Anorexia és bulimia(1)


Bernád Emese  2005.10.30. 9:27

Az anorexiát és a bulimiát étkezési zavarként jellemzik.

A szakemberek még mindig tanakodnak, vajon egy betegség két pólusáról van-e szó. avagy mindegyik önállóként kezelendő. Kétségtelen, hogy sok hasonlóság van közöttük. Míg az anorexiásokra a túlzott koplalás, a bulimiásokra nagy mennyiségű étel gyors felfalása majd kihányása a jellemző. Kialakulásukért pszichológiai tényezők (a családon belüli légkör vagy egy problémás időszak, mint a pubertáskor, a beteg életében) de az örökletes hajlam is felelős lehet. A betegek száma növekvő tendenciát mutat, hiszen a soványság kultusza még mindig hódít. Bár mintha már kissé észhez tért volna a divatvilág, és újra a nőiesebb modellek jönnek divatba.

Az anorexia
Az anorexia görög eredetű szó, étvágytalanságot jelent. De az anorexiások egyáltalán nem étvágytalanok, csak elnyomják éhségérzetüket a számukra ideális alak elérése érdekében. Amit viszont torzult testképlátásuk miatt soha nem érnek el! Érdekes jelenség, hogy az anorexiások pontosan meg tudják ítélni egy másik beteg súlyát, csípő- és derékbőségét, de önmagukat jó pár kilóval nehezebbnek, centiméterekkel szélesebbnek látják.

Ez a torzult testképlátás az oka, hogy a beteg önmagát mindig, a külvilág véleménye ellenére is, kövérnek látja. Nem szereti felnőtté váló testét, ezért kínozza és bünteti. Főként a 18 év alatti lányok betegsége, akik a tetszeni akarás és a divat követelményei miatt veszélyes terepre lépnek. Számukra a szépség válik a legfontosabbá és ezért mindenre hajlandóak. Leginkább azok válnak a soványság kultuszának áldozatává, akik számára rendkívül fontos a kinézet. Az utóbbi időben növekszik az anorexiás fiúk száma is, igaz, mindössze a betegek 5%-át teszik ki. Elsősorban az aktív sportolással felhagyó fiúkra jellemző, akik ezzel az extrém megoldással próbálják megőrizni testsúlyukat.

A koplalás következtében a beteg először megszabadul a testén lévő zsírszövettől, amit a belső, szemmel nem látható zsír elvesztése követ. Mivel a szervezet nem jut tápanyaghoz, önmagából „eszik”. Először a kevésbé fontos részeket, a végtagok izmait dolgozza fel tápanyaggá, de idővel a belső izmok is sorra kerülnek. Eltűnik a szívet védő izom és a többi belső szerv is elveszíti támaszát. Állandó hasfájás lép fel, nem működik az emésztő- és a kiválasztórendszer. A legyengült szív könnyen felmondhatja a szolgálatot!

Az anorexia tünetei:
-- az anorexiások félnek az elhízástól, és még akkor is fogyni szeretnének, ha csontsoványak
-- vegetáriánus vagy vegán ételeket fogyasztanak
-- turkálnak az ételben, kis darabokra metélik fel, de szinte semmit sem esznek belőle
-- az anorexia tünetei közé tartozik a hajhullás, a fokozott szőrösödés, töredező körmök, száraz, hámló bőr, dagadt boka, csontritkulás, az idegrendszer rendellenességei, agysorvadás, rendszertelen menstruáció vagy a menstruáció teljes kimaradása, ezért minimális a teherbeesés illetve egy baba kihordásának valószínűsége.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fogyás diéta nélkül

Jády Mónika

A diéták semmit nem érnek, állítja Nicole Jäger, aki egykor 340 (!) kilogrammot nyomott.

2016.5.18.    12


Testképzavar

Oriskó Renáta

Avagy, amikor görbe az a bizonyos tükör.

2014.10.10.    10


Halálos testkép

Juhász Fanni

Sok nő vágyik olyan tulajdonságokra, amikkel önmaga nem rendelkezik:...

2014.1.10.    8


Csodadiéta

Kabók Zita

A legnépszerűbb időszak a diétázok számára a nyár, a bikiniszezon.

2012.8.7.   


Eszem, nem eszem

Bernád Emese

Beszélgetés egy anorexiás és egy bulimiás lánnyal.

2005.11.19.   


Anorexia és bulimia(2)

Bernád Emese

Míg egy anorexiás beteget könnyű felismerni, addig a bulimia évekig is elhúzódhat, a beteg sokáig titokban tudja tartani egészségi problémáját.

2005.11.9.   

A rovat további cikkei

Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.