Jók legyetek…!


Póda Erzsébet  2006.11.4. 21:23

Először hatéves koromban találkoztam a halállal.

Nagyapám nyolcvankét évesen egyik napról a másikra ágynak esett. Egy ideig még kijárt mankóival minden reggel a kertbe, de aztán teljesen lebénult. Napról napra fogyott az ereje, már nem tudott egyedül csinálni semmit se.

Mindig az ajtóból figyeltem, ahogy öltöztetik, borotválják, ágyneműt cserélnek, felpolcolják a vánkost, és miután tiszta pizsamába öltöztették, felültetik. Érdekeltek a szobában történő események, de a felnőttek nem engedtek a küszöbön túlra. Csak a konyhából figyelhettem a történéseket. Egy idő után furcsa szagot kezdtem érezni a levegőben. A szomorúság, a lelassulás, az elmúlás szagát. A rokonok szava halkabbá vált, nagyapám egyre kevesebbet beszélt.

Egy napon anyukám beküldött a papához, nézzem meg, nincs-e valamire szüksége. Egész közel mentem az ágyához, és láttam, az oldalára fekve alszik. Szép, kisimult, nyugodt volt az arca. És a szobát mély csend lepte el. Csak néztem nagyapámat, álltam mellette, mozdulni sem tudtam. Valami hatalmas erő teljesen lebénított. Anyukám beszólt az ablakon: jól van a papa? Nem tudom, válaszoltam halkan. Szülém gyanút fogott. Lélegzik? -- kérdezte furcsa elfojtott hangon. Nem tudom, válaszoltam...

És akkor anyukám pánikba esve rohant be a szobába. Nem lélegzik, meghalt! -- kiáltotta, és zokogni kezdett. Összefutott a család, mindenki sírt. Velem senki se törődött, és én nagyon magányosnak éreztem magam. Sokkal magányosabbnak, mint a nagyapám…

Gyermekkoromban az egész világomat a nagymamám jelentette. Mamikának hívtam, és őt szerettem a világon a legjobban. Imádtam az illatát, a hangját, a mondatait, minden mozdulatát. Olyan nagy szeretettel vett körül engem, hogy úgy éreztem, míg ő velem van, soha semmi baj nem érhet. Gyakran eleredt az orrom vére, és a vér látványától mindig kétségbe estem. De amint odajött hozzám, nem féltem tovább.

Ő tanított meg mindenre, ami fontos nekem, ami a mai napig a javamra válik. A hétköznapokra, az ünnepekre, az egyszerűségben rejlő szépségre. A tisztességre, őszinteségre, emberségre.

Tizennégy éves voltam, mikor megbetegedett és kórházba vitték. Azt mondták, sárgaság. Meglátogattam, de nem engedtek be hozzá a fertőző osztályra. Csak az ablakon át beszélhettünk. Akkor még nem tudtam, hogy utoljára. Gyönyörű őzbarna szemével szomorúan nézett rám. Azt a tekintetet a mai napig nem felejtettem el. Benne volt a búcsúzás. Annyira szerettem! A sírás fojtogatta a torkomat, és kamasz eszemmel dühös voltam, hogy senki nem hozza őt haza, hogy otthagyják a felnőttek, pedig annyira magányos. Hisz otthon százszor jobb helyen van, mint az idegenek között!

Anyukámmal megígértettem, hogy hazahozzák. Három nap múlva kellett érte menni. De nem tudott hazajönni: éjszaka agyvérzést kapott. Akkor már másodszor. A kórházi ágyon láttam utoljára, messziről, mert nem engedtek oda hozzá. Anyukám azt mondta, nem beszélt, csak azt suttogta: Jó legyél… Jók legyetek…!

Két nap múlva meghalt. Úgy éreztem, fölém szakadt az ég…! Pedig csak véget ért a gyerekkorom.

Ezután hosszú évekig haragudtam a halálra. Mert elvitte tőlem a nagymamámat, akit mindenkinél és mindennél jobban szerettem, és aki a biztonságot, az egész világot jelentette számomra.

Ma már nem haragszom, és nem is félek a haláltól. Pedig sok mindenkit elrabolt mellőlem. Kamaszkorom óta mindenfélét megtanultam már. Azt is, hogy az élet nem ér véget a halállal. Azt is tudom, hogy a gyermekeim nem véletlenül születtek hozzám, és a nagymamám is itt van velem újra. Sok embert régóta ismerek, nemcsak a mostani életünkben köt, kötött bennünket valamilyen módon egymáshoz a sors.

Az élet több annál, mint pár földi év. Azt nem lehet időben mérni. Sok mindent nem tudunk, mi emberek, pedig olyan hetykén viselkedünk, mintha minden titkot megfejtettünk volna már. Holott az élet értelmét sem ismerjük igazán. Hát még a halál rejtelmeit…!Hozzászólások

Szijártó Gábor, 11. 11. 2006 21:26:40 Köszönet és kérés
Tisztelt Póda Erzsébet! Írása sokkal többet mond, mint egy szokványos halottak napi megemlékezés. Szemléletes ábrázolása arról is árulkodik, hogy a szerzőt kicsi gyermekkorától meleg családi szeretet vette körül. A leírás annyira hitelesen mutatja be egy hatéves gyerek, majd egy kamasz kislány lelkivilágát, hogy az olvasó teljes egészében azonosulni tud vele. Köszönöm írását! Most pedig jön a kérés (amit a címben jeleztem): A Web-oldalra egészen véletlenül tévedtem, s bizony nagyon meglepődtem, mert az itt megjelent írásokat olvasva úgy éreztem, hogy a Média mai világában egy "oázisra" találtam, ahol olyan gondolatok szép számmal jelennek meg, amelyekkel (öreg) férfi létemre is azonosulni tudok. Igen ám, de mit keresek én egy "barátnő.com" web oldalon. Úgy érzem, hogy az itt közzétett gondolatok annyira hiányoznak a Média világából, hogy az Önök szellemisége megérdemelné, hogy nagyobb nyílvánosságot kapjon. Ezért mint Főszerkesztőnek javasolom, hogy akár az elnevezés bővítédsével, vagy egyéb (pr, reklám stb) módon tegye közkinccsé munkájukat, mert igen nagy szükség van erre, különösen akkor, amikor a Média szinte minden műfajából árad a szenny és a lélek fertőzés. Tisztelettel: Szijártó Gábor nyugdíjas
@


Kapcsolódó cikkek

Életről, lélekről

Araczky Irén

Érdekes, elmélkedő írás, amely sokféle gondolatot ébreszt az emberben.

2006.11.26.   


Emberhez méltóan

Sábitz Katalin

A minap azt hallottam: amiért az embernek nem kell fizetnie, azt már meg sem becsüli.

2006.11.24.   


Találkozások

Vég Erzsébet

A keresztény kultúrkörbe nem igazán fér bele a reinkarnáció fogalma, mégis sokakat gondolkodásra késztet, foglalkoztat.

2006.11.14.   


Mementó

Sábitz Katalin

A temetőben járva az ember számot ad, és óhatatlanul felsajdul benne a kérdés: van-e élet az élet után?

2006.10.31.  3   

A rovat további cikkei