Mit esznek a babák?


Fülöp Éva  2005.5.17. 17:41

Mikor még várandós voltam, a pocakom növekedése foglalkoztatott leginkább. Ma már főleg azzal törődöm, hogy egészséges legyen a kisbabám.

Amikor még terhestornára jártam, a kórházban mindig tartottak előadást is, más-más témáról. Ott is hangsúlyozták, hogy a babának az első hat hónapban nincs szüksége más táplálékra, elég neki az anyatej, ami minden szükségletét kielégíti. Csak a nagyon forró nyári napokra ajánlottak felforralt „bébi-vizet” itatni a babával.

Ahogy nőtt a pici lányom, egyre jobban foglalkoztatott, pontosan mikor és mit kell adni a babának első ételként. Olvastam a szakirodalmat, újságokat, böngésztem az interneten, tanácsot kértem a gyermekorvostól. Szerencsére Anna nagyon jó étvágyú baba, nem volt az étrenddel különösebb gond.

Naiv természetem révén úgy gondoltam, minden kismama így van ezzel, ahogy én. Hogy tanácsot kér, betartja az egészséges bébi-étrend szabályait, mert hát minden anya a legjobbat akarja a gyermekének. Mostanában viszont döbbenten látom sétálás közben, hogy mivel etetik pár hónapos gyerekeiket az anyukák. Láttam már kekszet, mézeskalácsot, nyalókát és fagyit is!!! És amikor beszélgetésbe eredünk más anyukákkal, furcsán néznek rám, amiért a gyerekem nem azt a kosztot eszi, amit a felnőttek.

Ezeknek az anyukáknak senki nem mondta, hogy egyéves korig nem szabad a baba ételét sózni, és további legalább egy évig csak nagyon mérsékelten szabad fűszerezni? És hogy egyéves korig nagyon meg kell válogatni, hogy a gyermek mit ehet és mit nem? Akkor miről beszélgetnek az orvossal tanácsadó fogadásokon? Vagy úgy gondolják, hogy az orvos csak félrebeszél, és ők is úgy fogják nevelni és etetni gyermekeiket, ahogy annak idején a saját édesanyáik?

Szóval dühös és szomorú is vagyok egyaránt, mikor ilyesmit látok vagy hallok. A gyerekeket sajnálom, hogy már ilyen korán meg van terhelve a szervezetük minden rosszal, amit a mi civilizációnk hoz magával. Pedig az egészséges táplálkozásra való törekvéssel legalább egy rossz befolyást ki tudnánk küszöbölni, ha már a szmog és a környezetszennyezés ellen nem tudjuk egyedül felvenni a harcot.

Manapság olyan sűrű az információáradat, hogy néha nehéz kiválasztani a számunkra megfelelőt. De a gyermekeink egyészsége mindennél fontosabb kell hogy legyen, ezt tudatosítanunk kell, ezért meg kell próbálnunk megtalálni a helyes utat. Remélem ennek hatására pár év múlva az lesz a normális, hogy minden anyuka szoptat és a babákat nem tömik meg hat hónapos korukban süteménnyel (mert az olyan finom, nemdebár?). Az anyukák fejében többek között rendeződnie kell annak is, mi a helyes és mi a helytelen a gyermekétkeztetésben.
A babák nevében remélem, hogy ez a idő minél hamarább eljön.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Ikres szülőnek lenni (3)

Pénzes Tímea

Dupla mosoly és dupla gügyögés, na de valójában mennyire nehéz ikres szülőnek lenni?

2015.2.5.    18


Ikres szülőnek lenni (2)

Pénzes Tímea

Nap mint nap újabb öröm ér, mert ikreket hoztam világra.

2015.1.29.    22


Ikres szülőnek lenni (1)

Pénzes Tímea

Kolléganőnk nemrég ikerbabáknak adott életet. Rendhagyó kismamanaplójában betekintést ad az ikres szülők hétköznapjaiba és gondolataiba.

2015.1.22.    28


Az újszülött további jellemzői (4)

Kovács Márta

Milyen a baba haja, bőre, szeme, fejecskéje – és miért.

2013.8.15.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Az újszülött jellemzői (3)

Kovács Márta

Mekkora az újszülött normális súlya és hossza, kicsi vagy nagy...?

2013.7.12.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Első vizsgálatok a babán (2)

Kovács Márta

Az újszülött első kivizsgálása a gyermekorvos által még a szülőszobán megtörténik...

2013.6.13.  1   


Megszülettem! (1)

Kovács Márta

Mi történik az újszülöttel közvetlenül a szülés után?

2013.6.6.   


Nyuszi hozta, nem a gólya

Kulcsár Tímea Ágnes

Nemrég még sürgettem, hogy: gyere! Most pedig már itt van.

2013.4.8.   


Ha nem alszik a baba (2)

Jády Mónika

A fáradt szülők számára nagyon frusztráló, ha kisbabájuk nagy nehezen elaludt, ám rövid idő múlva felébred.

2010.10.21.