Első vizsgálatok a babán (2)


Kovács Márta  2013.6.13. 3:55

Az újszülött első kivizsgálása a gyermekorvos által még a szülőszobán megtörténik...

...és az alapvető életfunkciók értékelésére irányul (Apgar-érték). Észleli a szemmel látható veleszületett rendellenességeket, a szülés alatt keletkezett sérüléseket és a baba érettségi szintjét.

Az orvos a vizsgálatokat szisztematikusan, a fejtől az alsó végtagok irányában végzi. Tapintással megvizsgálja a koponyát és a kutacsokat (fontanela), a szájüreget, az orrot és a füleket, a kulcscsontot, majd az egész felső végtagot egészen az ujjakig. A mellkason a bordákat, meghallgatja a szívdobogást és a tüdőt, szemügyre veszi a hasat, a nemi szerveket, a végbél környékét, az alsó végtagokat és a hátgerincet.

Az első vizsgálatok része az újszülött érettségének, ún.gesztációs kornak a meghatározása. Ebben az orvos segítségére van a baba bőrének az állapota – annak vastagsága, színe, hámlása, a körmök állapota, a testen jelenlévő szőrzet mennyisége, a talpak gyűrődése, a mellmirigyek jelenléte és nagysága, a fülkagyló formája és porcozottsága és a nemi szervek érettsége.

Az első vizsgálat után, amely, ha minden rendben van, mindössze néhány percet vesz igénybe, a babát az anyuka hasára-mellkasára fektetik.

Apgar-skála, Apgar-pontrendszer

A skála vagy pontrendszer nevét Virginia Apgar (1909. június 7. – 1974. augusztus 7.) amerikai aneszteziológusnőről kapta. A skála megalkotását követően nem sokkal a világon a legelterjedtebb mérési rendszer lett. Segítségével mérik fel az újszülöttek állapotát. Közérthetően definiálva nevezhetjük életrevalósági skálának, melyet közvetlenül a gyermek megszületése után vesznek fel még a kórházban.

Az Apgar-teszt elvégzése során 5 életjelenséget pontoznak.
1. légzés
2. szívműködés
3. izomtónus
4. bőrszín
5. reflex/ ingerlékenység


Mindegyikre maximum 2 pont adható, tehát a maximális érték 10. Meghatározzák a szülés utáni 1., 5. és 10. percben. A normális Apgar-érték 8-10 pont, ami azt jelenti, hogy az újszülött egészséges. 4-7 pont közötti érték azt jelenti, hogy a babának valamilyen segítségre volt szüksége a légzés beindulásához (pl.oxigén inhalálása). 4-től alacsonyabb érték esetén már valamilyen életmentő beavatkozásra volt szükség. Ha az első 5 percben nem áll be javulás, az újszülött élete veszélyben van. 10perc oxigén nélkül már az agysejtek komoly sérüléséhez vezet.

A kórházi tartózkodás alatt az Apgar-teszten kívül még néhány, főleg megelőző vizsgálatot végeznek el. A 4. napon történik az anyagcsere-zavarok kiszűrésére szolgáló teszt elvégzése (BAJ), melynek során a baba sarkából néhány csepp vért csepegtetnek egy speciális tesztlapra. Ezen kívül rendszeresen ellenőrzik a pulzust a nagy combartérián – megállapítható így az erek egy bizonyos veleszületett rendellenessége. Szintén a 4.napon történik a vesék ultrahangos vizsgálata, melynek során fény derülhet a vesék és húgyutak rendellenességére, továbbá ellenőrzik a szemlencsét – néha előfordulhat veleszületett szürkehályog. Még a kórházi tartózkodás alatt sor kerül az újszülött hallásának vizsgálatára is. A csípő izület ultrahangos vizsgálatát már a születés utáni nyolcadik héten végzik.

Jelenleg az összes Szlovákiában született újszülöttön elvégzik a fent említett megelőző vizsgálatokat, segítve ezzel a korai diagnosztizálást, hogy adott esetben minél hamarabb kezelni lehessen a problémát.

Az újszülöttek rizikós csoportjánál, indokolt esetekben, még a kórházban végzik el az agy és agykamrák ultrahangos vizsgálatát, továbbá néha szükséges a vér cukorszintjének vizsgálata is. Pozitív családi kórkép esetén még genetikai vizsgálatot is végeznek.

(Folytatjuk)Hozzászólások

Brace, 14. 02. 2023 22:11:45
My name is Jaroslav, I\'m Head of the publisher department in the AdBison.com network! I am very impressed with your site and very excited to work together We have developed a database of premium push and pop advertisers that are ideal for your traffic/geo and are ready to pay a very high CPM, much more than you have with your current partner ?? Therefore, we offer you cooperation with us, at least in a test format, so that you can be convinced of this Guaranteed to pay at least 15 percent more than your current partners We can pay daily Very interested in working with you, I am sure that we can build a very profitable partnership Let\'s discuss about terms of work and let\'s make money together! Sign up : https://platform.adbison.com/link/join Skype - live:.cid.a027b1b352e35b2a Telegram - @iaroslav_adbison
@


Kapcsolódó cikkek

Az újszülött további jellemzői (4)

Kovács Márta

Milyen a baba haja, bőre, szeme, fejecskéje – és miért.

2013.8.15.   


Az újszülött jellemzői (3)

Kovács Márta

Mekkora az újszülött normális súlya és hossza, kicsi vagy nagy...?

2013.7.12.   


Megszülettem! (1)

Kovács Márta

Mi történik az újszülöttel közvetlenül a szülés után?

2013.6.6.   

A rovat további cikkei

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Ikres szülőnek lenni (3)

Pénzes Tímea

Dupla mosoly és dupla gügyögés, na de valójában mennyire nehéz ikres szülőnek lenni?

2015.2.5.    18


Ikres szülőnek lenni (2)

Pénzes Tímea

Nap mint nap újabb öröm ér, mert ikreket hoztam világra.

2015.1.29.    22


Ikres szülőnek lenni (1)

Pénzes Tímea

Kolléganőnk nemrég ikerbabáknak adott életet. Rendhagyó kismamanaplójában betekintést ad az ikres szülők hétköznapjaiba és gondolataiba.

2015.1.22.    28


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Nyuszi hozta, nem a gólya

Kulcsár Tímea Ágnes

Nemrég még sürgettem, hogy: gyere! Most pedig már itt van.

2013.4.8.   


Ha nem alszik a baba (2)

Jády Mónika

A fáradt szülők számára nagyon frusztráló, ha kisbabájuk nagy nehezen elaludt, ám rövid idő múlva felébred.

2010.10.21.   


Ha nem alszik a baba (1)

Jády Mónika

Sajnos, nem létezik olyan csodamódszer, amellyel minden bébit gyorsan álomba lehet ringatni…

2010.8.3.    3