Anyaságra készülőben


Kabók Zita  2006.9.10. 17:09

Anyának lenni a legcsodálatosabb dolog a világon – mondják egyesek, és ezzel igyekeznek kedvet csinálni a nőknek a szüléshez!

Az édesanyák, nagymamák, rokonok és barátok sokszor kritizálják a mai fiatal lányokat, akikről mostanában a közvélemény (sokszor tévesen) azt tartja, hogy eszük ágában sincs szülni! Az okoknak és kifogásoknak mindig két oldaluk van. Ők, a fent említett ismerőseink, minden magyarázatra azonnal találnak kézzel fogható választ. Például: nekik sem volt spórolt pénzük, mikor családot alapítottak, ők sem rendelkeztek új házzal, lakással, vagy főiskolai végzettséggel, szórakozni és kirándulni sem jártak azelőtt mégsem riadtak vissza az anyaszereptől. Csak azt nem veszik figyelembe, hogy azóta megváltoztak az igények és az elvárások is.

Mostanában egyre több az anyasággal összefüggő esettel találkozom a környezetemben. Nemrég például épp megláttam a huszonkilenc éves Debbie kolléganőmet, amint bevett egy tablettát egy pohár vízzel. Megkérdeztem tőle: csak nem terhességi vitamin? Rám mosolygott és azt mondta, mivelhogy rátapintottam, nem titkolja tovább előttem, hogy állapotos. Azóta már az első ultrahangos vizsgálaton is túl van, és a három hónapos magzat képe is az asztalán áll. Szüntelenül kíváncsi tekintetek veszik őt körül, hogy nő-e a pocakja, érzi-e már a mozgást, és tényleg olyan a növekvő pocak tapintása, mint egy vízzel teli légballon? Debbie számlálja a napokat, hónapokat, és bár még az első szülésen sincs túl, már a második jövevényt tervezi. Eszerint mire visszajön anyasági szabadságáról, már a második pici lesz a hasában és pár hónap után megint „szabadságolhat”. És meg sem áll majd a negyedik gyermekig! Ha pedig a munkáltatója véletlenül meggondolná magát, és elbocsátására vetemedne, garantálja, hogy bíróságra viszi az ügyet. Angliában ugyanis a terhes nők állapotuk miatt nem diszkriminálhatóak.

Ebben az országban egyébként az anyáknak a törvény hat hónapos kismamaszabadságot engedélyez. A 2006. április elseje után született babák esetén pedig már kilenc hónapot. Anyaszabadságra a kismamák általában a szülésük előtt két héttel mennek. Az első három hónapban a kismamák a fizetésük 90 százalékára jogosultak, utána már csak egy elenyésző összeg illeti meg őket. Ezért történhet meg az, hogy már a hathónapos csecsemők gyermekgondozó helyekre kerülnek, reggel 7-8 órától este 5-6 óráig, attól függően, hogy milyen időbeosztásban dolgoznak a szüleik. Mivelhogy azonban ezek a gyermekgondozó helyek sokba kerülnek, a fél fizetést rá kell költeni, akinek két kisgyermeke van, inkább otthon marad fizetés nélkül. Hiszen ha dolgozna, a kapott fizetés éppen csak annyira lenne elég, hogy e helyek díját kifizessék.

Az anyukák (már amelyik) munka közben gyakorta felkeresik a fürdőszoba helyiséget az anyatejes cumisüveggel. Merthogy a szoptatásról az anyai vélemények is megoszlanak, és a legtöbb anya sajnos nem kíván bíbelődni vele.

Talán ez az az ország, ahol a nők a legkülönfelébb korban szülnek -- és nem véletlenül --, de itt a legmagasabb a fiatal anyukák száma is. Angliában nem tabu, ha valaki nincs férjnél -- sőt, elterjedt, hogy a párok nem házasodnak össze. És csak azért, mert valaki terhes marad, nem merül fel automatikusan a házasság kérdése. Ugyanez fordítva is igaz, csak azért mert valaki házasságban el, nem biztos, hogy gyermekre vágyik. Sok nő szül 40 éves kora után. Ekkorra már kivívják a számukra legmegfelelőbb pozíciót a munkahelyükön, és biztos anyagi hátteret tudnak nyújtani a kis jövevénynek. Az angolok semmiképpen sem sietnek a gyermekszüléssel, türelmesen várják a legmegfelelőbb alkalmat, és nem pánikolnak, hogy ketyeg a biológiai órájuk.

A szülők sem unszolják felnőtt gyerekeiket, hogy ők már unokát akarnak. Sőt, sokszor előfordul, hogy az együttélés, eljegyzés és házasság között hosszú évek telnek el, mégsem szúr szemet senkinek az égvilágon.

Szerintem ebben példát vehetnénk az angoloktól -- mi közép-kelet európaiak. Mert sokkal jobb lenne a huszon-harmincéves nők hangulata, ha a barátnők, barátok, anyukák, szülők, nagyszülők nem kritizálnák folyton a környezetünkben élő fiatal párokat, hogy miért nem vállalkoznak már a családalapításra. Hiszen bizonyára a mi szüleinknek sem tetszett hajdanán, ha beleszóltak a jövőjük alakulásába. S éppígy az ismerőseink se kedvelik, ha kéretlen tanácsokkal látják el őket családalapítási ügyben.

Hiszen a saját életünkkel csakis mi rendelkezhetünk -- és biztosan nem fogunk meghátrálni ettől a feladattól sem, ha majd úgy érezzük teljesen felkészültünk rá!Hozzászólások

cica, 28. 09. 2006 14:51:13
Ez mind szép és jó,de azért mert nem félnek az angol nok a biológiai órától,attól még ketyeg,és attól még az o testuknek is a legmegfelelobb 26 éves korukig megszulni az elso babájukat.ez nem emancipáció,hanem biológia.a cikk nagyon jó.koszi
Póda Erzsébet, 29. 09. 2006 08:49:18 nem ketyeg
szia cica! a biológiai óra nem ketyeg, vagyis de -- méghozzá egészen a klimaxig. nem tudom, te mennyire vagy tájékozott biológiai témában, de amióta világ a világ, azóta a nők addig képesek gyermeket hozni a világra, amíg van megtermékenyíthető petesejtjük. ezt pedig nemcsak én állítom, hanem a sok biológus közt maga czeizel professzor úr is -- a sajtóban nyilatkozó "doktor urak" véleményével ellenkezőleg. a ketyegő biológiai órát azért találták ki, hogy a nőket visszarakják a "helyükre" azaz a pelenka meg a fakanál mellé. mert ugye ha nem szül gyorsan, és nem foglalkozik húsz-harminc évig gyermekei nevelésével, hanem inkább önműveléssel tölti az idejét vagy tökéletesedik a szakmájában, akkor esetleg karriert építhet, és bekerülhet olyan körökbe, amelyet a férfiak kizárólag a saját "vadászterületüknek" tartanak. éppen ezért ezzel stresszelik a fiatal lányokat, akik görcsösen akarnak gyorsan egy férjet (aztán eközben úgy viselkednek, hogy azt inkább nem minősíteném), meg gyerekeket. természetesen azok a nők, akik csak gyermekre vágynak, gyermeknevelésre, pelenkázásra, főzésre, férjük ajnározására, azoknak igen, ezzel kell foglalkozniuk -- ez kétségtelen. de ne már, hogy mások mondják meg, hogy egy nőnek meddig ketyeg a biológiai órája...! perpetum mobile jellegű biológiai órát kívánva: erzsébet
cica, 29. 09. 2006 12:10:44 Erzsébet
Nogyógyászati osztályon jópárévet lehúztam,ezért bátran állíthatom,hogy nincs igazad.A nok harminc felet már nem kifejezetten vannak életerejuk teljében,épp ezért a fájdalomra is sokkal rosszabbul reagálnak,ezáltal a szulési procedúra is sokkal macerásabb lesz.ha valaki negyvenévesen anyuka lesz,igggen kíváncsi vagyok,hogy fut a baby után a homokozóban,mászókák korul,arról nem is beszélve ,hogy a drágalátos karrierje épulése kozben szétzilálódott idegrendszerével mennyi turelme lesz ahhoz a pici babához.A karriert meg meg lehet csinálni negyven évesen is.Harmincakárhány évesen foiskolásként a gyerekeim elott kimondottan jópéldának tekintem magam,nyelvet tanulok,és mikor nekik volt rám szukséguk,akkoris teljes erobedobással mellettuk voltam.csók.cica
Póda Erzsébet, 29. 09. 2006 13:06:33 Még mindig nem ketyeg
Hát, hogy igazam van-e van nincs -- ezen sokáig vitatkozhatnánk... Mindenesetre még most sem gondolom, hogy korlátozva van a szülés ideje. És nem is fogom így gondolni egészen addig, míg jó páran meg nem győznek az ellenkezőjéről. Nekem is van egy negyvenéves barátnőm, akinek idén született a harmadik babája, és van egy hat meg egy hároméves gyermeke is. Ő is kimegy a gyerekeivel a homokozóba, és nem láttam még, hogy lihegve futott volna a kicsik után... Én huszonhét évesen szültem az első gyermekemet, és rendkívül nehéz szülésem volt. Harmincegyévesen a másodikat, és a baba fél óra után megszületett. Pedig abban az időben nem volt "divat" ilyen "öregen" szülni. Húgom tavaly harminchét évesen szülte a harmadik gyermekét, mégsem ájuldozott, hogy nehezebb szülése volt, mivel már túl volt a harmincon. Az orvosok pánikoltak, hogy ez már Down-kóros lesz, szükség van ilyen-olyan kivizsgálásokra (a negyvenéves barátnőmnek szintén végig kellett élnie ezt a procedúrát), ám mindkettőjük kislánya gyönyörű, egészséges gyermek. Kedves cica, elismerem, bizonyára sok tapasztalatot szereztél az egészségügyben, ennek ellenére nem hiszek és nem is fogok hinni a biológiai óra ketyegésének elméletében. Szerintem nem kell ilyesmivel ijesztgetni és sakkban tartani a lányokat. Döntse el minden nő önállóan, mikor akar szülni, vagy mihez akar kezdeni az életével -- minden embernek jogában áll a saját életével rendelkezni, külső hatások nélkül. Megjegyzem a férfiaknál soha senki semmilyen korhatárt nem állapított meg gyermeknemzés szempontjából... Köszönöm az értékes véleményedet! Üdvözlettel: Erzsébet
cica, 29. 09. 2006 13:28:42 válasz
Szerintem rátapintottál a lényegre.igen,szuljuk meg gyermekunket, a HARMADIK gyermekunket negyven korul.tokéletesen egyetértek.hisz akkor már ott a két cseperedo gyermek,akik itt -ott-mégha nem is teljes egészében- de tudnak nekunk segíteni.és igenis kulonbség van a kozott,hogy az elso babádat,avagy a második,harmadik babádat szulod-e negyven korul.pontosan ez a lényeg.hogy 26 szerintem jól van,legyen 30 éves korig kellene megszulni az elso apróságot.de a cikk tetszett,nem kell azért ennyire a szívedre venni a dolgokat!!miaúúúúúúúúúú
maruska, 29. 09. 2006 14:50:04
Az hogy a no mikor szul az ne kor hanem lelki érettség kérdése legyen! Negyven felé lehet hogy turelmes az ember de testileg már bizony nem az a huszonegy! A biológiai óra igenis ketyeg, ezt annak ellenére állítom hogy modern nonek tartom magamat.Igenis harminc után érzem testem változásait , mégha a feministák és a szinglik ezért kiátkoznak is. Az angol példa meg kissé sántít. Az angol dolgozó no gyerekeit bébiszitter neveli 2 napos korától, mert anyuci siet dolgozni. Nem csoda hát, hogy késobb a szulo nyugdíjasotthonba kényszerul, nincs családi érzés, kotelék!
Póda Erzsébet, 29. 09. 2006 15:25:41 fuj feministák?
nem hiszem, hogy a rendes feministák, akik értik a témát, kiátkoznák azokat, akik nem értik önmagukat, nőket, hanem csak azt szajkózzák, amit elvárnak tőlük -- miközben utána se gondolnak, miről is van szó... én találkoztam olyan nőkkel, akik az előadáson fujoztak a feministákra, aztán a befejezés után, egyenként jöttek oda hozzám, és elmondták, nagyon is értik, hogy miről beszélünk...csak hát nem illik erről ilyen módon beszélni, nem illik másként gondolkodni...stb. sajnálom, hogy a témába ilyen módon keveredett a feminizmus. azt gondolom, előbb talán minden nőnek meg kellene vizsgálnia, vajon mit is jelent a feminizmus, és utána minősíteni. mert az a nagy baj, hogy sokan azt se tudják, miért fujoznak. visszatérve az eredeti témához: szerintem minden nőnek magába kell néznie: vállajon gyereket, ha akar, és ne vállaljon, ha nem akar. senki nem kényszerítheti olyasmire, amit ő maga nem szívesen csinál. erzsébet
Zita, 29. 09. 2006 15:41:26 Biztos család
Kedves Cica! Azt, hogy mikor szüljön a nő húsz- vagy harmincéves korában, esetleg kesőbb: örök téma. Általánosítani persze nem lehet, hiszen ami az egyik nő számára megfelel a másiknak aligha. Minden nőnek a párjával együtt kell eldönteni vagy esetleg orvosi segítseggel, ha probléma adódik, hogy mikor ideális számukra a gyermekvállalás. Természetesen érvek és ellenérvek minden kor számára vannak, és talán a később szülő nők számára több az ellenérv Magyarországon, mint például Angliában. A tényt azonban, hogy a biológiai óra mikor is ketyeg megcáfolja az a sok boldog és kiegyensúlyozott 30as és 40es anyuka és kismama, aki ahelyett hogy a környezete hatására 20 évesen egy nem meggondolt házasságba és gyerekvállalásba belement volna, azt választotta, hogy nyugodt körülmények között egy biztos házasságba és biztos anyagi alapokon álló családba szüljön gyermeket. És ehhez még Angliába sem kell elmennünk, hiszen nézzünk csak körül a sztárok világában,hogy mennyi nő szül 35-40 év felett is és nézzünk körül a környezetünkben is, hogy mennyi fiatal pár válik el, akik 18évesen világot megrázó szerelemből házasodtak össze és szültek gyermeket. Nemcsak a szülőknek, de a gyermeknek is az a legjobb, ha egy biztos családba születik, legyen az a pár fiatal vagy idősebb vagy akar a kettőnek a keveréke! És ezt mindenkinek tiszteletben kéne tartania! Zita
Zita, 29. 09. 2006 16:00:58 Angol pelda
kedves maruska. ha az angol pelda hitelesseget kivanja megcafolni, akkor sajnos csalodast kell hogy okozzak. Azert mert valamilyen teves informaciot latunk, hallunk a teveben az angol nemzetrol vagy az angol anyakrol, akik a ket napos kicsijuket a babyszitter kezebe teszik, nem kell bedolni. En is voltam babyszitter es ismertem 10-20-30 babyszittert is a csaladjaval egyutt. A babyszitterek nem arra vannak, hogy naphosszatt a csecsemovel legyenek, ami nevetseges, hiszen kisbabakra (vagy ahogy On irta, ujszolottekre) csak nagyon ritkan vigyaznak babyszitterek. Angliaban az anyaszabadsag csak 6 honap, 2007 aprilis elseje utan szuletett babakra pedig 9 honap. Ezt az idot az anya biztos, hogy a gyerekevel fogja tolteni, es ha babyszittert is fogad csak azert, mert tobb segitsegre lehet szuksege a baba korul. Es mivel a gyermekmegorzo helyek ara tobb mint 30 000 koronara rug / gyermek/ honap ezert sok anya otthon marad, amig el nem jutnak az iskolas korig /mely Angliaban 4 ev/. Azok a babyszitterek pedig akik a nagyobb gyermekekre vigyaznak azt a celt szolgaljak, hogy legyen valaki a gyerekkel miutan a szulok reggel elmennek dolgozni (Angliaba az iskolak csak 9 kor kezdodnek) es legyen, aki elmenjen a gyerekert delutan, hiszen a szulok altalaban 5 oraig dolgoznak. A babyszitter tulajdonkeppen egy csaladtag vagy egy nagy testver szerepet tolt be. Sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy a nagyszulok vigyazzanak a gyerekre, mert nagyon sokan tavol laknak a szuleiktol. De peldaul az en fonoknom (aki most 43 eves) gyerekeire (4 es 3 evesek) is jon neha a nagymama vigyazni, aki vagy Skociabol vagy Londonbol repul ide a szunidokre. Remelem kimerito volt a valaszom. Zita
    
andi, 19. 11. 2006 15:29:05 Re: Angol pelda
szia Zita tudnál többet is írni az angol gyesrôl!! honnan tudod a 9 hónapot ? én 26 hétrôl tudok ahol csak 6 hét a 90% a a keresetednek a többi 20hétrôl nem tudok de kevesebb, vannak esetleg személyes tapasztalataid, vagy voltál kint? légyszi írj ha tudsz
        
Zita, 08. 12. 2006 10:12:21 Re: Re: Angol pelda
Szia Andi. A kolleganom eppen terhes, ugyhogy biztosan tudom a 9 honapos anyaszabadsagot 2007 Aprilis utan szuletett babakra. En ugy tudom, hogy az elso harom honapban a keresetedet kapod, aztan korulbelul havi 200 fontot, de ebben nem vagyok biztos. Ezeken az oldalakon biztosan valaszt talalsz majd. Egyebkent Angliaban a single anyukaknak nagyon sok kedvezmeny jar es heti 18 orat is dolgozhatnak es mindemellett meg tamogatast is kapnak, ami megkozelitoleg annyi osszeget tesz ki, mintha teljes allasod lenne, ezen kivul a munkaltatok utalvanyokat is adnak, amelyel aztan kevesebb adot fizetsz. Remelem ez segit! http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/layer?topicId=1074045869&tc=000KW021824327, http://www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefits/statutory_maternity_pay.asp, http://www.dwp.gov.uk/advisers/ni17a/smp/smp_24.asp
éva, 29. 09. 2006 19:07:15 sziasztok lányok!
Szerintem ha egy negyven koruli no fittnek erzi magat es vagyik arra, hogy kisgyereket nevelgesse a kovetkezo akarhany evbe, hat tegye. A kornyezetemben is van erre pelda es ugy latom, ezek a nok nem bantak meg, hogy kesobb szultek meg a gyerekuket. Es igenis tudnak turelmesek lenni a kicsikkel, ez nem a kor, hanem a termeszetunk fugvenye. Mindenki sajat maga dontse el, neki mikor jo gyereket vallani. Sajnos, manapsag sok mas tenyezot is (penz, lakas, egeszsegugyi problemak stb.) figyelembe kell venni a babatervezesnel. Szep napot mindenkinek!
@


Kapcsolódó cikkek

Született anyuka

Szabó Kata

Kiskoromtól fogva tudtam, hogy egyszer anyuka leszek, tehát tudatosan készültem erre a szerepre.

2006.9.22.   


Amikor teher az anyaság

Jády Mónika

Nemrégiben összefutottam egy régi iskoltársnőmmel. Kis csemetéjét vezette kézen fogva, és sugárzott róla a boldogság.

2006.9.12.  1   


Anyaság

Póda Erzsébet

Bizonyára mindenki ismeri a salamoni döntés történetét...

2006.9.12.   


Anyának születtem?

Takács Anita

Érdekességek terhességről, problémákról, babavárásról, anyaságról.

2006.9.11.    11


Anya csak egy van

Molnár Miriam

Szülőnek lenni nagy örömök forrása, egyben nagyon nehéz feladat.

2006.9.9.   


Az anyaság hormonjai

Fülöp Éva

Nálam már tizennyolc-tizenkilenc éves koromban jelentkezett a tünet – vágyódtam egy kisbaba után.

2006.9.8.   

A rovat további cikkei