el az én neveltetésemet. Dehogy tudnék! Mitől lennék én jobb szülő, mint bárki más. Változunk, mármint mi emberek, és nem egy embertől, tanártól, volt tanítómtól hallom, hogy annak idején a mi osztályunk volt a legrosszabb a suliban, de a mostani gyerekekhez képest kisangyalokként viselkedtünk.

Hogyan is kéne gyereket nevelnünk nekünk, a jövő generációjának? Adjunk nekik például cigit 12 évesen, de ne egyetlen szálat, hanem legalább 5-öt. Állítólag olyan rosszul lesz a gyerek, hogy soha az életben nem fog rágyújtani többet. Vagy itassuk le a „kölköt” gyomormosásig, de azt már korábban, ugyanis nagyon fiatalon megisszák az első felest. Voltam táborban, mint vezető 10-15 éves gyerekekkel és azt tapasztaltam, hogy a diplomás szülők gyerekei a legostobább porontyok. Volt rá eset, hogy veréssel fenyegettem meg a taknyost, mert szerintem az apja lekevert volna neki egy nyaklevest, ha vele szemben teszi azt, amit velem művelt. De a lényeg, hogy foglalkozni kell azzal sarjadó gyermekkel, mert a diplomás embernek lehet, hogy sokat kell dolgoznia, mert ő okos és kell a pénz is, mert nagyautó, nagyház, nagystílű életvitel… és a gyerekkel beszélgetni ki fog? A haverjai éjszaka az utcán, amikor anyu-apu bálozik? Vagy a takarítónő? Nem tudom, de a gyerek feltalálja magát. Apu ad pénzt és minden el van intézve.

Az egyszerűbb szülők gyerekei időben elmennek aludni, nem beszélnek vissza és megtanulják otthon, hogy tisztelniük kell a tőlük idősebbeket. Együtt tanulnak anyuval esténként, és sokat beszélgetnek. Szigorúbb feltétel nélkül zajlik a nevelésük és nem kapnak minden nap drága jégkrémet. Nem hordanak méregdrága ruhákat, és nem szájalnak ezért apuval, mert tudják, hogy nincs rá. Megtanulják értékelni az apróságokat. Ekkora a különbség a két világ közt (mert most csak a két perifériára szorult családformát vettem alapul pénzügyi szituáltságuk alapján).

Ebből azt a következtetést tudom levonni, hogy beszélgetnünk kell a fiainkkal-lányainkkal! Nem szabad hagyni, hogy elkallódjanak, hogy a lányok már 12 évesen tisztában legyenek a gumi, a síkosító valamint az orális szó gyakorlatbani használatával. És hogy a fiúk idejekorán szembesüljenek szintén a szexualitással, és az alkohol okozta mámorral! Éjszakánként pedig az utcákat járják és fülledt diszkóklubokban izzadva dörgölőznek egymáshoz. Lassan ott tartunk majd, hogy már a tízévesek veszik át az uralmat a szórakozóhelyeken, kiszorítva onnan az idősebb generációt, ugyanis a szülők annyira elhanyagolják a porontyaikat, hogy azok a fejükre nőnek.

Vajon ez a neveltetésükön múlik???Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Lányok, fiúk – gyerekek

Póda Erzsébet

Hányszor, de hányszor panaszkodnak a nők arra, hogy nem értik őket meg a férfiak!

2009.10.29.  6   


A fiúk és a rend

Jády Mónika

Többször találkoztam már olyan fiús anyukákkal, akik azt panaszolták, milyen nehéz otthon rendet tartaniuk, a férjük plusz egy-két fiú mellett.

2009.10.26.  6   


„A” és „B” típusú egyedek

Madarász Ildikó

Nekem is van két ilyen típusú modellem.

2009.10.22.   


Szoknya és katonadolog

Dráfi Emese

Nem tudom pontosan, hogyan kell fiúnak nevelni a fiút, és lánynak nevelni a lányt.

2009.10.16.   


Mi ezzel a baj?

Nagy Erika

Mikor az embernek gyermeke, vagy unokája születik, olyan szépen megálmodja, hogy ha nagyobb lesz, milyen ruhába fogja öltöztetni.

2009.10.9.  5   

A rovat további cikkei

Haikuvariációk nyárra

Katona Nikolas

Most kezdődik csak igazán a nyár! Mi másról is szólhatna vasárnapi versünk?

2022.6.26.   


Teljes életet élni

Zana Anita

A boldog élet nem a test épségén múlik – interjú a Rozmis-házaspárral.

2021.6.1.   


Tavaszi divattrendek

Itt a tavasz, és vele együtt az új divattrendek is. Lássuk, milyen ruhadarabokban leszünk igazán trendik 2019 tavaszán.

2019.2.20.    5


Bárki lefogyhat!

Halász Kata

Dr Pierre Dukan, a híres-hírhedt Dukan-diéta atyja saját módszerének két lábon járó bizonyítéka.

2012.10.31.    5


A sárga démon

Csepy Enikő

Nincs olyan ember e kerek világon, akit nem kerített volna már hatalmába ez a bizonyos szörnyeteg, legalább egyszer.

2012.4.6.    6


Szerelmeim – Dallamok (5)

Madarász Ildikó

Amikor a szívben megszólal valami... valami halk moraj...

2011.9.8.  1   


Játszmák

Dráfi Emese

Sokáig azt hittem, hogy a papucsférjek, akik fejüket igába hajtják, sajnálatra méltóak.

2010.11.18.  19    3