Anorexia és bulimia(2)


Bernád Emese  2005.11.9. 21:30

Míg egy anorexiás beteget könnyű felismerni, addig a bulimia évekig is elhúzódhat, a beteg sokáig titokban tudja tartani egészségi problémáját.

A bulimia a tizennyolc fölöttiek betegsége, a „nagy zabálások” (farkasétvágy) és a bűntudat következtében kiváltott hányások váltakozása jellemzi. Eleinte a hányás egyfajta öntisztító rendszerként működik. A magukba tömött irdatlan mennyiségű ételtől az érintettek rosszul érzik magukat, ezért igyekeznek minél hamarabb megszabadulni tőle és kihányják. Aztán rájönnek, hogy így bármennyit ehetnek, nem fognak elhízni.

De mivel rövid időn belül újra éhesek lesznek, újra falni kezdenek, de félvén az elhízástól, újra kihányják az ételt. Fokozatosan egy ördögi körbe kerülnek, amiből nem tudnak szabadulni. Az életmódjuk következtében kialakuló egészségi problémák mellett nagyon veszélyes a lelki teher: elviselhetetlen lesz számukra az élet. Félnek társaságba járni, mert azt hiszik, mindenki látja rajtuk a problémájukat. Szociálisan elkülönülnek, nem járnak dolgozni, emberek közé, magukba fordulnak, depresszióssá válnak.

És közben esznek és hánynak, esznek és hánynak. Nem tudják, mihez kezdjenek az életükkel, elveszítik kapcsolataikat, partnerüket. A bulimia miatt családok bomlanak fel és szegényednek el, hiszen a beteg mindent pénzt feleszik.

A bulimiásokat az a veszély fenyegeti, hogy a gyomruk egyszercsak nem bírja a hűtőnyi ételek gyors felfalását, és szétfakad.

A bulimia tünetei:
--a bulimiások elégedetlenek a súlyukkal, ezért fokozott figyelmet fordítanak az étkezésre, a diétára, súlyukra és külalakjukra,
--súlyuk alacsonyabb a normálisnál, de változó,
--gyakran bevörösödnek a fogaik, mert a gyakori hányások miatt a gyomorsav károsítja a fogzománcot,
--gyakran fáj a torkuk, a gyomruk, a gyakori hányások következtében károsodik a nyelőcső, izomfájdalom, idegkimerültség és rendszertelen menstruáció jellemzi őket.

Az étkezési zavarokkal küszködőket nagyon nehéz szakemberhez juttatni, mert az érintettek ritkán szembesülnek betegségük tényével. Ők egészséges életmódnak látják saját életstílusukat. Csak akkor fordulnak orvoshoz, ha az étkezési zavarok következtében testi vagy pszichiátriai problémák merülnek fel. A gyógyításnál fontos, hogy időben (minél korábban) kapjanak segítséget, fontos a megfelelő étrend kialakítása, valamint az, hogy milyen tempóban történik a testsúly visszaszerzése.

Bevált gyógymód a csoport- és a családterápia, a testképzavarral történő kezelés (video segítségével saját testének visszanézése), találkozások egy gyógyult beteggel. És mivel az anorexiások és bulimiások fokozottan fogékonyak mindarra, ami kívülről jön, gyógyításukban sokat segíthet az aktív éber hipnózis.

Az érintettek fele gyógyul ki teljesen a betegségéből, harminc százalékuk visszaeső, sokaknál különböző betegségek, patológiai elváltozások lépnek fel és sajnos közel tíz százalékuk belehal a betegségek káros következményeibe.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fogyás diéta nélkül

Jády Mónika

A diéták semmit nem érnek, állítja Nicole Jäger, aki egykor 340 (!) kilogrammot nyomott.

2016.5.18.    12


Testképzavar

Oriskó Renáta

Avagy, amikor görbe az a bizonyos tükör.

2014.10.10.    10


Halálos testkép

Juhász Fanni

Sok nő vágyik olyan tulajdonságokra, amikkel önmaga nem rendelkezik:...

2014.1.10.    8


Csodadiéta

Kabók Zita

A legnépszerűbb időszak a diétázok számára a nyár, a bikiniszezon.

2012.8.7.   


Eszem, nem eszem

Bernád Emese

Beszélgetés egy anorexiás és egy bulimiás lánnyal.

2005.11.19.   


Anorexia és bulimia(1)

Bernád Emese

Az anorexiát és a bulimiát étkezési zavarként jellemzik.

2005.10.30.   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.