Forum Hungaricum


Robert H.Raven  2010.1.18. 6:48

Amikor az ókori Rómában született egy gyerek, akkor a rómaiak mindig a gyermek érdekeit tartották szem előtt…

…ezért megalkottak egy fogalmat, ami aztán egyfajta jogintézménnyé is alakult. Ez volt a „presumptio”, vagyis a „vélelem”.

A jó római polgárok vélelmezték, hogy az apa nem lehet más, mint a törvényes férj. A gond akkor keletkezett, ha a törvényes férj már három éve Júdeában, vagy Hispaniában erősítette a légiókat az épp aktuális hadjáratban, de a gyerek (ki tudja, hogyan) mégiscsak megszületett Róma városában. Bizony, előfordult ilyen már kétezer évvel ezelőtt is, és ilyen esetben igen kétséges volt, hogy a törvényes férjnek bármi köze is lehetett az újszülötthöz! Gyorsan odaadták a férj nevét a gyereknek, hogy név és család nélkül ne maradjon, de azonnal elkezdték vizsgálni, hogy ki is lehet valójában a gyermek apja. Hogy ez, és a hasonló esetek, jogilag is le legyenek rendezve, megalkották a „megdönthető vélelem” fogalmát. Az apaság mind a mai napig egy megdönthető vélelem. Csakúgy, mint az ártatlanság vélelme – és kifordítva a dolgot: a bűnösség vélelme is.

És ez a gondolat el is juttat engem a fórumozás témájához.

A hónap témájának kiválasztása, a fórumozás kultúrája, nem véletlen. Ezen az oldalon találkoztam először, és azóta is kizárólag, a „fórumbetyár” szóval, ami egy találóan jó kifejezés, de mint olyan, szerintem nem létezik.

Nekem úgy tűnik, hogy némely esetben egy-egy kritikus hangvételű hozzászólás „bűnössége” és rosszindulata megdönthetetlen vélelemként van elkönyvelve a szerző részéről. Mintha, akik ezt a vélelmet megdöntendő hozzászólnának, mindnyájan egy gonosz összeesküvés részei lennének. Mintha kétség nem férne ahhoz, hogy a fórumozó csak bántani akar. Kétségkívül van ilyen, de végülis: hát nem mindegy??

Az olvasó véleménye lehet szerintünk helytelen, kedvezőtlen, rossz, még akár rosszindulatú is, vele tényszerűen vitatkozhatunk, de olyat, hogy lám, lám mennyire nem ért a dolgokhoz, nem írhatunk. Ugyanis az olvasónak nem feladata érteni a dolgokhoz. Az ő feladata olvasni, és ha úgy tetszik neki, akkor a véleményét leírni. A személyes tapasztalatom az, hogy a hozzászólók fele a véremből szeretne inni, a másik fele pedig szentté szeretne avatni. Nem fegyverkezem az első csoport elpusztítására, és nem látok fénylő glóriát a fejem körül a másik csoport miatt. A negatív véleményekből igyekszem leszűrni a tanulságot, a pozitívak jól esnek, és szereznek pár jó másodpercet.

Valaki nemrég azt írta ezen az oldalon, hogy kioktató voltam. Bevallom, nem szomjaztam viszontválaszra, és aznap este olyan jól aludtam, mint nagyon ritkán. Viszont elgondolkodtam, hogy lehet, hogy szándékom ellenére kioktatónak tűnhettem. Legközelebb megválogatom a szavakat, hacsak nem kioktató akarok lenni. Ennyi nyomot hagyott bennem, ami pont elég.

Egy internetes oldal, ha engedi a cikkeihez való hozzászólást, akkor nem minősítheti a hozzászólásokat. A fórum kultúrájáért lehet harcolni, de előírni, meghatározni, hogy mi az értékes és értéktelen hozzászólás, felesleges. Ha valaki az interneten publikál, azt azért teszi, mert valamit el akar mondani, meg akar jelenni a népek előtt és kifejteni gondolatait. Ehhez nem bátorság kell, hanem egy adag exhibicionizmus. Van, aki bugyiban, melltartóban, illetve kisgatyában fényképezteti magát, és van, aki publikál. Ha valaki gatyában a lencse elé áll, az legyen felkészülve arra, hogy lesznek olyanok, akik ismerőseiket fogják rémisztgetni a képpel! Ha valaki publikál, az legyen felkészülve arra, hogy a gondolataival, a stílusával vitatkozni fognak, vagy csak szimplán kritizálni fogják.

A fórumozó személyét firtatni, kutatni, hogy valóban ő van-e a neve mögött, felesleges. Az internet lényege, hogy mindenki választhat magának bármilyen személyiséget, nevet. Akárki is ír, ő az oldal nagybetűs Olvasója, és ha meglátogatja az oldalt, és elolvassa az írást, akkor az írónak már nyert ügye van, érdemes volt írnia. A fórumozó véleménye az ő saját véleménye, mi, akik publikálunk, pedig nem közmegelégedésre élünk, és nem is azért írunk. Aki olyat szeretne írni, ami mindenkinek tetszik, az készüljön fel a kudarcok sorozatára, vagy halálosan unalmas, közhelyes dolgokat fog kiadni a kezéből.

Ha csak a kedvező kritikákat fogadjuk el, akkor úgy járunk, mint A császár új ruhája mese főszereplője. Ha mindenkinek a tetszését akarjuk, akkor elveszítjük egyéniségünket, szabadságunkat, gondolati tőkénket, és az átlagosság rabszolgáivá válunk.

Ez pedig már rómaiak szerint is a teljes egyéni megsemmisülést jelentette: Capitis Deminutio Maxima!Hozzászólások

Gabriella, 18. 01. 2010 09:32:30
Állva tapsolom meg ezt a cikket! Nagyon igaz, nagyon helyes gondolkodás! A szerző megkapja tőlem a "maximalis" pontot! :-)
    
Teri, 19. 01. 2010 13:34:49 Re:
Azért erre befizettem volna. Ingyen kabaré. Gabi áll, olvas, tapsol. remélem ezt zárt ajtó mellett tetted?
N. Judit, 18. 01. 2010 10:59:12
Sztem is! Csatlakozom az előttem szólóhoz!
Pici, 18. 01. 2010 11:15:13
Én is egyetértek! Engem amúgyis zavar ahogy itt egyesek bánnak azokkal akik valamiben kritizálni "merészelnek". Ha valaki megírja, hogy valami nem tetszik azt rögtön elküldik a fenébe.
    
Milagros, 19. 01. 2010 13:40:07 Re:
Ezzel nem értek egyet. Az igaz, hogy birálat az van, de mind a két részről. Semmivel sem rosszabb a szerző, mint az olvasó. Arra még nem gondoltatok, hogy mind a két félnek lehet igaza? Hogy hasonlót akarnak? Olvasható olvasmányt és olvasót, aki olvasásra szomjazik. Majd ha véleménye van bármelyiknek, véleményez. Emberhez méltóan, nem úgy, mint két kakas, akik egymásnak esnek. Ebben az esetben az a nyerő, aki abba hagyja a harcot. Nincs értelme. Azt az embert, aki szemellenzőt visel, nincs értelme partnernek tekinteni.
Póda Erzsébet, 18. 01. 2010 15:38:15 Kedves Pici!
Senki nem küld el senkit a fenébe a weboldalunkról. Ha ilyen történt, kérem a konkrétumokat! Legfeljebb a választás lehetőségét kínáltuk fel... A szerző gondolataihoz talán annyit, hogy mindenkinek joga van a szóláshoz, a weboldalaknak pedig kötelességük az értelmes, intelligens (IQ+EQ) emberi hangnem megőrzése a cikkeik által kialakult vitákban is. Fórumozni, sőt még vitatkozni is lehet kultúráltan, érvekkel. Ezzel kapcsolatban hadd idézzek egy mondatot Paul Valérytől: "Aki a gondolatokat nem képes megcáfolni, az a gondolkodókat támadja meg." Mi pedig továbbra is várjuk olvasóink véleményét a cikkeinkben közölt gondolatokról.
    
Pici, 18. 01. 2010 16:13:48 Re: Kedves Pici!
Kedves Erzsébet! A legutóbbi konkrét példa amikor az egyik író az oldalon azt válaszolta az egyik olvasójának, hogy ha nem érti amit írt akkor olvasson leporelló könyvet. Ez sértés, mert teljesen köztudott, hogy leporelló könyvet kis-3-4éves gyerekek nézegetnek, akik még nem fogják fel ésszel a nagyoknak szóló dolgokat. Ilyet nem szabadna írni egy olvasónak sem. Ez a mostani írás nagyon helyesen fogja fel a dolgokat és remélem, hogy az az író is elolvassa majd!
        
Sanyi, 18. 01. 2010 23:11:37 Re: Re: Kedves Pici!
A hozzászólás az volt, hogy az írásom nem mond semmit, a válaszom pedig ez: "Van, akinek nem is... az nézegessen leporellót :)" - igen, ezt írtam, de most csatolok egy szólást is: "Akinek nem inge, ne vegye magára!" Szóval? Ki az, aki magára vette? :) Szeretettel: S. :)
vancity, 18. 01. 2010 22:38:13 Végre!
Ez az, Pici, a szívemből szóltál, csakúgy mint a cikk szerzője! Konkrétumokkal én is tudnék szolgálni, kedves Erzsébet, például amikor B(író?) Szabolcs kollégája „Public Enemies” és „névtelen fikázók” címmel illeti a kritikus hangon véleményező hozzászólókat, és ezzel kapcsolatban neked, mint szerkesztőnek nemhogy semmi ellenvetésed nincs, még tetézed is ezzel: „Kedves Shelly, C.J., vancity! Ha ennyire okosak, kiműveltek, tájékozottak és igényesek vagytok, miért nem írtok cikket a Barátnőre? Legalább lenne összehasonlítási alapunk, nekünk szerzőknek és az olvasóknak is, miben vagytok sokkal jobbak, különlegesebbek, egyénibbek, mint Sándor!” Ja, és még egyet hadd idézzek, ha már így benne vagyok. Ezt speciel a weboldalotok “Rólunk” szekciójából: “Aki a magazinunkban nem leli meg kérdéseire a választ, bátran írjon nekünk, mi mindenkinek válaszolunk! Szívesen vesszük a véleményeket is – pozitívat és negatívat egyaránt --, mert szeretnénk tudni, mi az, ami a barátnőinket érdekli, mi az, amin javítanunk vagy változtatnunk kellene.” Ezúton szeretném jelezni, hogy ezen a hozzáálláson javítanotok, változtatnotok kellene…
    
B. Szabi, 19. 01. 2010 09:55:39 Re: Végre!
Kedves vancity! Azért volt itt némi félreértés. A Public Enemiest Sanyira és magamra használtam (hiszen írtam is, hogy alapítsunk magunknak klubot), a névtelen fikázókat meg azokra a hozzászólókra, akik nem töltötték ki a hozzászólásnál a "Szerző" mezőcskét (ergo névtelenek), és támadólag léptek fel egy olyan cikkel szemben, amely senkit sem támadott meg. Szóval hol itt a probléma? A "B(író?) Szabolcs" megnevezés egyébként baromi jó, el is kezdem használni! ;D
        
erika, 19. 01. 2010 12:05:54 Re: Re: Végre!
Ez a megnevezés vancity hatalmas érdeme. Tud ő, ha akar. Bár megjegyzem, ő ezzel szerintem bántani akart, vagy valamit megkérdőjelezni. Nem baj, joga van hozzá. Találékonyságáért egy hatalmas kitűnő a részemről. S ez szivből, és igazán. Minden gonoszság nélkül.
        
vancity, 19. 01. 2010 20:07:23 Re: Re: Végre!
Ja... értem. Azért az tisztázzuk, hogy én titeket soha, még véletlenül sem gondolnálak ellenségnek, max. vitapartnernek. Annak örülök, hogy tetszett a név, bár csak azért írtam, mert nem voltam benne biztos, hogy a "B. Szabi" Bíró Szabolcsot takar-e, vagy esetleg csak egy (jajj...alig merem kimondani...) áááálnév. :)
            
B. Szabi, 19. 01. 2010 20:31:47 Re: Re: Re: Végre!
Csak nem ismerjük egymást? Akárhogy is, de a B(író?) Szabolcs fasza kis szójáték, tetszik!:) A Public Enemies meg félig belsőhasználatú poén. Talán nem kellett volna felhoznom.
            
Pandi, 19. 01. 2010 21:02:45 Re: Re: Re: Végre!
Osztom!:D De Szabi hozzáállása az vmi eszméletlen jó:D
                
vancity, 20. 01. 2010 06:11:09 Re: Re: Re: Re: Végre!
Kétlem, kedves self declared public enemy... :)
S. Erika, 18. 01. 2010 23:09:14
Maximális pont az írónál! Huhúúú Vancity, te nem sokat teketóriáztál, de igazad van! Nem fikázók vannak itt, hanem emberek akik az olvasók! Erzsébet szerintem csak a mundér becsületét védi és ez is tisztelhető.
Milagros, 19. 01. 2010 05:31:31 RE
Én azon a véleményen vagyok, hogy Robert H. Raven kis ujjaival pötyögtesse be a keresőbe azt a szót, hogy fórumbetyár. Azonnal kiugrik a válasz, nem az oly sokat kritizált A.S. találmánya. Azzal senki nem vitatkozik, hogy aki közszereplő, azt támadhatják. Nem feltétlenül kell, de mindig van ilyen. Ez természetes, amit vállalni kell és lehet is. De! Nekem ne papoljon egy olyan ember, aki álnév alatt mer csak cikkezni, akinek a fotóját nem lehet látni az impresszumban. Azt meg főleg ne várja el, hogy ha valakit bántanak, ne védje meg magát. Aki ezt nem teszi, nem erre a világra való. Sajnos tudni levő az is, hogy milyen a kritika... Kedves Robert H. Raven, ha Ön valóban olyan tökös csávó, akkor leleplezi magát. Vagy attól tart, akkor a hölgyek kiábrándulnak? Ettől nem kell félni, mert ha nem a személye, hanem a cikkei tetszenek, mit sem számit egy akár rút külső sem.
    
Bényi Kriszta, 19. 01. 2010 11:06:41 Re: RE
1. A cikk sztem jó és igaz dolgok vannak benne! 2. Milyen jó, hogy Natalia Oreiro is olvassa az oldalt! :-) Millikém, sikerült már összejönnöd Ivóval? Te vagy még a vad angyal? Mostanában nem látlak a tévében! Szval, menjél már azzal, hogy te Milagros névvel számonkérsz valakit az álnévről! 3. Nem azt mondták, hogy nincs ilyen szó, csak azt, hogy itt látták először!
        
Milagros, 19. 01. 2010 11:36:45 Re: Re: RE
Ajaj, te még arra nem gondoltál, hogy direkt álnéven jelentkezem annak az irására aki nem vállalja magát. Ha ez a trendi, akkor itt van, tessék... A 3. pontra válaszolva, képzavarban vagy drágám, olvasd el a dolgokat alaposan, és értelmezd a szavakat...Tudod létezik olyan, hogy az olvasás értése... vagy erről még nem hallottál?
            
Bényi Kriszta, 19. 01. 2010 12:12:11 Re: Re: Re: RE
Hű, nem. Én azt gondoltam, hogy tényleg Natalia Oreiro írt be a fórumba! :-) A 3. pont: "Ezen az oldalon találkoztam először, és azóta is kizárólag, a „fórumbetyár” szóval" - tehát ő itt találkozott vele először, és nem arról van szó, hogy a szó nem is létezik. Ha te csak egyszer találkoztál Julia Roberts-szel, ő attól még máshol találkozhat más emberekkel, csak te egyszer láttad és azóta sehol máshol. Aztán "ami egy találóan jó kifejezés, de mint olyan, szerintem nem létezik." - a "MINT OLYAN" kifejezés mindig a fogalomra utal, tehát azt a "valamit" jelenti amit a szó takar, és nem a szót! Szerintem én jó vagyok az olvasás értésében....drágám! :-)
                
Milagros, 19. 01. 2010 13:31:43 Re: Re: Re: Re: RE
Ajaj, ez a magyarázat nem tett jót Robert H.-nak. Ez ąrról tanúskodik, hogy csak saját magát szereti olvasni. Ha nem igy lenne, akkor már találkozott volna vele. Mint olyannal is. Az öndicséret nem bűzlik? Ugye milyen jó másokat fikázni, ócsárolni, a sárba taposni? Amikor téged ér birálat, küzdesz az igazad mellett. Akkor most nem értem, miről beszélünk?
erika, 19. 01. 2010 06:15:48 barátok közt
Kedves Robert, engedje meg, hogy ismeretlenül, de nem ellenségként válaszoljak cikkére. A Barátnő egy csapat, amelynek tagjai, még akkor is összetartoznak, ha éppen nem ismerik a teljes "legénységet". Azt sem állítom, hogy az összes szerző Pulitzer díjra érdemes. Az én elavult nézetem az, hogy akikkel együtt dolgozom, nem támadom hátba. Arra sem lennék képes, hogy olyan módszerrel akarjak népszerűbb lenni, hogy azt fikázom, aki abban a műfajban tevékenykedik mint én, és ugyanott, ahol én. Ez nem tisztességes. Igaz, hogy ez manapság divat, de én nem leszek a követője. Az írással kapcsolatban még annyit: úgy vagyok ezzel, mint az étellel. Attól, hogy valamit nem szeretek, még nem mondom rá, hogy "pfúj, én nem szeretem!" Mert lehet, hogy nekem nem ízlik, de más még élvezettel elfogyasztja. Nyugodtan lehet bírálni, én elviselem. Álnevek kíméljenek...
    
Gabriella, 19. 01. 2010 10:26:22 Re: barátok közt
Erika, miért írod, hogy:"akikkel együtt dolgozom, nem támadom hátba. Arra sem lennék képes, hogy olyan módszerrel akarjak népszerűbb lenni, hogy azt fikázom, aki abban a műfajban tevékenykedik mint én, és ugyanott, ahol én." Mintha ezzel azt mondanád, hogy a szerző hátbatámadott valakit. Én keresem, keresem a cikkben a hátbatámadást, de nem találom! Én csak egy véleményt látok, amit elvileg mindenki megfogalmazhat! Ja, és hogy írta Sanyi? "Akinek nem inge, ne vegye magára!" Vagy ez nem vonatkozik mindenkire? Nekem, ha nem ízlik egy kaja, nem mondom, hogy "Pfújj", mint ahogy a szerző sem mondta, hanem az mondom "Ezt én nem szeretem!" Őszintébb, mint megenni és hazudva dícsérni, nem? És végülis az őszinteség egy lényeges erény! Te pedig most az őszinteségéért büntetsz valakit ilyen erőltetett, belemagyarázós, támadó módon! A nagy hazugságok azzal a mondattal kezdődnek, hogy "Az az igazság..." Te azzal kezded: "nem ellenségként..." Háááááát..........?!?!
        
erika, 19. 01. 2010 11:56:37 Re: Re: barátok közt
Kedves Gabriella, amit most leírok, az utolsó lesz ebben a témában. Rájöttem, semmi értelme, mert ott is ellenséget kerestek, ahol nincs. Eddig úgy gondoltam, hogy tudok olvasni és értem is azt, amit elolvasok. Most rájöttem, hogy nem. Amit nekem írtál, nem veszem magamra. Mert: kérlek, ismételten olvasd el a cikket, majd az egyes hozzászólásokat. Soha nem bántottam és támadtam Robertet, csak véleményt mondtam, ahogy ti is, mert olyan stilusban iródott, ami azt sugalja, hogy a szerző magasról lenéz egyes tollforgatókra. Ez jött le. Ezzel nincs semmi baj, joga van hozzá. De! Ahhoz meg nekem van jogom, hogy azt mondjam: engedtessék meg nekem, hogy eldöntsem mit érzek, mit gondolok. Hogy megkérdőjelezed? Ehhez is jogod van. Úgy veszem észre, hogy itt most mindegy, hogy mit körmöl az ember, ha nem RHR mellett teszi le a voksát, az ellenség. Az ellenség hátba támad, én nem...
NB, 19. 01. 2010 10:39:25
Mikor lesz már vége egymás sértegetésének, és mikor fogunk már a témákkal foglalkozni, nem egymással??? Ah, igaz is, a nők nem tudnak mást, mint a férfiakat ajnározni, egymást lemondani, mert azt hiszik, ezzel bevágódhatnak a férfiaknál. Mekkora fatális tévedés!!! És elcsúsznak a részleteken, nem veszik észre a lényeget. Szegény nők, tényleg szegény nők...
    
Gita, 19. 01. 2010 12:00:20 Re:
NB a szivemből szóltál. Itt nem folyik más, mint az, hogy a nők a szerzőben a férfit látják, és ez már elég ahhoz, hogy kikaparják egymás szemét. A helyes csak az lenne, ha ez a Robert egy férfinév alatt megbúvó hölgyemény lenne. Ha...ha...ha.
        
Beni, 19. 01. 2010 12:16:48 Re: Re:
Vagy ha tényleg ez lenne a rendes neve! Erre még nem gondoltatok? :-)
            
Beni, 19. 01. 2010 12:28:40 Re: Re: Re:
Ja, amúgy meg tetszik a cikk! Így tovább titokzatos RHR!
            
Husika, 19. 01. 2010 13:33:02 Re: Re: Re:
Azért ennyire nem kell bennünket szivatni!!!
            
Peti, 19. 01. 2010 13:41:22 Re: Re: Re:
Ugye, nem vagy szőke?
                
Peti, 19. 01. 2010 13:42:53 Re: Re: Re: Re:
Benire gondoltam a hajszint tekintve.
                    
Beni, 19. 01. 2010 13:50:57 Re: Re: Re: Re: Re:
áááááá Peti! :-)))))))))))))) Szexista vagy velem? :-))) Na megállj csak! :-)) Barna vagyok! :-)))))))))))))))
N.Judit, 19. 01. 2010 13:48:36
Nehogy félreértse valaki: Én a LEGELSŐ, Gabriella által írt véleménnyel értek egyet! A CIKK JÓ ÉS TETSZIK ÉS ÍGY KELLENE GONDOLKODNI SOKAKNAK! Gabi gondolom metaforikusan értette a tapsot! Az emberek így fejezik ki ha nagyon tetszik nekik valami! Nem baj Gabi, képzeletben ketten álltunk, kettőkön nevetnek! :-))))
J , 19. 01. 2010 18:27:06 grat
Gratulálok a szerzőnek,hogy írásával ilyen lavinát tudott indítani, amely lassan mindenkit betemet! Hajrá!
écibéci, 19. 01. 2010 18:43:10
mintha fizetnének azért hogy a szerző egóját simogassák .. rajta lányok! ha csak ilyenben tudtok kitűnni...
Kata, 19. 01. 2010 21:51:21
Fú, ez jó írás!! Nem értem miért kell ilyen marhaságokon vitatkozni, hogy először hallotta-e? Mindegy, nem? Van jelentőssége? Nekem az alényeg, hogy egyetértek azzal ami benne van! A kisgatyás cucc tetszik! :-)
    
vancity, 20. 01. 2010 05:58:14 Re:
Kata, te nem érted a Barátnős fórumozás lényegét! Várj, megpróbálom összefoglalni röviden. Szóval adott egy cikk, ami vagy annyira rossz, vagy annyira jó hogy már kommentálni kell rá. Namármost, mindkét esetben, a cikk témájától természetesen TELJESEN függetlenül, azon kezdünk itt vitatkozni, hogy vajon szabad-e név nélkül (vagy áááálnéven) véleményt írni, illetve "fikázni" (de utálom ezt a szót!) egy érzékeny lelkű ember elméjének gyümölcsét. Szabad-e az egyik írónak a szerkesztőség kollektív véleményétől eltérő írással előrukkolni, vagy ez már "hátbatámadásnak" minősül. Aztán amikor már végképp egymásnak kezdünk esni, jön a szerkesztőnő, és ahelyett, hogy szétválasztana, és megbékítene bennünket, mint a civakodó gyerekeket az iskolaudvaron, mindig felajánlja, hogy ha már ennyire megy nekünk mások írásainak kritizálása, írjunk mi is cikket a Barátnőre, hogy minket is jól megkritizálhassanak. Aztán miután mindenki rendesen kipuffogta magát elül a csatazaj, és feszülten várjuk az újabb jó/rossz cikket, hogy újrakezdhessük az egészet előről. Ja, és aranyszabály hogy "Teri" néven már nem is érdemes itt bármit is kommentálni, mert egy szegény Teri itt már kétes hírnévre tett szert; azóta a Teri szó egyenlő a "hazug álneves kötekedő ál-egyetemi docenssel", vagy valami hasonlóval. Kellemes fórumozást! :)
        
Sanyi, 20. 01. 2010 08:53:00 Re: Re:
Pontosan erről van szó, hogy valaki minden alkalommal kelti a feszültséget. Most vajon ki teszi ezt, kedves Andrea? Ön szerint?
        
Thomas, 20. 01. 2010 09:37:22 Re: Re:
Te, Vancity, neked tényleg írnod kéne erre az oldalra! Azt hiszem jól összefoglaltad! De az már jó, hogy csitul a csatazaj!
P. Ági, 19. 01. 2010 22:13:03
Akarok még ilyen írásokat olvasni! Akárki bármit is mond, nekem tetszik!
tibcsi, 20. 01. 2010 04:45:19 RE
Lesz ilyen, az tuti. De ne csak azért várjuk, hogy a szerzőket jól megkritizáljuk, viszont azt már nehezen viseljük el, ha minket, olvasókat is visszatámadnak. Azért várjuk, mert jó, mert kell az ilyen. Hajrá, mindent bele.
Éva, 20. 01. 2010 08:56:06
A "fórumbetyárkodás" régi vagy új fogalma mellett én említést tennék egy másik fórum jelenségről is, ami olvasóként engem zavar, és amit úgy neveztem el, hogy "Szerkesztőségi Dicsérjük Egymást fórumozás". Arra gondolok, amikor a szerkesztőség tagjai egymás írásai kapcsán mély elismerésüket fejezik ki egy-egy - véleményük szerint - jól sikerült cikk kapcsán. Ez utóbbival nem is lenne semmi baj, sőt, de szerintem ennek a megfelelő helye a szerkesztőségi belső rendszeren vagy saját e-mailen történő levelezés, esetleg személyes gratuláció, nem az olvasói fórum!!! A fórum az olvasó térfele, ahol, ha ő úgy érzi, kifejezheti véleményét, legyen az "betyárkodó", kritikus, cinikus vagy elismerő. Vagy a szerzők olvasókkal folytatott párbeszédének, vitájának a helye!
    
Kinga, 20. 01. 2010 13:00:36 Re:
Éva, nem vagy képben. Ez egy olyan szerkesztőség, akik nem vagy csak kevesen ismerik egymást. Akkor meg miért ne lehetne véleményezni egy munkatárs cikkét. ha jó tudatom, ha nem tetszik, hallgatok. Ennyi. Ez megint olyan, hogy ha van a nyuszin sapka, az a baj, ha nincs akkor az. Mindenbe beleköttök. Kicsit már fárasztó. kellene egy új téma, s azon csámcsogni.
Éva, 20. 01. 2010 17:45:23 Ha én szerző lennék
"Ha jó, tudatom, ha nem tetszik, hallgatok." Ez a másik hozzáállás, ami olvasóként szintén zavar, és láthatóan nem csak engem. Miért ne lehetne kritikusan is véleményt nyilvánítani??? Akár a szerzőtársak írásai kapcsán is? Miért lenne ez hátbatámadás??? Szerintem a kritika feszegeti saját határainkat, fejleszt és előre visz. Ha én szerző lennék engem inspirálna és próbálnék tanulni az észrevételekből! (Egyetértek azzal, hogy van néhány minősíthetetlen stílusú megjegyzés is, de a döntő többség nem ilyen!) Az itt megjelent írásokat olvasva összességében az a benyomás alakult ki bennem, hogy a szerzők többsége nehezen fogadja, ha az olvasó a nemtetszését nyilvánítja ki. Ha én szerző lennék, örülnék, ha az olvasók "csámcsognának" a témákon, mert annak a jele lenne, hogy sikerült olyan témáról és olyan módon írni, ami felkeltette az érdeklődésüket. Ami írásra, vélemény nyilvánításra, vitára késztette őket!!! Ez (is) lenne az írás és fórumozás lényege, nem!!??
@


Kapcsolódó cikkek

Micsoda mélység!

Póda Erzsébet

A véleménynyilvánítás fontos dolog. Tisztán tartja az elménket, hozzátartozik a mentálhigiénéhez.

2010.1.13.   


Névtelenül bátran

Jády Mónika

Webmagazinunkban 2007 októberében a terhesség-megszakítás volt a Hónap témája.

2010.1.11.  15   


Arcok nélkül

Puha Andrea

Freud azt mondja, az emberek személyiségének három alkotóeleme van.

2010.1.8.  2    4


Ocsú a búza között

Nagy Erika

Divat ma fórumozni, véleményt mondani, csak az nem mindegy hogy mindezt miként cselekedjük meg.

2010.1.6.  3   

A rovat további cikkei