Névtelenül bátran


Jády Mónika  2010.1.11. 7:51

Webmagazinunkban 2007 októberében a terhesség-megszakítás volt a Hónap témája.

A témához hozzászóló munkatársak egyetértettek abban, hogy senkinek sincs joga pálcát törnie a nő felett, ha az abortusz mellett dönt. Előrebocsátom, nem szorgalmazta senki, hogy e beavatkozást egyfajta védekezési módként kezelje a társadalom. Az a véleményem (és bizonyára kolléganőimé is), hogy időben kezdett, megfelelő felvilágosítás, őszinte beszélgetések mellett elérhető, hogy a lányok már tizenéves korukban tisztában legyenek azzal, mennyire fontos a terhesség elleni védekezés, amikor még nem szeretnének vagy nem vállalhatnak kisbabát, és hogy ezt a dolgot nem szabad a véletlenre bízni. Tudniuk kell, hogy az abortusz testileg és lelkileg megterhelő, és komplikációkkal is járhat. Szerintem ezzel érhető el a felelősségteljes hozzáállás, nem azzal, hogy betiltjuk, vagy gyilkosságnak kiáltjuk ki a terhesség-megszakítást.

Akkor írt cikkemhez az alábbi hozzászólás érkezett (kicsit rövidítettem rajta, de a lényeg benne van), persze, névtelenül:

„Mondd, te is olyan liba vagy mint a többi, akinek a cikkeit fordítod? Tetszik-nem tetszik a feminista/humanista/liberális agyacskádnak, az abortusz gyilkosság… Sajnálom a nőket, akik tudatlanul mennek bele az abortuszba...de a te fajtádat nem sajnálom :((( Kíváncsi lennék, ha ezen az undorító feminista rosszbarátnő oldalon valaki abortuszellenes cikket írna (már csak a kiegyensúlyozott tájékoztatás kedvéért), vajon hányszor vernétek magatokat hisztizve a földhöz? És most már ez hányadik gyilkosságpártoló cikk tőled meg hasonlóktól… A buta kistinik meg tőletek szopják be az információt és az életfelfogást… és sehol senki, aki felállna az igazságért. – Ja, mint már sokszor említettem, én is nő vagyok... és én szégyellem magam a helyedben, helyetekben...remélem Isten nem ad gyereket oda, ahol képződménynek meg sejtburjánzásnak fogják fel... Jobban is teszed te es a társaid, ha védekeztek ezerrel... jobb is, ha nem szültök...magatok alatt vágjátok a fát..majd MI, NŐK szülünk helyettetek is...majdcsak elfogy a liberális fajta… ha jól számolok, egy-két generáción belül biztos :)“

Az hiszem, mondanom sem kell, mennyire megdöbbentem. Talán személyesen ismer az illető, és most csalódott bennem, hogy én is olyan „liba“ vagyok, mint a többiek?! Akkor miért nem írt nekem egy privát e-mailt: „Móni, csalódtam benned, és nekem más a véleményem“ szöveggel, a nevével a végén? Ha pedig nem ismerjük egymást, miért nem írta oda a fórumra a nevét?! Főleg, ha még szégyelli is magát helyettem. Még inkább megdöbbentem, hogy miket kíván nekem ez az illető. Jó érzésű ember ilyesmit senkinek nem óhajt, névtelenül sem, és akkor sem, ha úgy érzi, igazságtalanság érte. Legalábbis szerintem.

Persze, reagáltunk a hozzászólásra. Kértük a névtelenül írogatót, mocskolódás helyett egy nevével ellátott cikkben érveljen a maga igaza mellett. Az írás azóta sem érkezett meg...Hozzászólások

tòth zsuzsi, 11. 01. 2010 12:18:31
szerintem a forumozàs sokaknak arra jo, hogy megmutassàk azt az ènjuket, amit egyèbkènt nem mernek, mind a jò mind a rossz èrtelemben. szerintem èrdekes jelensèg, de nem tanàcsos vele azon tùl foglalkozni, hogy èrdekes. vègulis mennyi gondolat àtfut az ember agyàban. rengeteg. ès ha csak azokat osztanànk meg màsokkal, amelyek erre èrdemesek, akkor mindenki nagy nagy csendben èlne.
Jady Monika, 11. 01. 2010 13:53:55
Bármilyen gondolatot meg lehet osztani másokkal. Csak nem mindegy, hogyan tesszük. Bárkinek meghallgatom a véleményét, ha kulturáltan adja elő. Nem ítélem el és nem hordom le, ha mást gondol, mint én. A cikk nem is arról szól, hogy mindenki tartsa meg magának a véleményét. Mondja el -- akár névtelenül is --, de ne otromba megjegyzésekkel és sértegetésekkel fűszerezve.
cilike, 11. 01. 2010 14:51:59
ááá, megosztják az emberek így is egymással a gondolataikat, nem kell a csendtől félni. olyan szépen elbeszélnek egymás mellett órákon át, hogy csak na...!!! de tényleg meggondolják mit mondjanak ki és mit nem. viszont a fórumokon tényleg sok kulturálatlan kifejezés megjelenik. rosszabb a helyzet, mint egy futballmeccsen. ezzel én is mélységesen egyetértek.
tóth zsuzsi, 11. 01. 2010 21:49:51
tetszik, amit Mónika válaszolt nekem. ugyanakkor azt is gondolom, hogy az írónak az a hivatása, hogy energiákat mozgósítson az olvasókban. és ha ilyen erőszakos energiák mozgolódnak, hát annyi baj legyen. végülis nem egy jámbor világban élünk.
Jady Monika, 13. 01. 2010 18:32:33
Igen, az jó, ha az olvasók reagálnak. Akár ellenkező véleményt is lehet mondani, és vitázni. De normális módon!Több internetes fórumon ott a megjegyzés, hogy a durva, másokat sértő megjegyzéseket a moderátor törli. Szerintem sincs rendjén, hogy egyesek ocsmányságokat irkálnak be, persze, névtelenül. Nem hiszem, hogy a legtöbb esetben azért teszik, mert hozzá akarnak szólni a témához, inkább csak bosszantani akarnak másokat.
Jady Monika, 13. 01. 2010 18:40:55
Szóval, nem biztos, hogy az iró mozgósitja az energiákat. Az agresszió ott van, a cikktől függetlenül...
S., 13. 01. 2010 21:19:37
Egyetértek a cikk szerzőjével. Ha véleményünk van, akkor azt vállaljuk, ne ocsmánykodjunk! És ha álnév alatt is, de vállaljuk a véleményünket. A véleményét normálisan is meg tudja fogalmazni egy normális ember. Aki nem ezt teszi... nos az gondolkodjon el önmagán!!! S.
Kata, 13. 01. 2010 22:53:42
Van aki megerdemli az udvarias hozzaszolasokat, van aki nem. A magzatot darabokra tepik.. Neked csak az agressziv valaszt kell elturnod. Bocs..
Kata, 13. 01. 2010 23:02:46
A "viccet" felreteve - ha arra vallalkozol, hogy egy ilyen melysegu temat olyan hangnemben feszegetsz, ahogy akkor tetted (hazugsagnak titulalva azt hogy az abortusz hazugsag, s a tobbi) akkor ne vard hogy feltetlen udvarias leszek en, vagy mas, a korabbi hozzaszolo. A hangnem hagy kivetni valot maga utan de a tema az ilyen..ilyen indulatok es fajdalmak feszulnek a hatterben. Ha Te egyertelmuen hazugsagnak mered titulalni az abortusz= gyilkossag kerdeset (bar megindokolni nem tudod, mert lehetetlen, ha kicsit is jartas vagy a biologiaban) akkor probald megerteni, hogy ez sokakban igen EROS indulatokat fog kivaltani. Es nem feltetlen fogjak veka alatt tartnai..
Kata, 13. 01. 2010 23:03:44
Bocs - abortusz gyilkossagnak titulalva, nem hazugsagnak. :)
Kata, 13. 01. 2010 23:27:00
S meg ket dolog.. Elso, azert merek ebben a temaban en is ilyen stilusban hozzaszolni, az eredeti cikked elolvasasa utan, mert a legtobb no aki az abortuszt valasztja az nem nemi eroszak vagy halalos betegseg eredmenyekent dont igy. Nem tudom te szenvedsz-e valami betegsegben vagy estel-e mar at nem eroszakon. En azok neveben merek felszolalni, akik mind ket kerdesre igennel felelhetnek :( Es ugy hidd el, ahogy van - soha egy percig sem jutott eszembe az abortusz az "esemeny" utan, a "mi lesz, ha" napjai alatt. Ugyanigy, tobbfele egeszsegugyi problemaban is szenvedek, am ettol meg soha eszembe nem jutott volna az abortusz, mint megoldas. (Arrol is elmelkedhetnenk, hogy milyen olyan betegsegek vannak, amelyek azonnal, akut modon veszelyeztetik az anya eletet. Ha valakinek ilyen kronikus betegsege van, azok tobbsege vagy megis felvallalja a gyermeket, vagy vedekezik. Hirtelen fellepo gondok kozul talan a mehen kivuli terhesseg az egyetlen, ami azonnali eletveszelyt jelent az anya szamara, ennek megszakitasa azonban nem tartozik az abortusz fenti kategoriajaba hiszen a magzat eleve eletkeptelen.) 2, Eleg eros hangnemben irtal az eredeti cikkedben, mondvan hogy senkinek nem lenne szabad palcat tornie azok a nok felett akik az abortusz mellett dontenek, foleg azoknak nem akik maguk is atestek ezen korabban. Nem gondolod hogy ez az egesz nem a palcatoresrol szol? Talan bizony azoknak van a legnagyobb belelatasuk a lelki serulesekbe amit az abortusz okoz, akik atestek rajta..! Megprobalhattad volna olyan szemszogbol irni az irasodat, hogy ezek a nok akik az abortusz ellen szolalnak fel (mert mar atestek rajta) azok talan megvedeni akarjak notarsaikat a karos hatasoktol amiket maguk is megtapasztaltak?! Ha valaki kigyogyult a kabitoszerekbol, es most ezek karos hatasai ellen beszel es azon igyekszik hogy visszatartson ettol embereket, az talan nem palcat tor masok feje felett hanem segiteni probal!? (csak otleteket szeretnek adni neked, hogy lasd, hogy mi vezerelhette a hozzaszolo duhet es fajdalmat, es bizony erre irokent neked szamitanod kell, foleg ha ilyen szubjektiv velemenyeket teszel te is bele a cikkedbe, raadasul segito szandeku embereket megbantva vele, illetve magabiztosan legyinteni a felett hogy az abortusz gyilkossag. Ezt szerintem irokent nem teheted meg, mert nem tudod bebizonyitani es ne csodald, ha sulyosan megbantasz vele embereket.) Bocs - csak otletek..:)
Kata, 13. 01. 2010 23:39:05
A hozzászólást a moderátor törölte.
Erzsébet, 14. 01. 2010 08:14:36
Ez a cikk nem igazán az abortuszról szól... Lám, így tudunk mi fórumozni!
Jady Monika, 14. 01. 2010 12:25:03 Katának
Igen, ilyen témában számitani lehet az indulatokra. Azért az is erős, gyilkossággal vádolni egy nőt... főleg, ha nem felelőtlenség, hanyagság miatt esett akaratlanul teherbe. Abortuszt olyan helyeken is végeznek, ahol tiltja a vallás. Persze, titokban, és nem egy nő belehal. Akkor nem lenne jobb, ha inkább orvos végezné?Bár gondolom, akik az abortuszt gyilkosságnak tartják, azt mondják, hát megérdemlik ezek a nők, hogy belehaljanak... A napokban olvastam egy cikket a német Focusban, az ázsiai prostituáltak gyerekeiről, akik az "ügyfelektől" fogantak. Mert a kuncsaft nem hajlandó óvszert húzni, a nőnek pedig nincs pénze fogamzásgátló tablettára... Hát, ezek a gyerekek azt kivánják, inkább sose születtek volna meg... Én nem estem át abortuszon, viszont el tudom képzelni, milyen szörnyű lehet azzal az érzéssel élni, hogy megfogant ugyan egy gyermek, de úgy döntött a nő/egyedül vagy a párjával együtt/, hogy ne jöjjön a világra. És úgy kellene beszélni erről, hogy ezzel minden lány tisztában legyen, és ne hagyja magát rábeszélni, hogy hanyagolni lehet a védekezést. Aki pedig már etesett ilyen beavatkozáson, igen, jó, ha segitő szándékkal ŐSZINTÉN elmondja, hogy ő miért döntött úgy, és mit érzett, és hogy most már másképp csinálná, arra viszont akkor sincs joga, hogy elitéljen mást ugyanazért, amit már ő is megtett. A biológiai ismereteimmel egyébként nincs baj.
sziszike, 14. 01. 2010 16:02:48
minek ide ez a kioktató jellegű kiselőadás az abortuszról??? arra ott vannak a katolikus fórumok:))))) hogy beindult valaki...:)))) hát barátnők, nincs könnyű dolgotok, de kitartást....!!! én veletek vagyok:))) sziszike
@


Kapcsolódó cikkek

Forum Hungaricum

Robert H.Raven

Amikor az ókori Rómában született egy gyerek, akkor a rómaiak mindig a gyermek érdekeit tartották szem előtt…

2010.1.18.  44   


Micsoda mélység!

Póda Erzsébet

A véleménynyilvánítás fontos dolog. Tisztán tartja az elménket, hozzátartozik a mentálhigiénéhez.

2010.1.13.   


Arcok nélkül

Puha Andrea

Freud azt mondja, az emberek személyiségének három alkotóeleme van.

2010.1.8.  2    4


Ocsú a búza között

Nagy Erika

Divat ma fórumozni, véleményt mondani, csak az nem mindegy hogy mindezt miként cselekedjük meg.

2010.1.6.  3   

A rovat további cikkei