A baba járni kezd


Jády Mónika  2005.4.7. 6:05

A gyermek élete második hat hónapjában rengeteget tanul: már fel tud ülni, mászik, és egyéves korára talán fel is áll segítség nélkül.

Hat hónapos kortól fokozatosan lehet az anyatej mellé más táplálékot (elsőként zöldséget, gyümölcsöt) is adni. Először csak egyfélét és kis mennyiséget adjunk. Figyeljük meg, milyen hatással van a baba szervezetére!

A legtöbben tudják, hogy az eper, málna, kivi gyakran okoz allergiát. Azzal viszont sokan nincsenek tisztában, hogy a banán, sőt, nagyon ritkán az alma is okozhat problémát. Amíg az anyatej a kicsi fő tápláléka, nem kell arra törekednünk, hogy állati fehérjével egészítsük ki ételeit. A hetedik-nyolcadik hónapban -- ha már nagyobb mennyiségű főzeléket fogyaszt a baba -- kevés darált szárnyashúst is tehetünk az ételébe.

A gyermek élete második hat hónapjában rengeteget tanul: már fel tud ülni, mászik, és egyéves korára talán fel is áll segítség nélkül. Nem egyenletes ez a fejlődés, és nem minden gyermek megy végig az összes szakaszon. Van, hogy mászni még nem tud a kicsi, de már feláll a kiságyban.

A kisbabák általában 9-10 hónapos korukban próbálnak meg először felállni -- az ágyacska karfájába kapaszkodva. Ha sikerül, egy-két ügyetlen lépést tesznek jobbra-balra. Sem a felülést, sem a felállást, sem később a járást nem szabad erőltetni. A gyermek tíz hónapos korára elég jól tudja koordinálni a karját és a lábát ahhoz, hogy a bútorokban megkapaszkodva felálljon. (Tegyük el az útból az ingatag és törékeny darabokat!) A következő dolog az, hogy oldalazva kapaszkodik, és körbejár. A végén többnyire lehuppan a fenekére.

A járókában néhány percre magára hagyhatjuk a babát, ha valami dolgunk akad. Hosszabb ideig viszont ne hagyjuk egyedül, mert elcsügged. A guruló járókát nem ajánlják a szakemberek. Késlelteti a járás megtanulását, nem ösztönzi arra a gyermeket, hogy a saját lábán közlekedjen. A guruló járókában nem szabad magára hagyni az apróságot, mert könnyen felborulhat. (Főleg a küszöbön.)

Ha a gyermek már támogatás nélkül is megtette első bizonytalan lépéseit, akkor már csak napok kérdése, hogy totyogni kezdjen. Eleinte a lábait jól szétveti, és karjaival egyensúlyoz. Minél gyakrabban jártassuk őt mezítláb, cipőre csak házon kívül van szüksége!

A koraszülött baba valószínűleg később éri el az egyes fejlődési fokokat, mint a többiek. (Kétéves korára viszont utoléri a vele egy időben születetteket.) Gondoljunk arra, hogy neki valójában két „születésnapja” van: az egyik az a nap, amikor született, de életének első hónapjai szempontjából fontosabb az a dátum, amikorra várták a születését. Ha figyelembe vesszük, hogy heteket még az anyaméhben kellett volna töltenie, rájövünk: nem is lassú a fejlődése.

Amint a kicsi elindul felfedezőútjaira, korlátokba ütközik. Hiába alakítjuk gyerekbaráttá lakásunkat, marad elég tilalom. A legkisebbek úgy értik meg lassacskán a nemet, ha szavainkat tettek kísérik: nem játszhat a cipőkkel, ezért bevisszük őt az előszobából, és játékot adunk a kezébe. Előre gondoljuk át, mit tiltunk meg, és legyünk következetesek. Amit egyszer nem engedtünk meg, azt máskor se legyen szabad megtenni. Korlátainkkal nem csupán biztonságát védjük, hanem fejlődését is biztosítjuk. Nem tennénk jót neki, ha mindent ráhagynánk. De ne állítsunk túl sok szabályt sem, a kevesebbet könnyebb betartani!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Ikres szülőnek lenni (3)

Pénzes Tímea

Dupla mosoly és dupla gügyögés, na de valójában mennyire nehéz ikres szülőnek lenni?

2015.2.5.    18


Ikres szülőnek lenni (2)

Pénzes Tímea

Nap mint nap újabb öröm ér, mert ikreket hoztam világra.

2015.1.29.    22


Ikres szülőnek lenni (1)

Pénzes Tímea

Kolléganőnk nemrég ikerbabáknak adott életet. Rendhagyó kismamanaplójában betekintést ad az ikres szülők hétköznapjaiba és gondolataiba.

2015.1.22.    28


Az újszülött további jellemzői (4)

Kovács Márta

Milyen a baba haja, bőre, szeme, fejecskéje – és miért.

2013.8.15.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Az újszülött jellemzői (3)

Kovács Márta

Mekkora az újszülött normális súlya és hossza, kicsi vagy nagy...?

2013.7.12.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Első vizsgálatok a babán (2)

Kovács Márta

Az újszülött első kivizsgálása a gyermekorvos által még a szülőszobán megtörténik...

2013.6.13.  1   


Megszülettem! (1)

Kovács Márta

Mi történik az újszülöttel közvetlenül a szülés után?

2013.6.6.   


Nyuszi hozta, nem a gólya

Kulcsár Tímea Ágnes

Nemrég még sürgettem, hogy: gyere! Most pedig már itt van.

2013.4.8.   


Ha nem alszik a baba (2)

Jády Mónika

A fáradt szülők számára nagyon frusztráló, ha kisbabájuk nagy nehezen elaludt, ám rövid idő múlva felébred.

2010.10.21.