Anorexia és bulimia(1)


Bernád Emese  2005.10.30. 9:27

Az anorexiát és a bulimiát étkezési zavarként jellemzik.

A szakemberek még mindig tanakodnak, vajon egy betegség két pólusáról van-e szó. avagy mindegyik önállóként kezelendő. Kétségtelen, hogy sok hasonlóság van közöttük. Míg az anorexiásokra a túlzott koplalás, a bulimiásokra nagy mennyiségű étel gyors felfalása majd kihányása a jellemző. Kialakulásukért pszichológiai tényezők (a családon belüli légkör vagy egy problémás időszak, mint a pubertáskor, a beteg életében) de az örökletes hajlam is felelős lehet. A betegek száma növekvő tendenciát mutat, hiszen a soványság kultusza még mindig hódít. Bár mintha már kissé észhez tért volna a divatvilág, és újra a nőiesebb modellek jönnek divatba.

Az anorexia
Az anorexia görög eredetű szó, étvágytalanságot jelent. De az anorexiások egyáltalán nem étvágytalanok, csak elnyomják éhségérzetüket a számukra ideális alak elérése érdekében. Amit viszont torzult testképlátásuk miatt soha nem érnek el! Érdekes jelenség, hogy az anorexiások pontosan meg tudják ítélni egy másik beteg súlyát, csípő- és derékbőségét, de önmagukat jó pár kilóval nehezebbnek, centiméterekkel szélesebbnek látják.

Ez a torzult testképlátás az oka, hogy a beteg önmagát mindig, a külvilág véleménye ellenére is, kövérnek látja. Nem szereti felnőtté váló testét, ezért kínozza és bünteti. Főként a 18 év alatti lányok betegsége, akik a tetszeni akarás és a divat követelményei miatt veszélyes terepre lépnek. Számukra a szépség válik a legfontosabbá és ezért mindenre hajlandóak. Leginkább azok válnak a soványság kultuszának áldozatává, akik számára rendkívül fontos a kinézet. Az utóbbi időben növekszik az anorexiás fiúk száma is, igaz, mindössze a betegek 5%-át teszik ki. Elsősorban az aktív sportolással felhagyó fiúkra jellemző, akik ezzel az extrém megoldással próbálják megőrizni testsúlyukat.

A koplalás következtében a beteg először megszabadul a testén lévő zsírszövettől, amit a belső, szemmel nem látható zsír elvesztése követ. Mivel a szervezet nem jut tápanyaghoz, önmagából „eszik”. Először a kevésbé fontos részeket, a végtagok izmait dolgozza fel tápanyaggá, de idővel a belső izmok is sorra kerülnek. Eltűnik a szívet védő izom és a többi belső szerv is elveszíti támaszát. Állandó hasfájás lép fel, nem működik az emésztő- és a kiválasztórendszer. A legyengült szív könnyen felmondhatja a szolgálatot!

Az anorexia tünetei:
-- az anorexiások félnek az elhízástól, és még akkor is fogyni szeretnének, ha csontsoványak
-- vegetáriánus vagy vegán ételeket fogyasztanak
-- turkálnak az ételben, kis darabokra metélik fel, de szinte semmit sem esznek belőle
-- az anorexia tünetei közé tartozik a hajhullás, a fokozott szőrösödés, töredező körmök, száraz, hámló bőr, dagadt boka, csontritkulás, az idegrendszer rendellenességei, agysorvadás, rendszertelen menstruáció vagy a menstruáció teljes kimaradása, ezért minimális a teherbeesés illetve egy baba kihordásának valószínűsége.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fogyás diéta nélkül

Jády Mónika

A diéták semmit nem érnek, állítja Nicole Jäger, aki egykor 340 (!) kilogrammot nyomott.

2016.5.18.    12


Testképzavar

Oriskó Renáta

Avagy, amikor görbe az a bizonyos tükör.

2014.10.10.    10


Halálos testkép

Juhász Fanni

Sok nő vágyik olyan tulajdonságokra, amikkel önmaga nem rendelkezik:...

2014.1.10.    8


Csodadiéta

Kabók Zita

A legnépszerűbb időszak a diétázok számára a nyár, a bikiniszezon.

2012.8.7.   


Eszem, nem eszem

Bernád Emese

Beszélgetés egy anorexiás és egy bulimiás lánnyal.

2005.11.19.   


Anorexia és bulimia(2)

Bernád Emese

Míg egy anorexiás beteget könnyű felismerni, addig a bulimia évekig is elhúzódhat, a beteg sokáig titokban tudja tartani egészségi problémáját.

2005.11.9.   

A rovat további cikkei

Utazók betegségei 2.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.12.    5


Utazók betegségei 1.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Javában tart a kirándulások ideje, de még mindig érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.6.    4


A mozgás pozitív hatásai

Tagadhatatlan, hogy a mozgás egészségünk záloga. Ha csak hetente párszor sétálunk, biciklizünk vagy kocogunk egy kicsit, már azzal sokat tettünk azért, hogy jobban érezzük magunkat.

2016.10.10.    3


Orvosságok és mellékhatásaik (3)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Sorozatunk következő részében a vérzsírcsökkentő orvosságokról és azok kölcsön- valamint mellékhatásaival foglalkozunk.

2016.10.4.    5


Orvosságok és mellékhatásaik (2)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Folytassuk a sort a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító ibuprofen tartalmú gyógyszerekkel!

2016.6.29.    4


Orvosságok és mellékhatásaik (1)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Megcáfolhatatlan tény, hogy az orvosságok hatalmas változást hoztak életünkbe. Ha például fáj valamink, gyógyszer segítségével rövid időn belül megszabadulhatunk a fájdalomtól. (Bevezető rész)

2016.6.16.  10    5