Az újszülött további jellemzői (4)


Kovács Márta  2013.8.15. 2:57

Milyen a baba haja, bőre, szeme, fejecskéje – és miért.

Fej – az újszülött fejecskéje ránézésre nagynak tűnik a testéhez képest. Az arc rész a kisebb, az agyi rész a nagyobb. A nyak egészen rövid. A fej különleges formája annak a nyomásnak köszönhető, ami a babát érte mialatt áthaladt a szűk szülőcsatornán. Körülbelül két hét alatt a fejecske elnyeri normális formáját. A fej felső részén található az ún. lágyrész (kutacs), ezen a helyen a koponya csontjai még nincsenek teljesen összeforrva, ez kb a 9-18. hónap tájékán következik be.

Haj – az újszülött születhet teljesen kopaszon, de akár egészen sűrű hajjal is. Legtöbb esetben az újszülött haja ritka, sötét, selymes. A születés után, vagy hamarosan kihullik, vagy fokozatosan lecserélődik az új hajra, ami gyakran teljesen más színű is lehet.

Szem – a szülés alatt az újszülött szemére is nagy nyomás nehezedik, ezért gyakran duzzadt a baba szeme. A legtöbb esetben nincs szó semmilyen komoly bajról, de ha ez az állapot sokáig tart, kérdezzük meg az orvost nincs-e szó esetleg fertőzésről. Ilyen komplikációk elkerülése végett minden babának a születés után cseppentenek fertőtlenítő szemcseppet a szemébe. A születés után az újszülött kb. 20 cm távolságba lát. A szem színe általában szürkéskék, az igazi színe kb. a hatodik hónapban mutatkozik meg. Gyakori az újszülöttek kancsalsága, mivel a szem izmai még nem teljesen fejlettek. Ez a kancsalság azonban fél éves korra fokozatosan megszűnik.

Nyelv – az újszülött nyelve néha vékony szalagocskával hozzá lehet nőve a szájüreg alsó részéhez, ezért nem tudja jól kiölteni, és ha a szopásban is gátolja, akkor indokolt esetben ezt a szalagot a gyerekorvos elvágja.

Bőr – az újszülött bőre az első napokban gyakran fényes és piros. A magzatmáz védi a baba bőrét a méhen belül – feltételezések szerint a fertőzésektől is. A születés után ez az egész testét befedi, könnyen letörölhető. Az arcon megjelenő fehér pöttyök (faggyúmirigyek) pár nap alatt eltűnnek, nem szabad nyomkodni, mert elfertőződhetnek. Vöröses-lilás foltok lehetnek a szemhéjon, az orr tövében, a két szemöldök között – ezek valójában kitágult erecskék, melyek az első vagy második évben elmúlnak (addig főleg erőlködésnél jelennek meg). Pehely szőrzet (lanugo) a testen többnyire a koraszülött babáknál látható, főleg a háton. Pár nap vagy hét alatt eltűnik. A ráncos, ázott bőr (mintha a baba sokáig vízben lett volna) tipikus a túlhordott, néhány nappal a terminus után született újszülötteknél. Pár nap alatt elmúlik ez is. A hámló bőr szintén nagyon gyakori jelenség, főleg a tenyéren és a talpakon, ugyancsak pár nap alatt megszűnik. A környezetváltozás okozza: a baba kikerül a magzatvízből a levegőre, ezért a bőr felső rétege kiszárad és lehámlik. Az ún. újszülöttkori allergiás kiütés szintén a bőr még elégtelen funkciója miatt keletkezik. Ezek piros foltocskák, amelyeknek sárgás a közepe – nem fertőző, nem igényel kezelést, pár hét alatt magától elmúlik. Világospiros foltok a bőrön a szülőcsatornán való áthaladáskor keletkezett nyomástól keletkeztek, pár nap alatt eltűnnek. A bőr és a szemek sárga elszíneződése a 2-3. napon a bilirubin magas koncentrációja miatt alakulhat ki (újszülöttkori sárgaság).

Mellek – megnagyobbodott és duzzadt mellmirigyek, esetleg enyhe tejfolyás (lányoknál és fiúknál egyaránt) a hormonális reakció következményei. Röviddel a szülés előtt az anya hormonjai (ösztrogén) bejutottak a baba testébe is. Ez a reakció az első héten keletkezik, de pár nap alatt a duzzanat és a tejfolyás is megszűnik. Semmi esetre sem szabad a tejet kinyomkodni!

Nemi szervek – a kislányoknál előfordulhat folyás a hüvelyből, amit az anya hormonjai okoznak. Lehet fehér színű, esetleg kevés vérrel (ún.mikromenzesz), de pár nap alatt, ahogy csökken a hormonszint, ez elmúlik. A nemi szervek a lányoknál és a fiúknál is optikailag nagyobbnak tűnhetnek az egész testhez képest. Szintén az anya hormonjai hatására lehetnek duzzadtak, pirosas-lilás színűek, esetleg gyulladtak. Normál esetben a fiúknál a herék a herezacskóban helyezkednek el. A herék a hasüregben fejlődnek és közvetlenül a szülés előtt szállnak le a herezacskóba (koraszülötteknél ez nem mindig történik meg).

Végtagok – az újszülött a kezeivel és lábaival folyamatosan nem koordinált mozgást végez. Kezeit többnyire ökölbe szorítja. A végtagok kékes elszíneződését a még nem teljesen jól működő vérkeringés okozza, ami idővel rendbe jön. Főleg, ha a baba hosszabb ideig alszik, akkor fordulhat elő. Ha megváltoztatjuk a baba testhelyzetét, vagy elkezd mozogni, ez a kék színeződés eltűnik, és rózsaszínre változik. A körmök egészen hosszúak lehetnek, főleg a kicsit túlhordott babáknál. Rendesen össze tudják karmolni magukat. Kb. egy hét után, amikor a baba alszik, óvatosan le lehet vágni.
A köldökzsinór csonk fokozatosan elszárad és kb. a 10. napig magától leesik.

Érdemes tudni, hogy az újszülött szívverése gyorsabb, mint a felnőtteké, kb. 120 dobbanás percenként. Teljesen normális, ha az újszülött alvás közben néha rendszertelenül lélegzik, vagy légzéskor sípoló hangot hallunk. A gégeporcok átmeneti éretlensége okoz belégzéskor ilyen sípoló hangot.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az újszülött jellemzői (3)

Kovács Márta

Mekkora az újszülött normális súlya és hossza, kicsi vagy nagy...?

2013.7.12.   


Első vizsgálatok a babán (2)

Kovács Márta

Az újszülött első kivizsgálása a gyermekorvos által még a szülőszobán megtörténik...

2013.6.13.  1   


Megszülettem! (1)

Kovács Márta

Mi történik az újszülöttel közvetlenül a szülés után?

2013.6.6.   

A rovat további cikkei

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Ikres szülőnek lenni (3)

Pénzes Tímea

Dupla mosoly és dupla gügyögés, na de valójában mennyire nehéz ikres szülőnek lenni?

2015.2.5.    18


Ikres szülőnek lenni (2)

Pénzes Tímea

Nap mint nap újabb öröm ér, mert ikreket hoztam világra.

2015.1.29.    22


Ikres szülőnek lenni (1)

Pénzes Tímea

Kolléganőnk nemrég ikerbabáknak adott életet. Rendhagyó kismamanaplójában betekintést ad az ikres szülők hétköznapjaiba és gondolataiba.

2015.1.22.    28


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Nyuszi hozta, nem a gólya

Kulcsár Tímea Ágnes

Nemrég még sürgettem, hogy: gyere! Most pedig már itt van.

2013.4.8.   


Ha nem alszik a baba (2)

Jády Mónika

A fáradt szülők számára nagyon frusztráló, ha kisbabájuk nagy nehezen elaludt, ám rövid idő múlva felébred.

2010.10.21.   


Ha nem alszik a baba (1)

Jády Mónika

Sajnos, nem létezik olyan csodamódszer, amellyel minden bébit gyorsan álomba lehet ringatni…

2010.8.3.    3