Meddig szoptassunk? (2)


Jády Mónika  2013.7.25. 3:35

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

Ha ilyen gyakran nem is, de amikor úgy gondoltam, hogy megéhezett a kislányom, akkor megszoptattam, nem az órához igazodtam. Aztán lassan kialakult a nagyjából háromórás ritmus. (Vannak, akik azt mondják: muszáj az elejétől kezdve pontosan etetni, különben soha nem lesz semmiféle napirend.) Persze, nehéz kitalálni, éppen miért sír a baba: ha csak nemrég etettük, valószínűleg a pocija fáj, esetleg álmos, vagy csak az édesanyja közelségére vágyik. Gondolni kell erre is, mielőtt újra megszoptatnánk.

Az is tény, hogy vannak babák, akik hosszabb ideig kibírják a két etetés között (többet esznek vagy hatékonyabban szopiznak), mások pedig hamarabb megéheznek. (Egyéni adottság, hogy a baba mennyi tejtől lakik jól, milyen gyors az emésztése.) Az én kislányom általában nem szopizott 5-10 percnél tovább (pedig a könyvek szerint ez kevés), bár az elején gyakrabban, mint háromóránként. De rendesen gyarapodott.

Meddig szoptassunk? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint legalább fél évet, utána pedig kiegészítő táplálásként kétéves korig vagy tovább. (Más vélemények szerint kétéves kor körül már nincs szüksége a gyermeknek anyatejre, inkább csak a lelki kötődés miatt folytatódik a szoptatás.) Több anyuka mondta, hogy aki nyolc hónapos kora körül nem választja el a babáját, annak később ez nagyon nehezen fog menni. Ilyet hallva talán megfordul a kismama fejében, hogy abba kellene már hagyni a szoptatást, mert mi lesz, ha... Nem érdemes ilyesmin törni a fejünket. Ellenkező tapasztalatokat is hallani: amikor a baba „elválasztja magát”, egy nap egyszerűen nem igényli többet.

Én több mint egyéves koráig még napközben is megszoptattam a kislányomat. Aztán, úgy másfél hónapja kihagytuk a nappali szopizást. Hajnalban, ha esetleg felébredt, még megszoptattam, majd ez is elmaradt, és már csak elalvás előtt kapott anyatejet. Nem sokkal azután, hogy betöltötte a 17. hónapot, egy este már nem kérte. Ha kisebb korban szeretnénk elválasztani a babát, tejpéppel ki lehet váltani egy-egy szoptatást, később (egy-másfél évesen) már nem feltétlenül szükséges, hisz már sok mindent eszik-iszik a gyermek. Az a legjobb, ha az elválasztás fokozatosan történik.

Legközelebb a hozzátáplálásról írok majd.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7


Amit a szoptatásról tudni érdemes (3)

Kovács Márta

Az anyatej a legegészségesebb, legmegfelelőbb táplálék az újszülött számára.

2013.3.7.    9

A rovat további cikkei

Ikres szülőnek lenni (3)

Pénzes Tímea

Dupla mosoly és dupla gügyögés, na de valójában mennyire nehéz ikres szülőnek lenni?

2015.2.5.    18


Ikres szülőnek lenni (2)

Pénzes Tímea

Nap mint nap újabb öröm ér, mert ikreket hoztam világra.

2015.1.29.    22


Ikres szülőnek lenni (1)

Pénzes Tímea

Kolléganőnk nemrég ikerbabáknak adott életet. Rendhagyó kismamanaplójában betekintést ad az ikres szülők hétköznapjaiba és gondolataiba.

2015.1.22.    28


Az újszülött további jellemzői (4)

Kovács Márta

Milyen a baba haja, bőre, szeme, fejecskéje – és miért.

2013.8.15.   


Az újszülött jellemzői (3)

Kovács Márta

Mekkora az újszülött normális súlya és hossza, kicsi vagy nagy...?

2013.7.12.   


Első vizsgálatok a babán (2)

Kovács Márta

Az újszülött első kivizsgálása a gyermekorvos által még a szülőszobán megtörténik...

2013.6.13.  1