Esély önmagunknak


Nagy Erika  2008.1.11. 12:19

Álmokat szőni nemcsak lehet, de kell is!

A jövőt illetően mindig voltak terveim, céljaim, most sincs ez másképpen. Hiszek abban, hogy amit nagyon szeretnék, az előbb vagy utóbb megvalósul. Nem tűzök magam elé elérhetetlen dolgokat, csak olyanokat, melyeket az akadályok leküzdésével könnyen magaménak tudhatok, s nem fognak ki rajtam.

Már rég megtanultam, hogy nincs lehetetlen dolog, csak tehetetlen ember, ezért sohasem mondom, hogy „Úgysem lesz belőle semmi!'”. A célokat hittel és sok kitartással majdnem mindig elérem, de hozzáteszem, nem bármi áron. A megvalósítás során meggondolom, hogy milyen eszközöket veszek igénybe.

Bevallom, olykor érnek keserű kudarcok, s azt is, hogy nagyon nehéz elviselni, hogy az, amiről álmodtam, amiben hittem, amiért dolgoztam, mégsem sikerül. Azonban ne feledjük, hogy kudarcok nélkül nehezen találjuk a megoldás kulcsát, s továbblépni sem tudunk! Sajnálom azokat, akik lemondanak arról, hogy új célokat tűzzenek ki. A célok elérése nem korfüggő, ezért mindegy, hány éves az ember, nem szabad lemondani arról, hogy esélyt adjunk magunknak, hogy kicsit felturbózzuk, vagy egyszerűen csak érdekesebbé tegyük megfakult életünket.

Sok ember van, aki bár megtehetné, semmi pénzért nem szánná rá magát, hogy egy évben legalább egyszer kikapcsolódjon, elutazzon, világot lásson, pedig a vagyonát senki sem viszi magával a sírba.

Ahogy Juli néni sem, aki egész életében csak dolgozott, és úgy rakta élre a nehezen megszerzett pénzecskéjét, és őrizte azt a paplan alatt, hogy abból soha egy fillért el nem vett volna még akkor sem, ha az élete függött volna tőle. Magányosan élt, gyermekei nem voltak, nem költött senkire sem. Lakhelyét szinte sohasem hagyta el. Csak a közelmúltban, igaz, akkor sem önszántából.

Egy szép őszi napon az asszony kint sertepertélt az utcán, mikor egy kétségbeesett asszony rosszullétre hivatkozva vizet kért tőle. Juli néni, mivel szíve a helyén volt, betessékelte a konyhába a szerencsétlent, majd leültette.

Hangok szűrődtek be kintről. A néni kérte az idegent, üljön csak nyugodtan, mindjárt jön, csak utána néz, ki keresi. Magas, ápolatlan, sötétbőrű férfi állt az ajtóban, portékáját kínálva potenciális áldozatának. Az asszony ellenállt a csábításnak, mondván efféle haszontalanságokra nincs szüksége. Ennek ellenére a feneketlen táskából előkerült a palacsintasütő, ébresztőóra, hajszárító, majd alsónemű, testápoló és még sorolhatnám, hogy mi minden. Hiába tiltakozott, hogy életében nem ébredt ébresztőóra hangjára, hogy az ő silány, vékonyszálú hajára a drága árammal működtetett masina ebben az életben biztosan nem fogja a meleget fújni. Testápoló? Olyan flancos dolgot a testére? Becsukta a kaput, s még rá is fordította zártat. Mikor visszatért, az idegen megköszönte a gondoskodást, és elköszönt, talán túlságosan is sietve.

Este mentő vitte el Juli nénit. Meglopták, s még annyi pénze sem maradt, hogy tisztességgel eltemessék.

Tanulság? Mindenki szűrje le saját maga...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Álom és valóság

Póda Erzsébet

Az álmodozás az élet megrontója – tartja egy mondás, és a nők köztudottan sokat álmodoznak.

2008.1.28.   


Valóra válhat

Jády Mónika

„Ahol a kívánságok valóra válnak” – ez a mottója egy honlapnak, amely nem olyan régóta működik.

2008.1.27.   


Álmodozás

Vég Erzsébet

„Álmodtam egy világot magamnak…”

2008.1.27.   


Beteljesült álmok

Nagy Erika

Mikor évekkel ezelőtt hosszú, súlyos betegségből lábadoztam a kórházi ágyon, nem bíztam abban, hogy fel tudom nevelni a gyermekeimet.

2008.1.23.   


Pofonok és kapaszkodók

Sábitz Katalin

Ahogy lehuppantam a metró egy szabad ülésére, és elrendezgettem magam körül a batyumat, könnyes gyermekhangra lettem figyelmes.

2008.1.21.   


Álmodj velem!

Puha Andrea

Ívelt tópart. Lágyan fodrozódó víz. Az erdő ölelésében egy kis faházikó, ahhoz közeledek.

2008.1.21.  2   

A rovat további cikkei

Álmok nélkül

Kabók Zita

Az álom egy bűvös szó, hiszen ha vágyainkat álmoknak tituláljuk, rögtön azt hisszük: soha nem fognak teljesülni.

2008.1.19.   


Elérhető álmaink

Orbán Viktória

„Először az agyadban kell milliomosnak lenned, hogy azután a valóságban is azzá válj!” (Jim Rohn)

2008.1.7.