Áldozatok és elkövetők


Fülöp Éva  2007.11.22. 17:43

Az életben sok hibát követünk el, de talán a legnagyobb az, ha olyan partnert választunk, aki egy idő után bántalmazni kezd.

Az egyik szlovák kereskedelmi tévé a minap egy riportban arról számolt be, hogy egy elvált nő miképp nem tud megszabadulni a volt férjétől. A férj követi őt és két gyerekét, rátámad az utcán, rugdossa, leköpi, a haján fogva vonszolja. A feleség mindezt nem tudja megakadályozni – a rendőrség is tehetetlen.

Persze, ennek az állapotnak gazdagon vannak előzményei. A nő elmesélte, hogy miután megszületett az első gyermekük, a házasságuk tönkrement, a férj bántalmazni kezdte, sőt, megpróbálta meggyilkolni. Egy nejlonzsákot húzott a fejére, úgy fojtogatta. Mikor az asszony úgy érezte, most jött el a vég, a férj engedett a szorításból, ugyanis pár hónapos gyermekük az ágyról leesve elkezdett keservesen sírni. Ezek után a nő elvált és a szüleihez költözött. Feljelentette a férjét és bírósági eljárás indult ellene.

De most jön az a fordulat, amit egyáltalán nem várnánk. Az asszony kibékült a volt férjével, visszavonta a feljelentést, újra összeköltöztek és született még egy gyermekük! A nő akkor szakított véglegesen a volt férjével, amikor forrásban lévő vízzel próbálja leönteni egy vita során.

Azóta nem tud szabadulni exférje zaklatásától és a rendőrség is tehetetlen – az asszony ugyanis ismét visszavonta a feljelentést, ami miatt bíróság elé állt volna az agresszív férj.

Számomra teljességgel érthetetlen, hogyan tudott az asszony megbocsátani a történtek után?! Nem egy pofont nézett el neki, hanem egy gyilkossági kísérletet! Hát ennyire szereti, vagy mazochista a nő? Ezt egy pszichológus biztos hosszasan tudná elemezni – az egyszerű halandó számára azonban felfoghatatlan.

Az ember számos hibát követ el az életében. Ezekből a hibákból jó esetben tanulunk, és nem követjük el újra. Minden nőnek tudatosítania kellene, hogy az agresszív férfi, bármilyen szépen, hízelgően ígéri, hogy soha többé nem fogja megütni, ezt az ígéretét minden konfliktushelyzetben meg fogja szegni. A bántalmazást nem szabad eltűrni, és ha már az áldozat szerepébe kényszerültünk, próbáljunk lelki erőt keresni és harcolni a bántalmazó ellen. Vagy ha ez nem sikerül, akkor meneküljünk el tőle!

Bárcsak minden hasonló történet úgy érne véget, mint a mesékben: a jó győzedelmeskedik és a rossz elnyeri méltó büntetését...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egy pofonnal kezdődik…

Bernád Emese

Számtalan szakember elmondta már a véleményét a családon belüli erőszak témájáról…

2007.11.27.  2   


Terror a családban

Nagy Erika

A kezdet mindig szép. De mi van utána?

2007.11.24.    1


És aztán?

Póda Erzsébet

Csak ülök és hallgatom, amint a középiskolás lány beszél.

2007.11.20.   


Hol a határ?

Balázs Viktória

Sokszor kívülről nem is látszik! Még a legközelebbi hozzátartozók sem tudják.

2007.11.19.   


Amikor káros a segítség

Maceková Johanka

Annak ellenére, hogy a nők ellen elkövetett erőszak létezik a valós életben, hihetetlenül keveset tudunk róla.

2007.11.16.   


Kínzók és áldozatok

Siposs Ildikó

Évekkel ezelőtt, kezdő újságíróként, tényfeltáró riportot készítettem a családon belüli erőszak témájában.

2007.11.15.   

A rovat további cikkei

Édes otthon?

Révész Enikő

Ha találkozom a családon belüli erőszak témájával, mindig Szilvia jut eszembe, aki a szomszéd szobában lakott a kollégiumban.

2007.11.13.   


Vegyük tudomásul, hogy létezik!

Jády Mónika

Az erőszak megítélése országonként változik, ezt nemzetközi felmérések is igazolják.

2007.11.11.   


Van megoldás?

Vég Erzsébet

Néhány hete megtalálták egy kétéves eltűnt kisfiú földi maradványait.

2007.11.9.   


Családon belüli erőszak

Molnár Miriam

Két hete látogatónk volt: egy fiatal nő Macedóniából.

2007.11.6.