A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (4)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2014.5.9. 3:07

Az első hetekben és hónapokban előforduló nehézségekről.

Az első hetekben vérezhet a baba köldöke. A kismértékű vérzés önmagában még nem probléma, mivel ezt a vérerek szétválása okozza. Orvoshoz fordulni csak akkor szükséges, ha a köldök begyullad, vagy váladék választódik ki belőle. A gyerekbetegségek közül az egyik leggyakoribb a köldöksérv, aminek külső jele az enyhén előre domborodó köldök. Általában nem köthető belső, szervi rendellenességekhez, a kötőszöveti gyengeség okozza, és a legtöbbször magától elmúlik. A gyógyulást megpróbálhatjuk elősegíteni azzal, ha a köldököt pár napra gézzel beragasztjuk, és ezzel nyomást gyakorlunk rá.

Nem ajánlott a kisbabát magunkra kötözött kendőben cipelni, ennek több a káros, mint a pozitív hatása. A babák izomzata és hátgerince nem olyan erős még, hogy a hátunkra vagy a hasunkra kötözve meg tudjon kapaszkodni. Ha tartósan helytelen pozícióba kényszerül, az károsíthatja a hátgerincet, és később hátgerincproblémák származhatnak ebből.

A kisbabák egyik legnyugtalanabb korszaka a fogzás ideje. A fogak áttörése következtében az íny feszül, húzódik. A húzódó íny hosszan tartó fájdalmat okozhat a babának, nyűgössé, nyugtalanná válik tőle, akárcsak a fogfájós felnőttek. Segíthetünk azzal, ha olyan rágcsálnivalót adunk neki, amit nagyon lassan tud csak elrágni, közben masszírozza az ínyét – mint a kenyérhéj vagy a háztartási keksz. A fájdalom addig tart, míg a fog elő nem bújik: ezután a fog már fájdalommentesen nő. Gondoljunk bele: az ínyhúzódás és a fájdalmak kisebb-nagyobb mértékben egészen addig jelen vannak, míg a baba összes foga ki nem bújik. Ilyenkor a szervezet nagy megterhelésnek van kitéve, ezért a baba nemcsak nyugtalan, de fogékonyabb a betegségekre is. Az enyhe hőemelkedés és a hasmenés szinte természetes velejárói a fogzásnak, és nem kell velük orvoshoz fordulni. Az erős hasmenés és a komoly láz azonban már valamilyen betegségnek a következménye, és általában nem múlik el a fog előbújása után sem.

Fontos megjegyezni, hogy a láz önmagában nem betegség, hanem a szervezet egyik leghatásosabb gyógyító módszere arra, hogy méregtelenítsen, és a szervezetben jelenlévő fenntarthatatlan diszharmóniát megszüntesse. Bakteriális és vírusos betegségek következtében egyaránt jelentkezhet, és ilyenkor ne a lázat, hanem az azt kiváltó okokat igyekezzünk megszüntetni! A láz drasztikus csökkentésével valójában a szervezet önszabályozó mechanizmusait korlátozzuk – megakadályozzuk, hogy a szervezet a saját módszereivel találjon vissza a diszharmonikus állapotból a harmonikus állapotba. Fizikai értelemben véve a magas hőmérséklete azért van jelen a szervezetben, mert ennél a hőmérsékletnél pusztítja el a szervezet a legkönnyebben a betolakodó kórokozókat. A lázzal velejáró bágyadtság, és az ágynyugalom segíti a szervezetet a gyógyulásban azáltal, hogy minden energiáját a gyógyításra tudja fordítani.


Orvosi szempontból egyáltalán nem helyes, ha a lázat, a fáradtságot fájdalomcsillapító és lázcsillapító szirupokkal, tablettákkal tüntetjük el. Igaz, ezek beadása után fél órával a gyerek láza és fáradtsága eltűnik, jó kedve van, játszik, látszólag egészséges. Sajnos, csak látszólag. A gyógyszer hatása után még erősebben törnek rá a betegség tünetei. Azt ajánlom, mindig próbáljuk megtalálni a középutat a gyógyszeradagolásnál, hogy gyermekünk azért túlzottan ne szenvedjen a magas láz és a testi fájdalmak miatt, ellenben a magasabb testhőmérséklet és az ágynyugalom megmaradjon, hogy a szervezet gyógyító mechanizmusai is érvényesüljenek. Saját gyerekeimen tapasztalva a lázcsillapítónak mindig csak fél adagját szoktam beadni, és inkább gyakrabban adni lázcsillapítót. A testhőmérsékletet úgy kell beállítani, hogy 37.5 és 38 Celsius-fok között maradjon. Semmiképp sem adagoljuk úgy a lázcsillapítót, hogy a testhőmérséklet csupán a lázcsillapító hatására 37.5 Celsius-fok alá essen.

Fontos a beteg gyerek számára a szülő türelme. Az immunrendszeri védekező folyamatok nem rögtön, általában csak 72 órával a megbetegedés után fejtik ki teljes egészében hátasukat. Ez a három nap az, amíg nagy-nagy türelemre van a szükség a kis páciens, a szülő és az orvos részéről is. Ha túl korán avatkozunk be, túlzott lázcsillapítással, antibiotikum-szedéssel az immunrendszer működésébe, akkor pár megbetegedés után gyermekünk egész életre szóló immungyengeséget szerezhet.

Végezetül, de nem utolsó sorban, néhány mondat a náthás és orrdugulásban szenvedő gyermek kezeléséről. Mi, felnőttek, is tapasztaljuk, milyen nehéz dolog, ha bedugul az orrunk és nem kapunk levegőt. Általában a magas vánkos, a félig ülő helyzet segít a problémát megoldani. A gyermekeknél ez a tünet sokkal súlyosabban jelentkezik, mivel a légzőrendszer kisebb, a manduláik nagyobbak, és emiatt ez a légáramlás sokszorosan akadályozott. Ilyenkor nincs más megoldás, mint a gyereket félig ülő helyzetbe tenni vagy tartogatni. Gond nélkül használhatjuk a tengervíz kivonatokat, és a hangyasav tartalmú cseppeket, sprayeket, kenőcsöket, melyek nemcsak a légzést segítik elő, hanem regenerálják a nyálkahártyát is. Nagyon jó hatásúak az illóolajakat tartalmazó sprayek, melyet a gyerek pizsamájára, párnácskájára fújatunk, így segítve a légzést. A nátha első stádiumában nincs váladék, csak beduzzadt nyálkahártyák és mandulák. A gyógyszertárban kaphatók egyszerű és nagyon hasznos készülékek, melyeknek kis tartályukba a szülő levegőt szívva szívatja ki a nyálkát. Az utóbbi időben elszörnyülködve hallom, hogy valamilyen hasonló készüléket porszívóra kapcsolnak. A gyermek amúgy is fél a porszívó zajától, mert hallócsontocskái és -izmocskái még nem tudnak reagálni a nagy zajra. Feltételezem, hogy a porszívó sokkal erősebben tépi a beteg begyulladt nyálkahártyát, mint ahogy az anyuka ezt régebben szívni tudta.

Képzeljük el: mindenünk fáj, lázasak és legyengültek vagyunk, nem kapunk levegőt, aludni se tudunk rendesen, nincs étvágyunk, és akkor valaki lefog bennünket, hatalmas zajt csapva tépi a begyulladt, fájó nyálkahártyánkat az orrunkból. A szülő, aki ezt a módszert választja, mielőtt gyermekénél alkalmazná, mindenképpen a saját orrát szívassa ki elsőként! Elképzelésem szerint ez a porszívóval való orrtisztítás akkora sokk a gyerek számára, hogy egy életre tönkreteheti a gyerek és a szülő kapcsolatát.

Az elkövetkezőkben a kisgyermekek és az iskolás gyermekek problémáival folytatjuk témánkat.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A gyermekbetegségek szelíd gyógymódjai (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytatjuk a leggyakoribb gyermekbetegségek ismertetését, és szelíd gyógymódjait.

2014.10.17.    1


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb gyerekbetegségeket, és azok szelíd gyógymódjait.

2014.10.2.    2


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Nézzük, milyen gyógyteákat alkalmazzunk az egyes betegségek esetén!

2014.7.4.    4


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk a kisgyermekkorral: minden szülőnek tudnia kell, hogy gyermeke mindenben utánozni fogja.

2014.5.23.    15


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kismama és az újszülött egészséges életkörnyezete, avagy mit tegyünk, és mit ne tegyünk ebben az időszakban.

2014.3.26.    12


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egészségre már a méhen belül vigyázni kell.

2014.3.12.   

A rovat további cikkei

A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.