A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (4)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2014.5.9. 3:07

Az első hetekben és hónapokban előforduló nehézségekről.

Az első hetekben vérezhet a baba köldöke. A kismértékű vérzés önmagában még nem probléma, mivel ezt a vérerek szétválása okozza. Orvoshoz fordulni csak akkor szükséges, ha a köldök begyullad, vagy váladék választódik ki belőle. A gyerekbetegségek közül az egyik leggyakoribb a köldöksérv, aminek külső jele az enyhén előre domborodó köldök. Általában nem köthető belső, szervi rendellenességekhez, a kötőszöveti gyengeség okozza, és a legtöbbször magától elmúlik. A gyógyulást megpróbálhatjuk elősegíteni azzal, ha a köldököt pár napra gézzel beragasztjuk, és ezzel nyomást gyakorlunk rá.

Nem ajánlott a kisbabát magunkra kötözött kendőben cipelni, ennek több a káros, mint a pozitív hatása. A babák izomzata és hátgerince nem olyan erős még, hogy a hátunkra vagy a hasunkra kötözve meg tudjon kapaszkodni. Ha tartósan helytelen pozícióba kényszerül, az károsíthatja a hátgerincet, és később hátgerincproblémák származhatnak ebből.

A kisbabák egyik legnyugtalanabb korszaka a fogzás ideje. A fogak áttörése következtében az íny feszül, húzódik. A húzódó íny hosszan tartó fájdalmat okozhat a babának, nyűgössé, nyugtalanná válik tőle, akárcsak a fogfájós felnőttek. Segíthetünk azzal, ha olyan rágcsálnivalót adunk neki, amit nagyon lassan tud csak elrágni, közben masszírozza az ínyét – mint a kenyérhéj vagy a háztartási keksz. A fájdalom addig tart, míg a fog elő nem bújik: ezután a fog már fájdalommentesen nő. Gondoljunk bele: az ínyhúzódás és a fájdalmak kisebb-nagyobb mértékben egészen addig jelen vannak, míg a baba összes foga ki nem bújik. Ilyenkor a szervezet nagy megterhelésnek van kitéve, ezért a baba nemcsak nyugtalan, de fogékonyabb a betegségekre is. Az enyhe hőemelkedés és a hasmenés szinte természetes velejárói a fogzásnak, és nem kell velük orvoshoz fordulni. Az erős hasmenés és a komoly láz azonban már valamilyen betegségnek a következménye, és általában nem múlik el a fog előbújása után sem.

Fontos megjegyezni, hogy a láz önmagában nem betegség, hanem a szervezet egyik leghatásosabb gyógyító módszere arra, hogy méregtelenítsen, és a szervezetben jelenlévő fenntarthatatlan diszharmóniát megszüntesse. Bakteriális és vírusos betegségek következtében egyaránt jelentkezhet, és ilyenkor ne a lázat, hanem az azt kiváltó okokat igyekezzünk megszüntetni! A láz drasztikus csökkentésével valójában a szervezet önszabályozó mechanizmusait korlátozzuk – megakadályozzuk, hogy a szervezet a saját módszereivel találjon vissza a diszharmonikus állapotból a harmonikus állapotba. Fizikai értelemben véve a magas hőmérséklete azért van jelen a szervezetben, mert ennél a hőmérsékletnél pusztítja el a szervezet a legkönnyebben a betolakodó kórokozókat. A lázzal velejáró bágyadtság, és az ágynyugalom segíti a szervezetet a gyógyulásban azáltal, hogy minden energiáját a gyógyításra tudja fordítani.


Orvosi szempontból egyáltalán nem helyes, ha a lázat, a fáradtságot fájdalomcsillapító és lázcsillapító szirupokkal, tablettákkal tüntetjük el. Igaz, ezek beadása után fél órával a gyerek láza és fáradtsága eltűnik, jó kedve van, játszik, látszólag egészséges. Sajnos, csak látszólag. A gyógyszer hatása után még erősebben törnek rá a betegség tünetei. Azt ajánlom, mindig próbáljuk megtalálni a középutat a gyógyszeradagolásnál, hogy gyermekünk azért túlzottan ne szenvedjen a magas láz és a testi fájdalmak miatt, ellenben a magasabb testhőmérséklet és az ágynyugalom megmaradjon, hogy a szervezet gyógyító mechanizmusai is érvényesüljenek. Saját gyerekeimen tapasztalva a lázcsillapítónak mindig csak fél adagját szoktam beadni, és inkább gyakrabban adni lázcsillapítót. A testhőmérsékletet úgy kell beállítani, hogy 37.5 és 38 Celsius-fok között maradjon. Semmiképp sem adagoljuk úgy a lázcsillapítót, hogy a testhőmérséklet csupán a lázcsillapító hatására 37.5 Celsius-fok alá essen.

Fontos a beteg gyerek számára a szülő türelme. Az immunrendszeri védekező folyamatok nem rögtön, általában csak 72 órával a megbetegedés után fejtik ki teljes egészében hátasukat. Ez a három nap az, amíg nagy-nagy türelemre van a szükség a kis páciens, a szülő és az orvos részéről is. Ha túl korán avatkozunk be, túlzott lázcsillapítással, antibiotikum-szedéssel az immunrendszer működésébe, akkor pár megbetegedés után gyermekünk egész életre szóló immungyengeséget szerezhet.

Végezetül, de nem utolsó sorban, néhány mondat a náthás és orrdugulásban szenvedő gyermek kezeléséről. Mi, felnőttek, is tapasztaljuk, milyen nehéz dolog, ha bedugul az orrunk és nem kapunk levegőt. Általában a magas vánkos, a félig ülő helyzet segít a problémát megoldani. A gyermekeknél ez a tünet sokkal súlyosabban jelentkezik, mivel a légzőrendszer kisebb, a manduláik nagyobbak, és emiatt ez a légáramlás sokszorosan akadályozott. Ilyenkor nincs más megoldás, mint a gyereket félig ülő helyzetbe tenni vagy tartogatni. Gond nélkül használhatjuk a tengervíz kivonatokat, és a hangyasav tartalmú cseppeket, sprayeket, kenőcsöket, melyek nemcsak a légzést segítik elő, hanem regenerálják a nyálkahártyát is. Nagyon jó hatásúak az illóolajakat tartalmazó sprayek, melyet a gyerek pizsamájára, párnácskájára fújatunk, így segítve a légzést. A nátha első stádiumában nincs váladék, csak beduzzadt nyálkahártyák és mandulák. A gyógyszertárban kaphatók egyszerű és nagyon hasznos készülékek, melyeknek kis tartályukba a szülő levegőt szívva szívatja ki a nyálkát. Az utóbbi időben elszörnyülködve hallom, hogy valamilyen hasonló készüléket porszívóra kapcsolnak. A gyermek amúgy is fél a porszívó zajától, mert hallócsontocskái és -izmocskái még nem tudnak reagálni a nagy zajra. Feltételezem, hogy a porszívó sokkal erősebben tépi a beteg begyulladt nyálkahártyát, mint ahogy az anyuka ezt régebben szívni tudta.

Képzeljük el: mindenünk fáj, lázasak és legyengültek vagyunk, nem kapunk levegőt, aludni se tudunk rendesen, nincs étvágyunk, és akkor valaki lefog bennünket, hatalmas zajt csapva tépi a begyulladt, fájó nyálkahártyánkat az orrunkból. A szülő, aki ezt a módszert választja, mielőtt gyermekénél alkalmazná, mindenképpen a saját orrát szívassa ki elsőként! Elképzelésem szerint ez a porszívóval való orrtisztítás akkora sokk a gyerek számára, hogy egy életre tönkreteheti a gyerek és a szülő kapcsolatát.

Az elkövetkezőkben a kisgyermekek és az iskolás gyermekek problémáival folytatjuk témánkat.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A gyermekbetegségek szelíd gyógymódjai (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytatjuk a leggyakoribb gyermekbetegségek ismertetését, és szelíd gyógymódjait.

2014.10.17.    1


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb gyerekbetegségeket, és azok szelíd gyógymódjait.

2014.10.2.    2


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Nézzük, milyen gyógyteákat alkalmazzunk az egyes betegségek esetén!

2014.7.4.    4


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk a kisgyermekkorral: minden szülőnek tudnia kell, hogy gyermeke mindenben utánozni fogja.

2014.5.23.    15


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kismama és az újszülött egészséges életkörnyezete, avagy mit tegyünk, és mit ne tegyünk ebben az időszakban.

2014.3.26.    12


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egészségre már a méhen belül vigyázni kell.

2014.3.12.   

A rovat további cikkei

Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.