A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (3)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2014.3.26. 3:25

A kismama és az újszülött egészséges életkörnyezete, avagy mit tegyünk, és mit ne tegyünk ebben az időszakban.

A csecsemő

Az ideális táplálék a kisbabák számára az anyatej. Nemcsak a tej optimális összetétele, de a szoptatás során létrejött fizikai közelség is az anyatej mellett szól. Ezért fontos arra törekedni, hogy a gyerek anyatejet kapjon, és csak a végső esetben szabad tápszerrel helyettesíteni. Azok a gyerekek, akik tápszert kapnak, általában fogékonyabbak a fertőzésekre, gyakrabban lépnek fel náluk emésztési zavarok. A tejtermelést elősegíthetjük azzal, ha már röviddel a szülés után szoptatni próbáljuk a babát, elég folyadékot iszunk, és szoptatás előtt egy fél órával lefekszünk, megnyugszunk. A tejtermelés szempontjából a legeslegfontosabb az édesanya nyugalma. A szoptatáshoz ne úgy álljunk, mintha valami kötelező sportversenyt kellene megnyernünk. A tejelválasztás szempontjából a lelki nyugalom és kiegyensúlyozottság elengedhetetlen. Ez fontos! A szoptatás rendszeres időközönként történjen, ezzel is gondoskodhatunk arról, hogy ne legyenek emésztési problémái a csecsemőnek. Ha két szoptatás között sír vagy nyugtalan, adhatunk neki édesköményteát, ami szintén segíti az emésztést. Semmiképp ne próbáljuk rendszertelen szoptatással megnyugtatni!

Nem kevésbé fontos, hogy mit eszik az édesanya. Legjobb, ha változatos, de egyszerű ételek kerülnek tányérjára. Szigorúan hagyjuk ki a felfúvódást okozó hüvelyeseket, káposztaféléket, vagy a túl pikáns ételeket! A felfúvódás által keletkezett méreganyagok az anya szervezetébe, majd a tejen keresztül a gyerek szervezetébe jutnak, és ott is felfúvódást okoznak. Hasonlóan a pikáns ételek aromái a gyerek szervezetébe kerülve ingerlékennyé teszik a kisgyerek érzékeny szervezetét. Az anyuka is táplálkozzon rendszeresen, nyugodt körülmények között. Ügyeljen rá, hogy a táplálékot mindig alaposan megrágja. Az evések között fontos az elegendő mennyiségű folyadék bevitele. A gyermek jó emésztése szempontjából ajánlatos, ha az anyuka is fogyaszt az emésztését megkönnyítő gyógyteákat (édeskömény, ánizs, kamilla, citromfű, menta). Az alkohol fogyasztása és a dohányzás a szoptató anya számára tilos. Ugyanúgy káros a többi családtag hangoskodása, dohányzása.

A szoptatás nem csak a gyermeknek és a gyermek-anya kapcsolatnak fontos, hanem az anya későbbi egészsége szempontjából is. A szülés után a szoptatás segít a méh visszafejlődésében, és a tejet termelt mellek kevésbé hajlamosak a mell daganatos megbetegedéseire. Ha valamilyen oknak fogva kimarad az aktuális szoptatás (anya vagy gyermek betegsége) akkor a mellekből a felgyülemlett tejet ki kell üríteni. A szoptatás alatt érzékeny mellbimbót kenőccsel vagy olajjal ápolhatjuk, melyet természetesen szoptatás előtt alaposan lemosunk. A mellek rendszeres ürítésével és a mellbimbó ápolásával megelőzhetjük a mellbimbó-gyulladást, mely duzzadt, fájó, bevörösödött mellekkel és magas lázzal járó betegség. A gyulladt mellekre jó hatású a langyos borogatás, de elsősorban a mellek rendszeres és alapos kiürítése. Végső esetben helyen való lehet az antibiotikumost kezelés, melynek eldöntése mindig orvos által történjen.

Nem biztos, hogy jót teszünk a babának azzal, ha naponta fürdetjük: ezáltal eltávolítjuk a természetes zsírréteget, ami a bőr védelmére szolgál. A fürdetéskor elég azokra a testrészekre ügyelni, amelyek közvetlenül igénylik a tisztítást, mint a lábak, kezek, a hajlatok, a popsi környéke. Fontos ügyelni arra, hogy a baba finom bőrének megfelelő, kíméletes, hipoallergén ápolószereket használjunk, amik tartalmaznak gyógynövénykivonatokat, esetleg E-vitamint. A baba fülének elég a külső részét, illetve a fül mögötti részt megtisztítani, nem szabad a fülbe nyúlni.

Egyes újszülötteknél megfigyelhetünk többé-kevésbé szembetűnő elváltozásokat a bőrön, mint a halványvöröses foltok (értágulatok, érdaganatok) és a tűzfoltok. Az értágulatok néha gyorsan nőnek, ami nagyon megijeszti a szülőket. Tízéves korra azonban a legtöbb értágulat visszafejlődik, ezért nem érdemes mesterségesen eltávolítani. A lézeres vagy sebészi eltávolítás heget hagy maga után, míg a természetese felszívódás helyén csak kis elváltozás marad a bőrön. Sebészeti eltávolításuk főleg akkor indokolt, ha idővel túlságosan megvastagodnak, és esztétikai problémát okoznak. Ha a tűzfolt valamelyik végtagon helyezkedik el, azt rendszeres megfigyelés alatt kell tartani. Ezeket a bőrelváltozásokat általában nem csecsemő- és kisgyerekkorban kell megoldani. Ne nyugtalankodjunk miattuk, nyugodtan várjuk meg, míg a gyerek nagyobb lesz!

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A gyermekbetegségek szelíd gyógymódjai (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytatjuk a leggyakoribb gyermekbetegségek ismertetését, és szelíd gyógymódjait.

2014.10.17.    1


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb gyerekbetegségeket, és azok szelíd gyógymódjait.

2014.10.2.    2


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Nézzük, milyen gyógyteákat alkalmazzunk az egyes betegségek esetén!

2014.7.4.    4


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk a kisgyermekkorral: minden szülőnek tudnia kell, hogy gyermeke mindenben utánozni fogja.

2014.5.23.    15


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az első hetekben és hónapokban előforduló nehézségekről.

2014.5.9.    16


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egészségre már a méhen belül vigyázni kell.

2014.3.12.   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.