Mi jut eszünkbe?


Fodor Tekla  2009.5.29. 9:22

Ki az igazi barát? Mit jelent barátnak lenni? Milyen egy jó barát? Kedves? Türelmes? Lehet-e barátság fiú és lány között?

Ilyen és hasonló kérdésekre próbálnak választ adni a XXI. század kutatói és pszichológusai. Kissé fölöslegesnek látom eme kérdések boncolgatását, amíg maga a barát, illetve barátság szó nincs pontosan definiálva. Nincs, mert lehetetlen és szükségtelen, bármennyit is kínlódnak vele a nagyokosok. A barátról, mint általános kifejezésről nem kell beszélni, hiszen mindenki önmagában megalkotja a saját, tökéletesnek vélt bizalmas pajtását – aki jobb esetben nemcsak képzeletben, hanem valóságban is létezik. Ennek megszerzésére és megtartására semmiféle forgatókönyv nincs, ráadásul a közvélemény szerint is, mindenki számára mást jelent a barátság. Pár közös dolog viszont mindenik kapcsolatban van: szeretet, őszinteség és bizalom. Ezek nélkül lehetetlen olyan cimborára szert tenni, aki kitart mellettünk jóban-rosszban.

Kíváncsi természetemnek köszönhetően megtudtam, mi jut eszükbe a fiataloknak a barát szó hallatán.
György Brigitta, 21 éves, egyetemista: „Együttérzés, összetartás, megértés, őszinteség, támasz és vigasz.”
Fancsali Péter, 23 éves, politológus: „Ha nem is telefonálok, illetve találkozom vele mindennap, mégis tudja, hogy mi van velem. Tudja, hogy a mondatomnak mi a vége, illetve egy apró kis pillantásommal mindent elárulok neki. Ez a barát, az én barátom.”
Telegdi Andrea, 22 éves, egyetemista: „Megbízhatóság, szórakozás, móka és kacagás, valamint egy olyan személy, aki mellett önmagunkat tudjuk adni.”

Azt, hogy életre szóló barátságot tudunk kötni valakivel, az csakis tőlünk függ, hozzáállásunktól, elvárásainktól, életünktől. Az sem jelenti a világvégét, ha a gyerekkori játszópajtásunk hátat fordít nekünk, hiszen ezáltal csak erősebbek és tapasztaltabbak leszünk ilyen téren is. Márai Sándor szavai tökéletesen átfogják mindazt, amit a barátságról illik tudni: „Nincs emberi kapcsolat, mely megrendítőbb, mélyebb lenne, mint a barátság. A szerelmesek, igen, még a szülők és gyermekek kapcsolatában is mennyi az önzés és hiúság! Csak a barát nem önző; máskülönben nem barát. Nincs titkosabb és nemesebb ajándék az életben, mint a szűkszavú, megértő, türelmes és áldozatkész barátság. S nincs ritkább... A barátság szolgálat, erős és komoly szolgálat, a legnagyobb emberi próba és szerep.”

És önnek mi jut eszébe a barátságról?Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Barátság, álbarátság (2)

Póda Erzsébet

Az is igaz hogy sokszor a legádázabb ellenségek is a valamikor jó barátnőkből lesznek.

2009.6.7.    5


Barátság, álbarátság (1)

Póda Erzsébet

A szoros barátnői kapcsolatok az őszinteségen, a bizalmon és az egymás iránti szereteten alapulnak.

2009.6.5.   


Egy igaz barát

Puha Andrea

Csendesen álldogáltam a kávézó előtt, miközben szakadt az eső.

2009.5.31.   


Meddig harcoljunk a barátságért?

Szabó Sylvia

Úgy érzem, túl „öreg” vagyok már ahhoz, hogy elveszítsem a barátaimat.

2009.5.29.   


Kézfogás és ígéret nélkül

Nagy Erika

Az embernek a család és munka mellett nehéz a baráti kapcsolatot ápolni, de mindenképpen szükséges.

2009.5.21.   


Új barátságok

Szosznyák Irén

Egy irodalmi portálon ismertem meg életem egyik legcsodálatosabb emberét, akit ma, bő egy év elteltével a barátnőmnek nevezhetek.

2009.5.20.  3   

A rovat további cikkei

Mitől barát a barát? (2)

Halász Kata

Egyes kutatások szerint a hasonló ember hasonlót vonz elvének genetikai háttere van.

2009.5.12.    1


Mitől barát a barát? (1)

Halász Kata

Vannak vágyálmaim arról az emberről, akit a legjobb barátomnak nevezhetek.

2009.5.10.