Kutya- vagy birkaviadalt?


Robert H.Raven  2009.10.24. 2:44

Bégető barikák, mentsétek meg a pitbullokat!

Pár nappal ezelőtt, mielőtt a főállású miniszoknyások és Németh Lajos megjövendölte volna a Farkasok Korának beköszöntét, és mindenki halálra dermedt volna az intézményes, össznépi meteorológiai terrortól (miszerint olyan eddig ismeretlen, természetidegen kataklizma közeledik felénk, hogy esni fog az eső, és talán a hó is, és elképzelhető, hogy ősszel a hőmérséklet is csökkenni fog egészen a csontrepesztő +7vagy +8 fokig), egyik este tettem egy sétát a környéken, ahol lakom.

A séta egy pontján, az egyik udvarból kiszaladt két pitbull, és körbeszaglásztak. Nézetem szerint azon tűnődtek, hogy akár okkal vagy ok nélkül megnehezteljenek-e rám, és elfogyasszanak-e köretként, vagy sem? Hirtelen láttam a szalagcímeket az újságokban magamról...

Hazaérve gyorsan át is néztem az elmúlt pár hónap híreit a kutyatámadásokról. Olvastam, hogy a kutyákat a rendőröknek kellett lelőniük, mert rájuk és a mentősökre támadtak. Ismerőseim mondták, hogy virágkorát éli a kutyaviadal, ami engem őszintén meglepett. Kutyaviadalokról olvashatunk, de a hírekből hiányolom azt a részt, hogy a viadalokon elfogott embereket hosszú börtönbüntetésre ítélték volna. Feltehetőleg azért, mert nem volt ilyen büntetés. Én egyszerűen nem értem, hogy mi a fenéért élvezi azt valaki, ha a szeretett kutyáját ízekre szaggatják a szeme láttára valamilyen pincében, vagy valaki előszobájában.

Ez rögtön fel is vet egy kérdést. Miért vagyunk felháborodva, ha kutyaviadalról látunk képeket, vagy hallunk híreket? Azok a pitbullok, amiket viadalokra „használnak” nem őzikeszemű, viccesen lihegő szőrpamacsok, amik odasettenkednek az ebédlőasztalhoz azt remélve, hátha lepottyan egy-két darab a padlóra. Ezek arra születtek, hogy egymással harcoljanak. Ha pedig nem harcolhatnak, akkor szabadidejüket kitöltendő és fölös energiájukat levezetendő, gyerekeket és nagymamákat esznek!

Rávenni egy pitbullt arra, hogy békés életet éljen, verseket olvasson, és mindig várja meg a zöldet a zebránál, legalább annyi, mint rávenni Korda Györgyöt vagy Joshi Bharatot arra, hogy zúdítsanak halálos géppuskatüzet a buszmegállóban várakozókra. Egyszerűen lehetetlen, és ezért ebben az országban nem is szabad ilyen kutyákat tartani, és tenyészteni! De az emberek megteszik. Vállalják a kockázatot. Ráköltik a pénzt. Kiképzik a kutyáikat, és találkoznak a Nagy Tetkós Emberek Hatalmas Fekete Autókkal Klub tagjaival, pincékben, tanyákon, garázsokban, és harcoltatják a legálisan nem is létező kutyáikat!

És ez évszázadok óta így megy. A kutyaviadal már kétszáz évvel ezelőtt is probléma volt, amikor 1835-ben Nagy-Britanniában elsőként betiltották. Mára a civilizált világ minden országában és Amerikában is tiltják.

Természetesen ennek a „sportnak” a rajongói azzal érvelnek, hogy harci kutyákat már a római légiók is használtak, és a XIV. századi Japánban pénz helyett az adót ilyen kutyákban is meg lehetett fizetni a shogunnak. Kétség kívül igaz, de akkor is butaság. Nem bánom, ha lelőtt fácánból készítik a brabanti levest királyné módra, gond nélkül megeszem a marha hátsó lábát füstölten, és még azt is megnézem, ahogy egy krokodil széttép egy oroszlánt – és ezzel így van (majdnem) mindenki. Bizonyítékként elég, ha a dokumentum-, és főzőcsatornák nézettségi adataira gondolunk. De egy civilizált világban nem lehetnek olyan emberek, akik kutyaviadalokat szerveznek! A józanész azt diktálja, hogy itt valami nagyon nem jó!

Akkor mit lehet csinálni?

A mindenkori kormány azt mondja, hogy szabályzókkal, rendeletekkel, tiltással meg lehet oldani a problémát. Még talán egy speciális kommandót is létrehoznának az esetek felderítésére, de ez lehetetlen, mert hisz, így októberben például a rendőrség el van foglalva azzal, hogy könnygáz helyett nevelő hatású, érzelmes dalokat írjon azoknak, akik őket félkilós utcakövekkel fogják megdobálni.

Kócos, gondozatlan hajú, elnyúlt pulóvert viselő nők azt mondják, hogy minderről az erőszakos videojátékok tehetnek, amiket be kéne tiltani, de ekkor vissza is érkeztünk a rendőrség problémájához. Szakállas, a kamera előtt még manapság is cigiző, belbudai szobafilozófusok szerint ez azért van, mert a család szerepe háttérbe szorul.

Én? Én abban hiszek, hogy azoknak, akik a kutyaviadalokat szervezik, alternatív lehetőséget kéne biztosítani! Röviden, találnunk kéne egy másik állatfajt, amelynek egyedeit egymással lehetne harcoltatni! A kakasok nem jók, mert azokat látni még sokkolóbb, mint két kutyát marakodtatni. Különösen, amikor két kakas még akkor is kergetőzik, amikor már letépték egymás fejét. A medvék, bikák is kiesnek a körből. Hajlamos lettem volna jávorszarvasokra gondolni, mert azoknak az élete abból áll, hogy vagy térdig tóban ácsorognak egy természetfotósra várva, vagy vad pillanataikban a tompa, kerekített agancsaikkal böködik egymást. De jávorszarvast tartani macerás. Akkor inkább már a lepkék, de azok meg unalmasak lennének...

És rájöttem! A birkák! Nagyon jó választás lenne, mert számos előnnyel bírnak, köztük is elsőként azzal, hogy az egyedi birka – mint Birka 471/12. Kakasdűlői Nyáj – jóformán értéktelen, valamint nincs valami erős ösztöne az életben maradásra.

Azt gondolhatnánk, hogy mi, emberek igazán találékonyak vagyunk, ha öngyilkosságról van szó. Vonat elé vetődünk, megmérgezzük, felgyújtjuk magunkat, némelyikünk egy különösen lassú és kegyetlen módját választja a halálnak: elköltözik Svájcba, hogy a fizikai halált egy lassú, az unalomtól elszenvedett agyhalál előzze meg. De ha a birkákról van szó, az emberek semmik sem a bégető barikákhoz képest!

A vidék, az alföld nem más, mint végtelen hektárnyi üres terület, de a birkák mindig az út szélén tartózkodnak. Átkelni viszont akkor, és csakis akkor kelnek át, ha egy autós jön arrafelé. Vagy: télen bemennek a tóba, és ahelyett, hogy kijönnének, mind szépen belefagynak a jégbe. Az állatorvos-tudomány számára ismeretlen betegségeket fejlesztenek ki, ami csak őket tizedeli. Fantasztikus módon tudnak fennakadni fán, bokron, kerítésen, mindenen, amin egy pici kampó is van...

Van másik ok is, ami miatt a birkaviadal jó ötlet! Ezek szeretnek harcolni. Amikor nincs autó, ami halálra gázolja őket, és nincs kampó, amire fel lehetne akadni, akkor egymásnak rohannak, és megpróbálják betörni egymás koponyáját. Ez a legritkább esetben sikerül, és utána csak viccesen szédelegnek picit, aztán újra egymásnak futnak! Tessék megnézni a YouTube-on!

Amennyire egy kutyaviadal tévéközvetítése elképzelhetetlenül brutális volna, úgy lenne mókás a birkaviadal. Az emberek imádnák nézni, lehetne fogadni, és a pitbullokat egyhamar elfelejtené mindenki. A birkának nincsenek karmai, tépőfogai, így a halállal végződő küzdelem elég valószínűtlen. De ha mégis megtörténne ez a tragikus esemény, akkor az eltávozottat pörkölt formájában lehetne viszontláttatni a stábbal, vagy a nézőkkel. Ugye, ez a kutyákkal Koreán és Dél-Ázsián kívül nem annyira működne?

Szóval ez az, ami hiányzik a mai törvényalkotásból! Egy kis laterális gondolkodás. A vezetőinknek meg kéne érteniük, hogy a kutyaviadaloknak sosem lesz vége. De egy kis találékonysággal, alternatívával el lehet űzni a föld színéről ezt a kegyetlen bűncselekményt!Hozzászólások

Andi, 27. 10. 2009 12:11:52
Na végre. Már azt hittem, hogy sosem olvashatunk semmit sem!
B-C, 27. 10. 2009 13:01:28
Ez marhaság! A pitbul egy nagyon barátcságos fajta! Nekem is van kettő és még semi baj nem volt velük!
Émy, 28. 10. 2009 09:20:47
Azontúl, hogy B-C-nek meg kéne tanulni helyesen írni, szerintem a cikk vicces. Nem gondolt arra az író, hogy komolyan vegyék az ötletét, de amit leírt az mind igaz! Gratulálok neki!
senki, 28. 10. 2009 09:48:41
haha, hangosan nevetek!
Teri, 28. 10. 2009 22:56:37
Nagyon vicces! :-) Végre megint olvasható! Nem kell komolyan venni, de mókás! Jó, hogy van ilyen írás is!
valaki, 29. 10. 2009 07:32:10
senki miért tartottad fontosnak közölni ezt a lényegretörő megállapításodat...??? ha nem tetszett az írás vállald fel legalább a véleményedet...!!! szerintem nem is vicces írás hanam igenis tenni kéne már valmit a sok veszélyes kutya és mégveszélyesebb gazdáik ellen... az ismerősöm egy ketrecben tartja az őrült nagy kutyáját múltkor a dög kiszabadult és széttépte a szomszéd pulykáit... minek olyannak kutya aki nem foglakzik vele csak bezárva tarjta...?
Valaki 2, 29. 10. 2009 11:33:00
Jómagyar tulajdonság, hogy mindenen összeveszünk! Dehogy még a pozitív kritikán is! :-) Na ez vicces! Szetem sosem a kutya a hibás, hanem az ember!
valaki, 29. 10. 2009 12:45:33
nem veszeskzem nem volt célom. nem is állítottam hogy a kutya hibás. ép azt írtam hogy az ismerősöm ahatalmas dög kutyáját egy kétszer kétméteres keterecben tartja ki sem engedi hetekig. szerintem az eb már teljesen meg van őrülve. pontosan az a baj hogy a gazdák kínozzák a kutyáikat. remélem mostmár érthető valaki2 . ezért is tetszett a cikk egyetértek az írójával!!!
Böbe, 29. 10. 2009 15:30:22
A kutya nem hibás, mert az az ösztönei szerint él és működik. De a gazda már gondolkodó ember. De ki szólna be egy Nagy Tetkós Klubtagnak? Ha nem a kutya, akkor a gazdája ölne meg! A cikk jó és nevetni is tudtam rajta, de az a borzasztó, hogy a probléma valós.
Karolin, 02. 11. 2009 13:31:24
Nem a kutyákat kéne bántani, hanem a gazdájaukat! A kutya olyan amilyennek nevelik! De azért nevettem rajta!
Teri, 06. 11. 2009 16:18:10 Angyal Sándor írása kapcsán
Megemlítettelek a jelzett szerző egy cikkére reagálva!
wyca86, 31. 12. 2009 16:44:55 csalódás
ahogy a levelet kezdtem olvasni felcsillant a szemem...hogy végre valaki,végre valaki aki megvédi a szegény kutyákat. az én szemléletem szerint,nem a kutyával van a gond hanem a gazdájával. nevelés kérdése,h mi lesz a kutyából. nekünk volt egy pit bull kutyánk,ő ébresztett, kísért iskolába ,az unokaöcsém akkor talnult járni a kutya ott áltt mellette és odaállt elé ha elvesztette az egyensúlyát és elesett.most édesanyámnak egy picsink kutyája van ,és sokkal agresszívabb mint a pit volt,ha kutyát lát az utcán,nem számit h 3-szor akkora mégis neki támadna..
@


A rovat további cikkei

Fitneszbe megyünk!

Angyal Sándor

Na, nem én! De manapság divat fizetni azért, hogy drága tornagépekkel eddzük a testünket.

2013.11.14.  2   


Szőke nő az ülés mélyén

Angyal Sándor

Nem, nem egy Almodóvar-filmről lesz szó, hanem a színtiszta valóság nagy autókról és szőke sofőrökről...

2013.9.25.  2    17


A nők többet vásárolnak

Angyal Sándor

A cím megtévesztő, vagyis szerintem nem teljesen igaz.

2013.6.4.  4    13


Mitől félnek a férfiak?

Faar Ida

Rendíthetetlenek, erősek, kitartóak, bátrak, sebezhetetlenek, ilyen és ehhez hasonló jelzőket használunk, ha a férfiakat akarjuk jellemezni.

2013.2.22.    8


Anyasági időhajsza

Szilvási Krisztián

A férjezett családos anyák hétköznapjai – férfiszemmel.

2012.10.25.  3   


Nincs barátság szex nélkül?

Szilvási Krisztián

Mármint férfi és nő között természetesen.

2012.10.12.    25


A változás szele

Póda Csanád

Kiabál. Megütött. Bánt... De szeret!

2012.1.4.    10


„Párkapcsolati” utazásaim

Póda Csanád

Misztériumok a Komárom-Csepel vonalon.

2011.12.22.  2    12


Óvakodj (ezektől) a férfiaktól!

Robert H.Raven

Ezer és ezer történetet hallottam már a szakításról. Majd´ mindegyik sztori azzal kezdődik, hogy a pasi olyan édesnek tűnt eleinte...

2011.7.22.  17    36


Kedves, elviszlek oda...

Robert H.Raven

Nemrégen a combfix harisnyák semmihez sem hasonlítható erejét énekeltem meg. Most a romantikával próbálkozom.

2011.6.27.  15   


A Kate Middleton-leckék

Robert H.Raven

Nemrég hosszabb időt töltöttem kedvenc városomban, és volt időm áttanulmányozni a sajtót az évszázad esküvőjéről.

2011.6.13.  6    20


Vissza a combfixbe!

Robert H.Raven

Mostanában a tévék műsorait figyelve észrevehettük, hogy a fiatal lányok a tetszetős tangáikat lecserélték vitorlavászon méretű csatabugyikra.

2011.5.11.  14    13