Megszülettem! (1)


Kovács Márta  2013.6.6. 3:52

Mi történik az újszülöttel közvetlenül a szülés után?

Minden anyuka aggódik az újszülöttért, vajon mi történik vele a születés után, minden rendben van-e?

Egy egészséges kisbaba a születés után azonnal képes az önálló életre az anyaméhen kívül. Ahhoz, hogy az újszülött gond nélkül tudjon alkalmazkodni az őt ért extrém környezeti változáshoz, optimális körülményeket kell neki biztosítani, hogy a szüléssel járó stressz az ő számára is a legkisebb mértékű legyen.

Minden szülőszobán van az újszülöttek számára kijelölt hely, általában egy melegíthető asztalka, ahol minden kéznél van a baba első ellátásához. Az újszülött első ápolását a gyermeknővér esetleg a szülésznő végzi. Abban az esetben, ha valamilyen probléma adódik az újszülöttel, elsőbbséget kap az alapvető életfunkciók helyreállítása, ami már a gyermekorvos irányításával történik. Az újszülöttek kb. 10%-ának van szüksége valamilyen stimulációra a légzés beindulásához.

Az első pillanattól kezdve a nővér és az orvos is igyekeznek megakadályozni a testhőmérséklet-vesztést, és figyelik a baba állapotát, reakcióit. Az újszülöttel kíméletesen bánnak, tartózkodnak a hirtelen mozdulatoktól, lehetőség szerint minimálisra csökkentik a zajt.

Az újszülöttet születés után steril pelenkába csomagolják, szárazra törlik és újabb száraz pelenkába takarva, melegített helyen (csomagoló asztalon) és melegítő lámpa alatt történnek vele a további vizsgálatok. Ha biztosítva van a légzőutak átjárhatósága (nem mindig kell beavatkozni), sterilen ellátják a köldökcsonkot. A gyermeknővér dolga rendszeresen ellenőrizni, hogy nem vérzik-e. Továbbá ellenőrzi még a végbél átjárhatóságát egy lázmérővel. Megmérik a baba súlyát, hosszát, fej és mellkas méretét. Az első ellátáshoz tartozik az ún.kredeizáció, amikor a baba szemecskéibe fertőtlenítő szemcseppeket cseppentenek a gonococcus fertőzés elkerülése végett. Minden újszülött a születés után K-vitamin injekciót kap, izomba, a vérzékenység megelőzésére. Megfigyelik, és bejegyzésre kerül az első széklet és vizelet eltávozása is. Természetesen, az első ellátáshoz tartozik az újszülött megjelölése. Általában egy erre a célra használt festékkel a baba hátára írják a vezetéknevét, továbbá ugyanazt a számot kapja a kezére, amit az anyuka, és többnyire a baba kap még egy karkötőt is, amelyre szintén ráírják a nevét.

Az újszülött fürdetése a szülőszobán már nem ajánlott. A fürdetésre csak később kerül sor, amikor már a testhőmérséklet stabilizálódott, leghamarabb 2-3 órával a születés után. De a legújabb módszerek szerint a babát már csak egy nappal a szülés után fürdetik.
Természetesen az első ellátást illetően a kórházak illetve szülőotthonok között lehetnek különbségek.

Ha a baba és az anyuka állapota engedi, a legjobb, ha a szülés után együtt maradhatnak a szülőszobán. A gyermeknővér vagy a szülésznő segít a babát mihamarabb mellre tenni, hogy beinduljon az anyuka tejtermelése. A legtöbb újszülött amint megérzi anyja közelségét, keresni kezdi a mellbimbót, és azt megtalálva rögtön szopni kezd. Sokat segíthet, ha a körülmények megfelelőek arra, hogy a babát ruha nélkül, közvetlenül az anya mellkasára helyezhessék. Az anya a testével melegíti az újszülöttet, aki eközben hallja az ismerős szívdobogást és ez megnyugtatja, elfeledteti vele a szülés okozta traumát.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az újszülött további jellemzői (4)

Kovács Márta

Milyen a baba haja, bőre, szeme, fejecskéje – és miért.

2013.8.15.   


Az újszülött jellemzői (3)

Kovács Márta

Mekkora az újszülött normális súlya és hossza, kicsi vagy nagy...?

2013.7.12.   


Első vizsgálatok a babán (2)

Kovács Márta

Az újszülött első kivizsgálása a gyermekorvos által még a szülőszobán megtörténik...

2013.6.13.  1   

A rovat további cikkei

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Ikres szülőnek lenni (3)

Pénzes Tímea

Dupla mosoly és dupla gügyögés, na de valójában mennyire nehéz ikres szülőnek lenni?

2015.2.5.    18


Ikres szülőnek lenni (2)

Pénzes Tímea

Nap mint nap újabb öröm ér, mert ikreket hoztam világra.

2015.1.29.    22


Ikres szülőnek lenni (1)

Pénzes Tímea

Kolléganőnk nemrég ikerbabáknak adott életet. Rendhagyó kismamanaplójában betekintést ad az ikres szülők hétköznapjaiba és gondolataiba.

2015.1.22.    28


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Nyuszi hozta, nem a gólya

Kulcsár Tímea Ágnes

Nemrég még sürgettem, hogy: gyere! Most pedig már itt van.

2013.4.8.   


Ha nem alszik a baba (2)

Jády Mónika

A fáradt szülők számára nagyon frusztráló, ha kisbabájuk nagy nehezen elaludt, ám rövid idő múlva felébred.

2010.10.21.   


Ha nem alszik a baba (1)

Jády Mónika

Sajnos, nem létezik olyan csodamódszer, amellyel minden bébit gyorsan álomba lehet ringatni…

2010.8.3.    3