Anyának születtem?


Takács Anita  2006.9.11. 21:26

Érdekességek terhességről, problémákról, babavárásról, anyaságról.

Manapság egyre több meddő párról hallani, egyesek szervi okok miatt kénytelenek lemondani a gyermekvállalásról, de nagyon sok esetben tanácstalanok a szakemberek, nincs magyarázat a gyermektelenségre.

Dr. Lux Elvira, szexuálpszichológus negyvenéves praxisából merítve járja körül a női meddőség kérdését az Anyának születtem? című könyvében. Egyértelmű recept természetesen nem létezik, de érdemes a lelki jelenségekben keresni a magyarázatot: a pszichoszexuális fejlődés elakadása, a kellő érzelmi érettség elmaradása is bújhat a háttérben. A megtermékenyülés öntudatlan hárítása, az utód iránti vágy elfojtása gyakorta mélylélektani eredetű. A szerző arról szeretné meggyőzni az olvasót, hogy a férfiaknak óvhatatlanul szerepük van a gyermektelenségben, de sok minden függ az asszonyoktól, akik ha kinyitják szívüket, magukba fogadhatják jövendő gyermeküket is.

Egy nő két dologért képes bármit megtenni: hogy legyen gyereke, és hogy ne legyen. A tudatos hárításnak kétféle módja van. Az egyik a fogamzásgátló szedése, a másik a művi abortusz. Sokkal bonyolultabbak viszont azok az esetek, amikor a nő tudatosan mindent megtesz azért, hogy anya lehessen, viszont az akarati tényezők ellenére sem kerül áldott állapotba. Nőgyógyászati szempontból semmi akadálya nem mutatkozik annak, hogy teherbe essen, ám ez mégsem következik be. Ha netalántán mégis megtermékenyül, ennek a másállapotnak ellenébe hat az az öntudatlan érzelmi elutasítás, amely veszélyezteti a gyermek megmaradását az anyaméhben. Az anyaság tudatalatti hárításának többféle tünete lehet: a működésbeli (funkcionális) meddőség, a korai és késői mérgezési tünetek (toxémia), mint a hányinger, hányás, rossz közérzet, magas vérnyomás, fehérje a vizeletben, valamint a spontán vetélés, koraszülés és a nehéz szülés is a pszichoszomatikus tünetek közé sorolhatók. Az anyaság elfogadásának pszichés nehézségei okozhatják a szoptatási nehézségeket. Ez követhet egy teljesen problémamentes, harmonikus terhességet. Általában rövid idő után magától meg is oldódik, amint a nő azonosulni tud anyaszerepével. Nem könnyű időszak ez egy asszony életében.

Az a tapasztalat, hogy a várandós nők általában az első három hónapban érzik rosszul magukat. Ez az a bűvös tizenkettedik hét, amikortól a terhességet művi úton már nem lehet megszakítani. Az a nő, aki vegyes érzelmeket táplál az anyaság vállalásával szemben, és mégis megtermékenyül, nem érez egyértelmű örömöt akkor sem, ha akarja a gyermeket. Érzelmileg mégis szorong valamiért az anyaságtól. A kocka viszont el van vetve. Az első trimeszter letelte után a rosszullét értelmét veszti, és a nő elfogadja a tényt: „anya leszek".

A statisztikai mutatók alátámasztják, hogy aki meddőségi kezelés által jut gyermekhez, később veszélyeztetett terhessé válik, és olykor el is vetél. A gyógyszeres beavatkozás agresszív hormonális hatására létrejön ugyan a terhesség, de az anya pszichés szinten továbbra sem képes kibékülni várandósságával. Amíg a gyógyszerek hatása dominál, és a biológiai, fiziológiai elemek veszik át a vezérlést, addig a beavatkozást siker koronázza. A biokémiai, illetve farmakológiai hatás múltával azonban ismét az érzelmi elutasítás kerül túlsúlyba. Várandósági problémákkal (görcsök, vérezgetések, kinyíló méhszáj, koraszülés) tarkított időszak következhet, amely még inkább megnehezíti az anyasággal való azonosulás folyamatát. A rosszullétekkel zavart terhességből pedig nyugtalan gyermek születhet, akinek életfunkciói eltérhetnek a normálistól (nyugtalanul alszik, sokat sír, baj lehet az evésével és az emésztésével).

Ezzel szemben a tervezett, és szeretett férfitól várt gyermeknek már a prenatális időszakban is kiegyensúlyozott kapcsolata van az anyával. Nincsenek sem testi, sem lelki ellenérzést kiváltó és fenntartó tünetek. A kismama megszépül, mert a boldogság és a belső élet békéje kiül az arcára, és ez egész személyiségére jótékonyan hat. A gyermek teljes érzelmi elfogadásának a zavartalan másállapot és az úgynevezett sima szülés lesz az eredménye. A vegetatív idegrendszer nyugalmas, normális működése következtében az embrió nagyszerűen érzi magát, és születése után is kiegyensúlyozott, boldog baba marad.

Dr.Lux Elvira: Anyának születtem? 2010 Saxum KiadóHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Született anyuka

Szabó Kata

Kiskoromtól fogva tudtam, hogy egyszer anyuka leszek, tehát tudatosan készültem erre a szerepre.

2006.9.22.   


Amikor teher az anyaság

Jády Mónika

Nemrégiben összefutottam egy régi iskoltársnőmmel. Kis csemetéjét vezette kézen fogva, és sugárzott róla a boldogság.

2006.9.12.  1   


Anyaság

Póda Erzsébet

Bizonyára mindenki ismeri a salamoni döntés történetét...

2006.9.12.   


Anyaságra készülőben

Kabók Zita

Anyának lenni a legcsodálatosabb dolog a világon – mondják egyesek, és ezzel igyekeznek kedvet csinálni a nőknek a szüléshez!

2006.9.10.  12   


Anya csak egy van

Molnár Miriam

Szülőnek lenni nagy örömök forrása, egyben nagyon nehéz feladat.

2006.9.9.   


Az anyaság hormonjai

Fülöp Éva

Nálam már tizennyolc-tizenkilenc éves koromban jelentkezett a tünet – vágyódtam egy kisbaba után.

2006.9.8.   

A rovat további cikkei