Kézfogás és ígéret nélkül


Nagy Erika  2009.5.21. 18:55

Az embernek a család és munka mellett nehéz a baráti kapcsolatot ápolni, de mindenképpen szükséges.

S az sem árt, ha időnként új kapcsolatokra teszünk szert. Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor hanyagoljuk a régit. Mert miért is? Egy igaz barátság akkor is megmarad, ha csak telefonon, e-mailben tartjuk napi, heti szinten a kapcsolatot.

Nemrégiben megismertem egy aranyos, székesfehérvári házaspárt. S mivel nem vagyok semmi jónak az elrontója, mikor bejelentkeztek, sütni, főzni kezdtem, hogy kellőképpen megvendégelhessem őket. Majd elindultunk, hogy bemutassuk nekik szűkebb pátriánkat. Az idő kellemes volt, hétágra sütött a nap, élveztük a vasárnap délutáni semmittevést. Beültünk egy a Dunán létesített hajóból kialakított étterembe, kávé mellett elbeszélgettünk, majd tovább indultunk, és csodáltuk a táj szépségeit. Hatalmas kerülővel Győrben kötöttünk ki, mivel újdonsült barátaink még soha sem jártak ott. Találtunk egy kellemes kávézót, nem volt nehéz, hiszen abból minden utcában több is akad. Ismerkedtünk, terveket szőttünk. Közös terveket, programokat. Új, számunkra ismeretlen, ám mindenki számára elérhető helyekre. Sétahajózásra, régi műemlékek megtekintésére s egy Székesfehérvárhoz közeli, ásatásokból feltárt csodálatos leletek megtekintésére.

„Egy barátág erős vár az idő nem bír vele, nem dönti el támadás sem a vihar szele. De ha az alap hullik, ingadozik, mállik, széthull, akkor magától röggé porrá válik.” Ezt az idézetet örök értékűnek tartom, szerintem ehhez semmit sem kell hozzáfűzni, minden benne van. Márai szerint egy barát csak adhat, kézfogás és ígéret nélkül, egy életre jótáll a másikért. A családi kötelékekkel szemben a barátunkat mi magunk választjuk meg, így a barátunk önmagunkat is minősíti. Őszinte barátság alapja a feltétel nélkül szeretet, önzetlenség és elfogadás. Az igaz barát látja a másik szükségleteit, segít úgy, hogy nem kell kérni. Igaz a mondás, hogy az igaz barát bajban ismerszik meg, és az is, hogy barát az, aki akkor van melletted, amikor máshol kellene lennie.

Rohanó világunkban nem sokan mondhatják el magukról, hogy van igazi barátjuk. Sok esetben csak haverkodnak, felszínes kapcsolatokba bonyolódnak. Bízom benne, hogy az én új barátságom kezdete nem ér időnap előtt csúfos véget, mint oly sok embernél, akik azért kötik a kapcsolatot, hogy előnyt, hasznot tudjanak biztosítani maguknak. S ha ez a funkció megszűnik, úgy a „barátságnak” is vége szakad.



Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Barátság, álbarátság (2)

Póda Erzsébet

Az is igaz hogy sokszor a legádázabb ellenségek is a valamikor jó barátnőkből lesznek.

2009.6.7.    5


Barátság, álbarátság (1)

Póda Erzsébet

A szoros barátnői kapcsolatok az őszinteségen, a bizalmon és az egymás iránti szereteten alapulnak.

2009.6.5.   


Egy igaz barát

Puha Andrea

Csendesen álldogáltam a kávézó előtt, miközben szakadt az eső.

2009.5.31.   


Meddig harcoljunk a barátságért?

Szabó Sylvia

Úgy érzem, túl „öreg” vagyok már ahhoz, hogy elveszítsem a barátaimat.

2009.5.29.   


Mi jut eszünkbe?

Fodor Tekla

Ki az igazi barát? Mit jelent barátnak lenni? Milyen egy jó barát? Kedves? Türelmes? Lehet-e barátság fiú és lány között?

2009.5.29.   


Új barátságok

Szosznyák Irén

Egy irodalmi portálon ismertem meg életem egyik legcsodálatosabb emberét, akit ma, bő egy év elteltével a barátnőmnek nevezhetek.

2009.5.20.  3   

A rovat további cikkei

Mitől barát a barát? (2)

Halász Kata

Egyes kutatások szerint a hasonló ember hasonlót vonz elvének genetikai háttere van.

2009.5.12.    1


Mitől barát a barát? (1)

Halász Kata

Vannak vágyálmaim arról az emberről, akit a legjobb barátomnak nevezhetek.

2009.5.10.