Változó ideál


Halász Kata  2012.5.21. 5:10

Az ideális férfinak az a legfőbb ismérve, hogy tulajdonságai folyton változnak.

Ősanyáink valószínűleg bátor, gyors és rettenthetetlen férfira vágytak álmaikban, aki remek vadász, így a legszebb, legízletesebb vadakat húzza be a barlangba. Majd jöttek a félelmet nem ismerő ókoriak, a fess középkori lovagok és szentek, a romantikusok és még sorolhatnám. A férfiideál tehát remekül tükrözi az éppen aktuális társadalmi viszonyokat. Háborúban bátor férfiakra volt szükség, akik megvédik a hazát mindenáron. Az ötvenes évek Marlon Brando-kultusza a szexualitásra helyezte a hangsúlyt, elég csak a vad James Dean-re gondolni. Majd jött a kiemelkedően jóképű és tehetséges Robert Redford, a kisfiúsan szép Rob Lowe, a bánatos kutya képű Richard Gere (aki később ezüstös hajával hódított), az őrülten karizmatikus örök agglegény George Clooney és nemrég az androgünszerű vámpírfiú, Pattinson.

A szociológusok és pszichológusok egyöntetű véleménye szerint a kamaszkor hajnalán kirajzolódó ideál leggyakrabban több férfi elegye: a családi modell (pl. édesapa), illetve a kortársak elvárásaiból adódó, a média által erősen befolyásolt modell keveréke.

A férfiideál másik fontos ismérve, hogy semmi köze nincs a valósághoz. A vonzó eszménykép csak ritkán egyezik a hús-vér férfival, akit a nő végül társául választ. Vajon mi lehet ennek a valódi oka? A nő kénytelen feladni a reményét annak, hogy találkozik a megálmodott szőke herceggel, vagy egyszerűen csak rájön, hogy a kislányos álmodozásnak nincs helye az érett felnőtti létben és jobb híján választ? És mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik rabjai az eszményképnek, akik nem hajlandók szóba állni azzal, aki nem egyezik az ideállal? Akik túl magasra helyezték a lécet, olyannyira, hogy talán még maguk sem tudják megugrani. Mert az éremnek mindig ott van a másik oldala: vajon a nő, akinek határozott elképzelései vannak az ideális férfiról, lehet-e maga is ideál? Vagy csak az elvárások óriásiak, de amit ő maga nyújtani tud és akar, az másodlagos? Lecsupaszítva: randira hívná-e önmagát?

Valószínűleg a legyek étkezési szokásairól is készült brit felmérés, így természetesen a tökéletes férfiról is van egy 2000 nő közreműködésével összeállított, 30 pontból álló lista. Ez alapján az átlagos ideális férfi 180 centiméter magas, sötét hajú és -szemű, sportos testalkatú, stílusos, van humorérzéke, egyetemi végzettsége és többet keres, mint a nő. Ugyanez a férfi jobban teszi, ha Audit vezet, tud úszni, rendszeresen felhívja az édesanyját, szereti a sorozatokat, 17 perc alatt elkészül, beismeri, ha megbámul más nőt, és húsevő.

Általánosan elmondható: ahogy telnek az évek, úgy tolódnak el az ideális férfi tulajdonságai az eszményitől a praktikus felé. Vagyis a kamaszévekben oly’ fontosnak tartott búskomor tekintet, dús hajkorona, szikár, magas alkat tíz évvel később átalakul: lobogó, tömör haj, romantikus, éjfekete szempár nem kell, elég, ha magas. Aztán már az is elég, ha magasabb. És így tovább, míg az ember lánya lassan rájön: elég, ha a férfi csak egy fokkal szebb az ördögnél... A listakészítést pedig hagyjuk meg a brit tudósoknak, barátaiknak és üzletfeleiknek.

Írásunk a http://kivultagasabb.postr.hu/ime-a-tokeletes-ferfi cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Látszatideál

Nagy Csivre Katalin

Álmomban egy hófehér ruhás ismeretlen nő csenget élesen, közben türelmetlenül kopog az ajtómon.

2012.6.14.    30


Én, te – mi

Huszár Ágnes

„Először a számítógép, aztán az evés, utána a torna, majd a haverok, és ha ez mind rendben van, akkor jöhetek én.”

2012.6.11.  2    6


UtóPista

Madarász Ildikó

Mindenkinek van egy paradicsomi víziója. Utópiai!

2012.6.5.    12


Az ideális: metroszexuális?

Kovács Andrea

Nem igazán tudunk mit kezdeni a metroszexuális férfival, hiszen ő még nálunk is szebb akar lenni.

2012.6.1.    21


A férfiideál

Száz Ildikó

Az ideális férfi olyan (is) lehetne, mint amilyen Subagio volt, a kirándulóhajó fedélzetének egyik pincére.

2012.5.28.    15


Megjött a ló, de hol a herceg?

Angyal Sándor

Álmodozni lehet, de mindig eljön az idő, amikor azok az álmok szertefoszlanak, és mögülük előtűnik a valóság.

2012.5.24.   

A rovat további cikkei

Mese és valóság

Nagy Csivre Katalin

A kis Marika, négyéves, vidám, szöszke, huncut kislány, egyetlen gyermek, a család kedvence.

2012.5.15.   


Mentsvár vagy útmutató?

Csepy Enikő

Kislánykoromban úgy képzeltem el jövendőbelimet, mint ahogy az a mesékben meg van írva.

2012.5.7.