Meddig szoptassunk? (1)


Jády Mónika  2013.7.4. 4:28

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az első hat hónapban kizárólag anyatejjel kellene táplálni a kisbabát.

Van, aki egyáltalán nem szeretne szoptatni (esetleg valami miatt nem is tud), mások az első probléma után abbahagyják. Sokan legalább a baba féléves koráig tervezik a szoptatást, de olyan is akad, aki két-három évig ad anyatejet gyermekének.

Azt mondják, aki császármetszéssel szül, annál nehezen indul be a tejtermelés. Nem volt ilyen gondom (természetes szülésnek indult, de végül a kislányomat is császármetszéssel segítették világra, mert nyolc óra vajúdás után komplikációk léptek fel), a harmadik nap belövellt a tej. A szülés után pár órával mellemre tették a kisbabámat, és rögtön szopizni kezdett. Sajnos, már az első nap kisebesedett a mellbimbóm, így pár napig csak pumpáltam.

A tejbelövellés nagyon kellemetlen, sőt fájdalmas tud lenni. Ha megtörtént, már nem ajánlott pumpálni, mert az tovább fokozza a tejtermelést – ezt mondták a klinikán. (Ha nagyon feszült a mellem, azért kézzel kinyomogattam egy kis tejet.) A klinikán túrós pakolást tettek a mellemre, és hűtő párnácskákat adtak. Hűteni szoptatás után szabad csak, előtte – ha nehezen indul el a tej – meleg vizes törölközővel érdemes átmasszírozni a mellet, esetleg lezuhanyozni meleg vízzel. Az elején túl sok volt a tejem. Két-három hét kellett, mire a tejtermelés beállt. Ebben az időszakban nagy segítség, ha támogató környezet, megértő családtagok veszik körül a kismamát. Ha esetleg valaki azt tanácsolja a kezdeti nehézségek miatt: minek vacakolsz a szoptatással, egyszerűbb, ha tápszert adsz – engedjük el a fülünk mellett. Az elején senkinek sem egyszerű, ne adjuk fel rögtön!

Sokszor tanácsolják, hogy mindkét mellből szoptassunk. Mivel nagyon feszült a mellem még a második héten is, én pont az ellenkezőjét tettem – egy szoptatáskor csak az egyik mellből. (A Suttogó című könyvből véve az ötletet.) Vigyázni kell, nehogy mellgyulladást kapjunk, amíg be nem áll a kereslet-kínálat szerinti tejtermelés. Ha fájdalmas csomókat észleltem a mellemben, a csomó feletti résztől indulva, körkörös mozdulatokkal masszíroztam a mellbimbó felé.

A harmadik illetve hatodik hét körüli ún. fejlődési ugrás napjaiban úgy tűnik, hogy a babának nem elég a tej. Nálam ez először a negyedik héten következett be (ekkor nem volt olyan kritikus), majd a hatodik héten. Azt mondják, a fejlődési ugrás miatti nyűgösség pár napig tart. Ekkor érdemes tejtermelést fokozó homeopatikumot szedni, és olyan gyakran megszoptatni a babát, amilyen gyakran csak igényli, és pár nap alatt igazodik a tejtermelődés a megváltozott igényekhez. Az első esetben ez nagyjából így volt, másodszor viszont kb. két hétig tartott. (Talán más tényezők is közrejátszottak.) Ha lehet, ezekben a napokban sokat pihenjünk, bízzuk másra a házimunkát, csak a kisbabánkra összpontosítsunk. A szakirodalom három- és hat hónapos korra is említ növekedési ugrást – én ekkor már nem igazán tapasztaltam, hogy hirtelen kevés lett volna a tej a kislányomnak.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7


Amit a szoptatásról tudni érdemes (3)

Kovács Márta

Az anyatej a legegészségesebb, legmegfelelőbb táplálék az újszülött számára.

2013.3.7.    9

A rovat további cikkei

Ikres szülőnek lenni (3)

Pénzes Tímea

Dupla mosoly és dupla gügyögés, na de valójában mennyire nehéz ikres szülőnek lenni?

2015.2.5.    18


Ikres szülőnek lenni (2)

Pénzes Tímea

Nap mint nap újabb öröm ér, mert ikreket hoztam világra.

2015.1.29.    22


Ikres szülőnek lenni (1)

Pénzes Tímea

Kolléganőnk nemrég ikerbabáknak adott életet. Rendhagyó kismamanaplójában betekintést ad az ikres szülők hétköznapjaiba és gondolataiba.

2015.1.22.    28


Az újszülött további jellemzői (4)

Kovács Márta

Milyen a baba haja, bőre, szeme, fejecskéje – és miért.

2013.8.15.   


Az újszülött jellemzői (3)

Kovács Márta

Mekkora az újszülött normális súlya és hossza, kicsi vagy nagy...?

2013.7.12.   


Első vizsgálatok a babán (2)

Kovács Márta

Az újszülött első kivizsgálása a gyermekorvos által még a szülőszobán megtörténik...

2013.6.13.  1