Az anyatej a legjobb


Kovács Márta  2018.8.2. 0:39

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

Nem utolsó sorban az anya-gyermek közti kapcsolat kialakulása szempontjából is. Az anyatejjel számos védőanyag jut a baba szervezetébe. Ráadásul olyan, a hormonokhoz hasonló anyagok találhatóak benne, amelyek hatással vannak az agy és más szervek tökéletesedésére, a mirigyek működésére, és nem utolsó sorban az immunrendszer fejlődésére.


Az anyatej mindig „méretre szabott”, tehát tökéletesen alkalmazkodik a csecsemő változó szükségleteihez. Az anyatej optimális mértékben tartalmaz fehérjéket, cukrot és zsírokat, és minden olyan anyagot, ami a csecsemő egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges.

Az elmúlt századokban a kisbabák – főleg az első hónapokban -- teljesen az anyatejre voltak utalva. Ha az anya valamilyen okból nem tudott szoptatni, sürgősen szoptatós dajkát kellett találni, aki sokszor bizony egy kis életet mentett meg. Tehéntejet vagy kecsketejet csak végszükségletben kaphatott a baba, akkor is hígítva -- általában csak a gyermek egyéves kora után. Eleink talán ösztönszerűen tudták, amit ma már kutatások bizonyítanak. Hogy a tehéntej az újszülött számára nehezen emészthető, és a tápanyagok felszívódása is hiányos. Ezen kívül a tehéntejjel táplált gyerekek gyakrabban szenvednek emésztőrendszeri betegségekben, és nem fejlődnek megfelelően (gyakran éppen túlsúlyosak). Gyakori náluk a tejallergia, amely a későbbi allergiás megbetegedések első foka. Sokkal gyakrabban kapnak fertőző betegségeket, mint anyatejjel táplált kortársaik. A tehéntej korai bevezetése oka lehet nemcsak a gyerekkori, hanem a későbbi cukorbetegségnek is.

Gyakran halljuk a panasz a kismamáktól, hogy a hiába akarnak szoptatni, nem sikerül nekik. Legtöbbször azért, mert rosszul kezdenek hozzá. Három tényezőt kell szem előtt tartani:


1. ne nyúljunk azonnal a tápszerhez.
2. az első napok nehézségei ne szegjék azonnal az édesanya szoptatási kedvét.
3. a mellek kellő ingerlést igényelnek. Ha az édesanya valóban elszántan akarja szoptatni újszülöttjét, kis kudarcokkal ugyan, de sikerülni fog neki.

Amennyiben viszont valamilyen komoly okból nem tud a kismama szoptatni, gyógyszertárakban kapható, a szigorú normáknak megfelelő tápszert kell a babának adni.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7


Amit a szoptatásról tudni érdemes (3)

Kovács Márta

Az anyatej a legegészségesebb, legmegfelelőbb táplálék az újszülött számára.

2013.3.7.    9

A rovat további cikkei

Ikres szülőnek lenni (3)

Pénzes Tímea

Dupla mosoly és dupla gügyögés, na de valójában mennyire nehéz ikres szülőnek lenni?

2015.2.5.    18


Ikres szülőnek lenni (2)

Pénzes Tímea

Nap mint nap újabb öröm ér, mert ikreket hoztam világra.

2015.1.29.    22


Ikres szülőnek lenni (1)

Pénzes Tímea

Kolléganőnk nemrég ikerbabáknak adott életet. Rendhagyó kismamanaplójában betekintést ad az ikres szülők hétköznapjaiba és gondolataiba.

2015.1.22.    28


Az újszülött további jellemzői (4)

Kovács Márta

Milyen a baba haja, bőre, szeme, fejecskéje – és miért.

2013.8.15.   


Az újszülött jellemzői (3)

Kovács Márta

Mekkora az újszülött normális súlya és hossza, kicsi vagy nagy...?

2013.7.12.   


Első vizsgálatok a babán (2)

Kovács Márta

Az újszülött első kivizsgálása a gyermekorvos által még a szülőszobán megtörténik...

2013.6.13.