A reumatikus betegségek természetes gyógymódjai (3)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2011.10.5. 4:13

A legfontosabb megelőzés a táplálkozás, mely mind összetételében, mind mennyiségében, fontos megelőzési tényező.

Általánosságban leszögezhetjük, hogy a legtöbb betegség megelőzésében fontos tényező a növényi táplálék előnybe helyezése az állati táplálékkal szemben. A reuma és más gyulladásos betegségek kezelésénél fontos az állati táplálék teljes kihagyása, megelőzésként pedig az állati táplálék minimalizálása.

Az állati fehérjék lebontásakor sok savas anyag keletkezik. Ha ezek kiegyenlítése elmarad, a savas kémhatás hatására erősödnek a reumatikus vagy más gyulladásos fájdalmak. Állatkísérletekkel igazolták, hogy ha a növényevő állatok étrendjébe minimális mennyiségű húst és zsírt tettek, akkor az így táplált állatoknak gyulladásos és ízületi fájdalmaik lettek. Az ember is, és a növényevő állatok is, nehezen tudják lebontani a húgysavat és az állati fehérjékből keletkezett más savakat is.

A túltáplálás és mozgásszegény életmód következménye az elhízás, mely az ízületek túlterhelésével együtt, növeli az ízületi betegségek kockázatát. A túlsúly nagy terhet jelent a csípőre, a gerinctáji izmokra, térdre, bokára, akadályozza a szabad mozgást. A fehér cukor segíti az elhízást, fokozza a kötőszövet elsalakosodását, elrabolja a szervezetből a vitaminokat és nyomelemeket, melyek hiánya elősegíti a gyulladásos folyamatokat. Ráadásul akadályozza a húgysav kiürülését is a szervezetből. Minél több fehércukor kerül a szervezetbe, annál nehezebb a húgysav kiürülése. A reumatikus betegségeknél nemcsak a méreganyagok felszaporodását kell megakadályoznunk, és tőlük a szervezetet megtisztítani, hanem meg kell szüntetni a hiányállapotokat is. Több orvosi vizsgálat azzal a végkövetkeztetéssel zárult, hogy a megfelelő diéta képes jó állapotban tartani a már kialakult reumatikus betegségeket is.

A reuma megelőzése és gyógyítása tehát elsősorban a fehérjebevitel korlátozásával lehetséges. Nem kevésbé fontos szerepet játszik a szervezet lúgosítása. Mindenképp meg kell próbálni a savasodási és lúgosító folyamatokat egyensúlyban tartani, hogy megakadályozzuk a túlsavasodást. Ennek érdekében a reumatikus betegeknek rendszeresen lúgosító ételeket kell fogyasztaniuk. Ha a mennyiségeket tekintjük, kevés salakosító étel magunkhoz vétele után a savak kiegyenlítéséhez többszörös mennyiségű lúgos ételt kell magunkhoz vennünk. A legjobb lúgosító ételek a nyers zöldségek. A gyümölcsökből csak a kiváló minőségű, érett gyümölcs a megfelelő a lúgosításra. Fontos a megfelelő, jó minőségű gabonaféle beikatatása. A reumás betegeknek ajánlott a barnarizs fogyasztása, esetleg több napig vagy hétig tartó barnarizskúra. A barnarizskúrát változatossá tehetjük nyers zöldség fogyasztásával, hígított zöldséglevek ivásával.

A kúra után bőséggel fogyaszthatjuk a többi gabonafélét is: a rozst, zabot, kölest és hajdinát, valamint frissen csíráztatott magvakat. A reumás betegek egyik leghatásosabb szere a lucernacsíra. Az olajas magvak közül főleg a mandula ajánlott.

A reumás betegnek annyit kell innia, amennyi csak belefér. A folyadékbevitel jó minőségű asztali víz és gyógynövény tea, hígított zöldséglé legyen. Kerüljük a kávé, gyümölcstea, színezett és aromásított italok, de még a gyümölcslevek fogyasztását is. A folyadékhiány esetén az ízületek kiszáradnak, az ízületi porc elvékonyodik, megkopik, az ízületek begyulladnak, deformálódnak. A szakirodalomban gyakran említett szódabikarbóna-kúra az én gyakorlatom és tapasztalataim alatt nem hozta a megfelelő eredményt. Ellenben a lerakódott mérgektől való megszabadulás egyik hatásos módszere a böjt.

Hagyományos értelemben a böjtöt pár napos növényi étrend előzi meg – ez a szervezet böjtre való felkészítése. A böjt lehet pár napos, és néhány hetes is. A többnapos böjtök csak szakember felügyeletével végezhetők el. Egy-két napos böjtöt viszont otthon, magunk is végezhetünk. A böjt után pár napos levezető időszak következik. Tapasztalataim alapján a többször megismételt és rövid ideig tartó böjtök a hatásosabbak, és könnyebben is betarthatóak, mint az egyszer elvégzett, hosszú ideig tartottak. Az túl hosszú ideig tartó böjtök után nem biztos, hogy a beteg kívánja a böjt megismétlését.

A böjt alatt nem vehetünk magunkhoz szilárd ételt, csak vizet és ízesítetlen teákat ihatunk, esetleg megengedhető a zöldséglé fogyasztása. Napjainkban a böjtkúráknak különféle változatát alkalmazzuk, melyek ugyan igazi értelemben nem jelentenek böjtöt, csak lényeges táplálék-megszorítást. Eredményeik viszont hasonlóak egy igazi böjtéhez. Ide tartozik például az egynapos lékúra, amikor a folyadékfogyasztás mellett bármennyi zöldésglevet is fogyaszthatunk. Hasonló a pár napos, vagy egyhetes rizskúra, mely kombinálható nyers zöldség fogyasztásával, zöldséglevek ivásával. Hasonló kúra a nyersdiéta, amikor bárminemű nyers zöldség fogyasztása megengedett.

Az említett diétás megszorítások nagyon jó hatással vannak a reumatikus betegségekre, látványosan csökken, vagy megszűnik az ízületi gyulladás. Gyakran megszűnnek a több év alatt fennálló fájdalmak. Tapasztalatom szerint ezeket a kúrákat évente többször meg kellene ismételni, legkevesebb negyedévenként. A kúrák között megfelelő étrend mellett is fontos a sok jó minőségű folyadék és nyers étel fogyasztása. Nyári időszakban megpróbálkozhatunk egy-két hónapos vegetariánus diétával. Téli időben, amennyiben nincs heveny gyulladás a szervezetünkben, fogyasszunk melegítő ételeket is, például több gabonafélét, pikánsabb ételeket, kevés állati fehérjét. A barnarizs diétát időzítsük a téli időszakra. Tudatosítsuk, hogy amennyiben a diéták után visszatérünk régi bevált étrendünkhöz, a sertéshúshoz, marhahúshoz, belsőségekhez, édességekhez, reumatikus panaszaink rövid időn belül felélénkülnek.

Úgy, mint minden gyulladásos folyamat allergia, a reumatikus betegség hátterében is gyakran étrendi allergiák állnak, ezért érdemes ezeket valamilyen természetes módszerrel például Voll-féle elektroakupunktúrával kideríteni. Az ételérzékenység nemcsak az emésztőrendszerben válthat ki gyulladást, hanem az egész szervezetben bárhol. Ezeket a teszteket mindig érdemes elvégeztetni, és személyre szabott étrendet felállítani.

A már említett vitamin és ásványianyag hiány pótlása elengedhetetlen. Az E- és C-vitamin hiánya jelentősen növeli a gyulladást és a fájdalmat az ízületekben. Jó E-vitamin forrás a mandula, avokádó, napraforgómag, búzacsíra. A természetes C-vitamin források a káposztafélék, savanyúkáposzta. A régebben jó C-vitamin forrásként ismert citrusfélék, paprika, paradicsom C-vitamin tartalma, főleg szezonális időn kívül megkérdőjelezendő. Sok reumatikus beteg B-vitamin hiányban szenved. Leggyakoribb a B6 vitamin hiánya, mely végtagzsibbadást, ízületi merevséget és rugalmatlanságot, fájdalmas ízületi csomókat okoz. Kitűnő B6-vitamin forrás a káposzta, búzacsíra, vöröshagyma, napraforgómag. Természetesen fontos a többi B-vitamin pótlása is. A B- és C-vitamin pótlásnál megjegyezném, hogy ezek vitamin tablettával való pótlása fontos a téli és tavaszi időszakban, mikor a szervezet táplálék formájában és megfelelő mennyiségben ezeket nem tudja magához venni. A mesterségesen előállított vitaminfogyasztással nem tudjuk pótolni a természetes vitaminokat. A természetes vitamin tartalmú tabletták ára ugyan magasabb, hatásuk azonban összehasonlíthatatlanul jobb a mesterséges vitaminokkal szemben. Felhívnám a figyelmet arra, hogy csak természetes vitaminok fogyasztásának van értelme.

A D-vitamin hiánya esetében növekszik a fehér vérsejtek száma, ezzel együtt erősödik a szervezetben a gyulladásos folyamat. Napjainkban egyre több ember szenved D-vitamin hiányban. Mint tudjuk a D-vitamin a nap hatására keletkezik szervezetünkben. Az emberek keveset tartózkodnak kint a friss levegőn, nem a földeken és a szabadban dolgoznak, mint régebben, hanem bent tartózkodnak az épületekben. Különösen fontos a D -vitamin pótlása, ha a reumatikus betegség csontritkulással társul. Természetesen a rendszeres mozgás semmivel nem helyettesíthető.

Az elkövetkezőkben folytatjuk a reumatikus betegségek természetes gyógymódjainak ismertetését. Addig is tartsák szem előtt, hogy a lassan elérkező őszi és téli hideg időben szinte minden betegségre jó megelőzési módszer a szabadban való mozgás. Természetesen a megfelelő öltözék kiválasztásával együtt. Öltözködjünk rétegesen, mindig a kinti hőmérséklethez igazodva. Vegyünk meleg lábbelit, zoknit, harisnyát, hogy megelőzzük a felfázást és irány a friss levegő!

Mozogjunk kondíciónknak megfelelően, érezzük jól magunkat! Ha jól érezzük magunkat mozgás közben, az az igazi gyógyszer betegségeinkre!

(Folytatjuk)Hozzászólások

Kádár Edit, 14. 10. 2016 19:19:46
Köszönöm.
@


Kapcsolódó cikkek

A reumatikus betegségek természetes gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A gyógynövények szerepe a reumatikus betegségek kezelésében.

2011.10.17.  1   


A reumatikus betegségek (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A népi gyógyászatban a reumát megerőltetésre, meghűlésre, és „rossz vérre" (a vér elszennyeződésére) vezették vissza.

2011.9.21.    3


A leggyakoribb reumatikus betegségek (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az előző hetekben tárgyalt félelmetes rákbetegség mezejéről most egy kevésbé félelmetes területre kalandozunk.

2011.9.7.    2

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.