Asszony és villáskulcs


Nagy Erika  2011.3.28. 5:04

A nők megállják a helyüket a legtöbb férfiszakmában is.

Bevallom, annak ellenére is, hogy tudom, a nők megállják helyüket a legtöbb férfiszakmában, megnézem, ha mondjuk egy nőt a kamion volánja mellett látok, vagy éppen telefont szerel egy épületben.

Katalin egy középkorú távközlési mérnök, a maga apró termetével. Volt idő, amikor naponta bizonyította nemcsak magának, de a külvilágnak is, hogy éppen annyira ért a technikához, mint a férfiak. Tucatjával szerelte be a telefont a családok, cégek otthonába. Jó munkát végzett, néha sokkal jobbat, mint a férfiak. Volt is a munkája iránt kereslet. Megbízható volt, pontos és maximalista. Hogy abbahagyta, csak azért volt, mert túl az ötvenen úgy gondolta, könnyebb munkát vállal. Megérdemelte.

Láttak Önök nőt a villanypóznán? Én igen és bevallom, leesett az állam. Annyira, hogy kézzel kellett visszahelyeznem az eredeti állapotába. S mikor percekig ámulva néztem, volt alkalmam megtapasztalni rátermettségét, és nem mondok nagyot azzal, hogy bármelyik férfi megirigyelhette volna. Meglepődtem, mert ugye vannak olyan munkakörök, amelyek úgy vannak elkönyvelve, hogy nem tipikus női szakmák. A villanyszerelést én is kőkemény férfimunkának tartom, még akkor is, ha én sem vagyok tehetetlen, ha biztosítékot kell cserélni. Könnyű neked, szokták volt mondani, az apud ennek a szakmának volt a mestere. Nem tagadom, de attól még idegenkedhetnék tőle. Mivel azt a mondást, miszerint nincsenek lehetetlen dolgok, csak tehetetlen emberek, híven a magaménak tartom, nem riadok vissza a férfias munkától sem.

Éppen ezért attól is dühbe jövök, ha azt hallom valakitől, hogy „á, az az asszony dolga”. Attól, hogy olyan munkát is elvégzünk, amely a másik nemnek van tulajdonítva, az értékünket emeli. Épp úgy, mint amikor azt mondjuk, „ahány nyelv, annyi ember”.

Nincs igazam?Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ne várjunk a hercegre!

Jády Mónika

Ötletes reklámmal jelentkezett tegnap Zürich közlekedési vállalata.

2011.4.30.  5    4


Asszonyember

Madarász Ildikó

Melinda negyvenegy éves, özvegy családanya, aki kőműves, burkoló, szobafestő és vízvezeték-szerelő.

2011.4.26.    13


Borbarátnők és sommelier-lányok

Kottra Éva

Még néhány évvel ezelőtt is, egy nőnek borról beszélni véteknek, de legalábbis illetlenségnek számított.

2011.4.18.    9


A zaj királynői

Bíró Szabolcs

„Lány kezébe nem való elektromos gitár!”

2011.4.11.    9


A nők nem lamentálnak

Dráfi Emese

Manapság az ember azt tanul, amit akar, és ott dolgozik, ahol tud, ahová ismerősi alapon el tud helyezkedni.

2011.3.18.    21


A nők a hibásak?

Kabók Zita

Az egyes foglakozásokat űző embereket különbözőképpen képzeljük el.

2011.3.10.   

A rovat további cikkei

Egy nő a férfiak között

Halász Kata

Szántó Niki nem férfias. Tűsarkú, szűk ruha és kibontott, hosszú haj nélkül sem lenne az.

2011.3.4.    5