Ne várjunk a hercegre!


Jády Mónika  2011.4.30. 14:37

Ötletes reklámmal jelentkezett tegnap Zürich közlekedési vállalata.

Az egyik helyi lap tegnapi számát olvasgatva egy érdekes hirdetésre figyeltem fel: az oldal közepén egy, a tegnap házasodott William herceg és Kate képe látható, két bélyeg formájában, amelyet még nem választottak el egymástól. Mindkét oldalon szerepel a Royal Wedding felirat, és a tegnapi dátum, a bélyeg értéke viszont különböző: Kate oldalán 2.40, Williamén viszont 3.40 áll.

Nálunk a nők és a férfiak ugyanannyit érnek, hirdeti a kép alatt a közlekedési vállalat, majd az apróbb feliratból megtudhatjuk, hogy náluk a nők és a férfiak ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kapják. Vagyis nem éri meg többé egy hercegre várni -- folytatódik a reklámszöveg --, hanem élni a lehetőséggel, mivel rendszeresen keresnek busz-és villamosvezetőnőket, technikusnőket, autószerelőnőket, mérnöknőket, villanyszerelőnőket és így tovább.

Meg is néztem az interneten az aktuális állásajánlatokat. Tényleg lehet jelentkezni a fent említett állásokba, nőként is. Egyébként Svájcban, ahogy figyeltem, minden állást úgy írnak ki, hogy a szakmát megjelölő szó végén ott áll a nőnemre utaló -IN -- olyan szakmáknál szintén, amelyek mifelénk tipikusan férfi munkának számítanak. Tehát mindkét nem képviselői jelentkezhetnek.

Zürichben már láttam női festőt-mázolót, kőművest, olvastam autószerelőnővel készült interjút. A női villamosvezető már megszokott látvány, Közép-Kelet-Európában is. Női buszsofőrt viszont még soha, Svájcban sem láttam. De talán hamarosan erre is sor kerül...Hozzászólások

drafi Emese, 30. 04. 2011 23:42:36
szia, en lattam noi buszsofort, meghozza Gyorben:). Gondoltam is mindjart, de jo lenne vele is kesziteni egy riportot.:)
    
Monika, 02. 05. 2011 16:49:35 Re:
Szia Emese, biztos érdekes interjú lenne... Így utólag jut eszembe, nöi taxisofört már láttam Ausztiában vagy Németországban.
Zita, 01. 05. 2011 11:17:16
A megkulonboztetes pontosan az, amikor egy allashirdetesnel megjelolik, hogy no vagy ferfi jelentkezhet vagy mindketto.
    
Monika, 02. 05. 2011 16:33:56 Re:
Nök és férfiak egyaránt jelentkezhetnek, az -in végzödés mindig kötöjellel van az álláshirdetésekben. Így akarják elkerülni, hogy ne vádolhassák öket diszkriminációval. Aztán, hogy végül kit részesítenek elönyben, azt nem tudni... Ha nöt, lehet, hogy azért van, hogy teljesítsék a kvótát. Férfit lehet, hogy azért, mert ö nem fog elmenni anyaszabadságra...
Monika, 02. 05. 2011 16:45:28
A Cikkben szereplö reklám nem álláshirdetés, csak felhívja a figyelmet, hogy nök is jelentkezhetnek, ês azonos bért kapnak a férfiakkal. (Mert ez nem általános jelenség.) A cég interneres oldalán, az álláskeresés rubrikában kötöjellel van az IN végzödés Minden állásnál.
@


Kapcsolódó cikkek

Asszonyember

Madarász Ildikó

Melinda negyvenegy éves, özvegy családanya, aki kőműves, burkoló, szobafestő és vízvezeték-szerelő.

2011.4.26.    13


Borbarátnők és sommelier-lányok

Kottra Éva

Még néhány évvel ezelőtt is, egy nőnek borról beszélni véteknek, de legalábbis illetlenségnek számított.

2011.4.18.    9


A zaj királynői

Bíró Szabolcs

„Lány kezébe nem való elektromos gitár!”

2011.4.11.    9


Asszony és villáskulcs

Nagy Erika

A nők megállják a helyüket a legtöbb férfiszakmában is.

2011.3.28.   


A nők nem lamentálnak

Dráfi Emese

Manapság az ember azt tanul, amit akar, és ott dolgozik, ahol tud, ahová ismerősi alapon el tud helyezkedni.

2011.3.18.    21


A nők a hibásak?

Kabók Zita

Az egyes foglakozásokat űző embereket különbözőképpen képzeljük el.

2011.3.10.   

A rovat további cikkei

Egy nő a férfiak között

Halász Kata

Szántó Niki nem férfias. Tűsarkú, szűk ruha és kibontott, hosszú haj nélkül sem lenne az.

2011.3.4.    5