Nincs barátság szex nélkül?


Szilvási Krisztián  2012.10.12. 5:30

Mármint férfi és nő között természetesen.

Törvényszerű vajon, ha az ellentétes nembéliek barátkoznak, akkor a végeredmény törvényes (vagy törvénytelen) nászút? Aligha. Tegnap este Harry teljes meggyőződéssel jelentette ki az 1989-es amerikai moziban, hogy nő és férfi között nem létezik szex nélküli barátság. Ha pedig szex, akkor meg már úgysem barátság. Hogy a testi vonzódás és beteljesülés (vagy éppen felsülés, természetesen csakis a plátói kapcsolat szemszögéből) mindenképpen közéjük furakodik a fullánkjával, tönkrevágja a lelki síkot holmi fizikai megragadhatósággal, megragadással. Nincs apelláta. Mire persze Sally, őszinte és bájos naivságában úgy riposztozott, hogy Harry téved. Mert igenis létezhet barátság férfi és nő között testiség nélkül is. Létezhet, hogy a határ a puszi és a petting közötti Senkiföldje sokak számára valóban megingathatatlan. Bár abban talán mindketten egyetértenének, hogy a barátság szempontjából az átjárás mindenképpen tilos.

A kérdés nem új, s hogy még ma is kőkeményen (mondjuk úgy, erekciózusan?) tartja magát, annak a legfőbb oka, hogy a reá adandó válasz általánosíthatatlan. Sokakat teper le ugyanis az a csapda, hogy csakis fekete-fehér fehérnemű... akarom mondani: térfélválasztásként tekintenek rá. Kötik a szexet a valóhoz: ha két nem, akkor csakis összeolvadás lehet a vége. Mert a férfi csak AZT akarja. A nő meg persze nem csak AZT akarja. AZT egyáltalán nem akarja, holott többnyire ő is NEM CSAK akarja. Mert, hogy ők még olyat nem hallottak, ők olyanokat nem ismernek, akik férfi is és nő is, és működik közöttük a barátság – extrák nélkül. A témára egyébként a(z amerikai) moziipar az utóbbi években fokozottan vetette rá magát. (Barátság extrákkal, Csak szexre kellesz). Lájtosan bájos vígjáték műfajába gyömöszölve a kérdést. Végkicsengésként pedig egyöntetűen azt hozták ki, hogy idővel a nő-férfi (jó)barátság mindenképpen kiegészíti magát egy harmadik dimenzióval, amelyért a hormonok a felelősek. Fene tudja! Végül is lehet valami benne. Viszont azt hiszem, a dolog mibenlétére szélesebb nézőpontból kell tekintenünk. Nem azért lehet ugyanis nagy százalékban szex a nő-férfi barátságból, mert a férfi mindig CSAK AZT akarja (a nő meg persze szintén, csak letagadja), hanem éppen fordítva!

Ugyanis SOHA nem lehetne barátság férfi és nő között anélkül, hogy ne értenék meg a másikat teljes mértékben. Ne éreznék át a másik érzéseit, gondolkodásmódját, értékrendjét tökéletesen, s ne tekintenének a másikra a másik nem unikális példányaként! Mivel gyakorlatilag a (leg)tökéletes(ebb) emberi egyednek fenntartott polcra helyezik a másik személyét – hiszen enélkül, totálisan eltérő természetük és identitásuk miatt szó sem lehetne közöttük barátságról! Elég nehézzé válik saját (a másikon kívüli) életükben megtalálni a hozzájuk illő, ellentétes párt. Hiszen az ott van a szemük előtt! Hangsúlyozom újra: ha nem olyan lenne a másik, amilyen, nem lennének barátok. A két (eltérő) nem között ugyanis mi más alap lehetne egy kölcsönös barátsághoz? S mivel az életben elég gyakran megesik, hogy nem találjuk meg a másik felünknek áhított társat, csalódásunkban, kiábrándultságunkban, belefásultságunkban persze, hogy afelé fordulunk, aki hogy, hogy nem, éppen az ellenkező nembe tartozik, s mellette még a legjobb barátunk is. Azaz számunkra a tökéletes társnak illő és való.

Tehát szerintem a válasz a kérdésre, létezhet-e barátság férfi és nő között szex nélkül, a megközelítésben rejlik. S ha így nézzük, ahogyan azt fentebb vázoltam, egyrészt a kérdés megszűnik kérdés lenni (persze, hogy létezhet, az ugyanis mindig a körülményektől függ). Másrészt pedig felhívja a sztereotípia hamisságára a figyelmet, hogy mindez csakis a (férfi)hormonok függvénye. Vagyis pontosan a saját farkunkba haraptunk: a probléma nem probléma, a vita nem vita többé. Igenis létezhet barátság szex nélkül, de ha mégis egymásba fordul a két nem, akkor a hiba talán a külvilágban, a való környezetben, a szürke hétköznapokban keresendő, ahol nem találni még egy olyat, mint ő.

Azaz pontosítok: mint Ő. A Nagy és Igazi. S ha végül a szex mégis a barátság romlásához, bomlásához vezet? Nos, az már egy másik történet.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fitneszbe megyünk!

Angyal Sándor

Na, nem én! De manapság divat fizetni azért, hogy drága tornagépekkel eddzük a testünket.

2013.11.14.  2   


Szőke nő az ülés mélyén

Angyal Sándor

Nem, nem egy Almodóvar-filmről lesz szó, hanem a színtiszta valóság nagy autókról és szőke sofőrökről...

2013.9.25.  2    17


A nők többet vásárolnak

Angyal Sándor

A cím megtévesztő, vagyis szerintem nem teljesen igaz.

2013.6.4.  4    13


Mitől félnek a férfiak?

Faar Ida

Rendíthetetlenek, erősek, kitartóak, bátrak, sebezhetetlenek, ilyen és ehhez hasonló jelzőket használunk, ha a férfiakat akarjuk jellemezni.

2013.2.22.    8


Anyasági időhajsza

Szilvási Krisztián

A férjezett családos anyák hétköznapjai – férfiszemmel.

2012.10.25.  3   


A változás szele

Póda Csanád

Kiabál. Megütött. Bánt... De szeret!

2012.1.4.    10


„Párkapcsolati” utazásaim

Póda Csanád

Misztériumok a Komárom-Csepel vonalon.

2011.12.22.  2    12


Óvakodj (ezektől) a férfiaktól!

Robert H.Raven

Ezer és ezer történetet hallottam már a szakításról. Majd´ mindegyik sztori azzal kezdődik, hogy a pasi olyan édesnek tűnt eleinte...

2011.7.22.  17    36


Kedves, elviszlek oda...

Robert H.Raven

Nemrégen a combfix harisnyák semmihez sem hasonlítható erejét énekeltem meg. Most a romantikával próbálkozom.

2011.6.27.  15   


A Kate Middleton-leckék

Robert H.Raven

Nemrég hosszabb időt töltöttem kedvenc városomban, és volt időm áttanulmányozni a sajtót az évszázad esküvőjéről.

2011.6.13.  6    20


Vissza a combfixbe!

Robert H.Raven

Mostanában a tévék műsorait figyelve észrevehettük, hogy a fiatal lányok a tetszetős tangáikat lecserélték vitorlavászon méretű csatabugyikra.

2011.5.11.  14    13


„Milyen volt szőkesége...”

Robert H.Raven

A hosszú éjszakai repülőút kiszívja az összes energiát az emberből.

2010.11.29.  19    7