Mindennapi szenvedélyeink


Bernád Emese  2007.2.9. 11:36

A magyar nyelv értelmező kéziszótára szerint: a szenvedély főnév sodró erejű érzelmet, ösztönző vágyat, erős, önkéntelen törekvést takar.

És mivel a fogalom túlzott ragaszkodást jelent, így nem hétköznapi kötődésről szól. Viszont személyiségünk szempontjából építő jellegű is lehet, hiszen a szenvedély sok pozitív dologra is vonatkozik: szenvedélyes szerelem, szenvedélyes gyűjtés. Ám ha ez a sodró erejű vágy eluralkodik rajtunk, ha átveszi az irányítást életünk felett, akkor beteggé, szenvedélyünk rabjává válunk. És a kóros szenvedély már függőséget jelent.

Függőségről akkor beszélünk, ha valamilyen hosszabb ideje szedett szer (alkohol, kábítószer, gyógyszerek) vagy valamilyen hosszabb ideje végzett cselekvés (szerencsejáték, vásárlás, evés) elvonásakor testi panaszok jelentkeznek és depresszió lép fel. A testi panaszokkal (rosszullét, hányás, verejtékezés, reszketés) szervezetünk reagál a szer elvonására, amellyel hosszú ideig szoros kapcsolatban volt. A lelki függőség pedig azt az ellenállhatatlan kényszert jelenti, hogy mindig újra és újra bevegyük a szert, vagy újra kezdjük a szerencsejátékot.


Mikor válik a pozitív jellegű érzelem károssá? Amikor már akadályozza az egészséges életvitelt. Amikor a szenvedély már nem életünk része, hanem átveszi az irányítást életünk felett. Amikor az alkoholistának mindenáron alkoholhoz kell jutnia, amikor a kábszeres azzal a kényszerrel kel, hogy előteremtse a napi betevő anyagot, akkor az ő életét már csak a szer irányítja, az uralja testét és tudatának minden rezdülését. A szenvedély ilyenkor már súlyos betegség!

Három tényezőtől függ, hogy melyik szenvedélybetegség mellett tesszük le a voksunkat. Az egyik a családból hozott minta. Ha például a szülők dohányoznak, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyerek azonosul a kapott mintával, és ő maga is dohányozni fog. Annak az esélye, hogy épp ennek az ellenkezőjét teszi, sokkal kisebb. A másik meghatározó tényező az éppen aktuális divat. Európában például mindig az alkohol volt a „divat”, Közel- és Távol-Keleten pedig a kábítószer. Ez utóbbi csak a hatvanas-hetvenes években terjedt el tájainkon, mígnem fokozatosan a fiatalság szociokultúrájának részévé vált. A harmadik meghatározó tényező az ember személyisége.

Vajon miért választja az emberek többsége a dohányzást az alkohollal szemben? Azért, mert az alkohol társadalmi megítélése sokkal rosszabb. A kábítószer pedig már szóba sem jöhet, hiszen annak büntetőjogi következményei is lehetnek! Működik tehát valamiféle társadalmi gát, amely meghatározza, hogy az adott személyiségtípus mivel mer vagy mivel fog megismerkedni.

Természetesen egy kiegyensúlyozott személyiség egyik szenvedélynek sem hódol. Ez nem azt jelenti, hogy az ilyen ember soha nem szív el egyetlen cigarettát sem, nem próbálja ki a kábítószert. De csupán a természetes emberi kíváncsiság hatja: kipróbálja, hogy milyen, és aztán soha többé nem szerepel a kívánságlistáján.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

„Elszállva lenni”

Nagy Erika

Egyik ismerősöm, egy fiatalember, rászokott a kemény drogokra.

2007.6.25.   


Átkos örökség

Kiss Julianna

Talán ott kezdeném, hogy férjem és én más-más közegben szocializálódtunk. Az ő apja "fontos ember volt" -- az enyém nem.

2007.4.11.   


Félkarú rablók fogságában

Bernád Emese

A kóros játékszenvedély nem új keletű jelenség.

2007.3.18.   


Romboló alkohol

Nagy Erika

Az alkoholista nemcsak önmagát, hanem a családját is tönkreteszi.

2007.3.13.   


Borban az igazság?

Bernád Emese

Szinte mindennapos dolog, hogy a jól elvégzett munka jutalmaként a kollégák betérnek a sarki kocsmába, presszóba vagy vendéglőbe.

2007.3.6.   


Elfüstölt egészség

Bernád Emese

A legelterjedtebb káros szenvedély, a dohányzás kb. a lakosság 35%-át érinti.

2007.2.22.   

A rovat további cikkei

Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.