Barátság, álbarátság (1)


Póda Erzsébet  2009.6.5. 21:07

A szoros barátnői kapcsolatok az őszinteségen, a bizalmon és az egymás iránti szereteten alapulnak.

A nők általában megbíznak egymásban, megbeszélik a legintimebb problémáikat, és nyíltan kezelik a legérzékenyebb témákat is. Sokat foglalkoznak egymás érzelmeivel, véleményével és gondolataival. A legszebb női barátságokra egyértelműen ráillik az arisztotelészi megfogalmazás, miszerint „a barátság, egy lélek, mely két testben lakozik”. A nők egymás közti kapcsolata azonban nem felhőtlen. Mert hiszen nap, mint nap megtapasztalhatjuk: nincs béke a nők között, nem működik a nők közötti szolidaritás. A nők között tehát nincsen összetartás, szolidaritás meg pláne. Nő a nőnek farkasa – paradox módon mégis csak a nő tud a nő legeslegjobb barátja lenni!

Az a helyzet ugyanis, hogy társadalmunkban a nők diszkriminált helyzetben vannak, és mint a diszkriminált csoport tagjai, törvényszerűen, egymás között is harcolnak. A klasszikus és még jelenleg is uralkodó családi (és társadalmi) struktúrában a férfiak képviselik a hatalmi pozíciót. A nők mindig a férfiakhoz viszonyulnak – velük szemben pedig alárendelt helyzetben vannak. Vagyis, a nők a férfiakra vannak szocializálva -- a nők világa: a férfi. S groteszk módon, az, hogy a férfiak a fontosabbak, minden nő számára konkurenciát jelent, egymással állandóan rivalizálnak, egymást állandóan ellenőrzik.

Egy elmélet szerint a nők soraiban inkább „koalíciók” léteznek: két barátnő megtárgyalja a harmadikat. Ha pedig harmadikkal találkoznak, a másodikat beszélik ki. Ketten mindig szövetkeznek, valaki, egy harmadik ellen – ez a kiközösítő koalíció, amelynek szervezését szinte sportszerűen űzik a nők. A nők tábora megosztott, és mint ilyenen, könnyen lehet uralkodni. Nem is kell őket a patriarchális struktúrában elnyomni, hisz elnyomják egymást, ezáltal önként vonulnak elnyomásba – és ezt a tradíciót továbbadják. Szomorú dolog ez, de talán nyújt némi vigaszt, hogy ezek a koalíciók viszont nagyon meghitt baráti kapcsolatok is tudnak lenni. S remélhetőleg nem minden női barátság a „harmadik” barátnő kibeszéléséről szól!

A barátnők megosztják egymással a gondjaikat, és a legtöbbször megfogadják egymás tanácsait. A nők nagyon szeretnek beszélni, beszélgetni. A lélekismerők szerint a beszéd felszabadít és gyógyít. Hiszen a hangosan kimondott gondolat teljesen más fényben állítja be a dolgokat, mint amikor csak magunkban rágódunk. A bennünket foglalkoztató problémát kimondva könnyebben megtaláljuk a megoldásokat. A nők számára a beszélgetés a megértés és a továbblépés, a megoldás, a feszültségoldás eszköze is.

A jó barátnő felér száz pszichológussal, és semmilyen nyugtatószer nem olyan hatékony, mint a megértő, vigasztaló, tanácsokat osztogató barátnő. A nők között ugyan nem működik minden helyzetben a szolidaritás, ennek ellenére egy felmérés szerint inkább megbíznak egy másik nőben, mint egy férfiban. A nők általában érzelmi megerősítést várnak barátnőjüktől, és mivel egyformán gondolkodnak, ők azok, akik megértik társnőik gondolkodásmódját, következtetéseit, lelkületét, cselekedeteik mozgatórugóit. S mivel elsősorban érzelmi lények, kapcsolataikat áthatja a tipikusan női gyengédség.

(Folytatjuk)



Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Barátság, álbarátság (2)

Póda Erzsébet

Az is igaz hogy sokszor a legádázabb ellenségek is a valamikor jó barátnőkből lesznek.

2009.6.7.    5


Egy igaz barát

Puha Andrea

Csendesen álldogáltam a kávézó előtt, miközben szakadt az eső.

2009.5.31.   


Meddig harcoljunk a barátságért?

Szabó Sylvia

Úgy érzem, túl „öreg” vagyok már ahhoz, hogy elveszítsem a barátaimat.

2009.5.29.   


Mi jut eszünkbe?

Fodor Tekla

Ki az igazi barát? Mit jelent barátnak lenni? Milyen egy jó barát? Kedves? Türelmes? Lehet-e barátság fiú és lány között?

2009.5.29.   


Kézfogás és ígéret nélkül

Nagy Erika

Az embernek a család és munka mellett nehéz a baráti kapcsolatot ápolni, de mindenképpen szükséges.

2009.5.21.   


Új barátságok

Szosznyák Irén

Egy irodalmi portálon ismertem meg életem egyik legcsodálatosabb emberét, akit ma, bő egy év elteltével a barátnőmnek nevezhetek.

2009.5.20.  3   

A rovat további cikkei

Mitől barát a barát? (2)

Halász Kata

Egyes kutatások szerint a hasonló ember hasonlót vonz elvének genetikai háttere van.

2009.5.12.    1


Mitől barát a barát? (1)

Halász Kata

Vannak vágyálmaim arról az emberről, akit a legjobb barátomnak nevezhetek.

2009.5.10.