A farsang sztárja: a fánk


Póda Erzsébet  2005.1.14. 21:37

A farsang január 6-án, vízkeresztkor kezdődik, s hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tart.

Ez időszaknak a hamvazószerdát megelőző húshagyókedd a csúcspontja. A farsangi szokások több évezredes gyökerekkel rendelkeznek. Legősibb rétegei a tél-tavasz váltás drámai megjelenítésével, a természet megújulása feletti örömmel kapcsolatosak. Míg nálunk – ellentétben más európai országokkal – a városi farsangi szokások, a farsangi bál kivételével, nem maradtak fenn, addig faluhelyeken máig sok minden megőrződött az évezredes hagyományokból.

Január 1. Amit az ember az újesztendő hajnalán álmodik, az beteljesedik. Újévkor nem jó tyúkot vágni, mert kikaparja a házból a szerencsét.
Január 6. Vízkereszt vagy Háromkirályok, a karácsonyi ünnepkör zárónapja, farsang kezdete. Gáspár, Menyhért és Boldizsár, a köszöntő királyok a fából faragott betlehemi csillaggal házról házra járnak.
Január 20. Fábián és Sebestyén napja, az első tavaszébresztő nap, mézgásodni kezdenek a fák.
Január 22. Vince, a szőlősgazdák védőszentjének napja. („Ha fénylik a Vince, tele lesz a pince” vagy „Csörög a Vince, telik a pince”)
Január 25. Pál napja. Pálforduló-télforduló. Ha ilyenkor esik, vagy havazik, rossz termés várható. Ismertek a következő mondások: „Ha Pál fordul köddel, ember meghal döggel”, „Ha fénylik szent Pál, akkor minden termés készen áll”.

A farsang nem múlhat el fánksütés nélkül! A vigadozás ideje alatt talán nincs háziasszony, aki legalább egyetlenegyszer ne készítene fánkot. S ha e rohanó világban valakinek mégse lenne ideje a sütésre, a pékárusok kosaraiban, cukrászdákban egész biztosan rátalál e finomságra. Mi csak azt tudjuk ajánlani: minden évben, legalább egyszer, farsang idején, lepjük meg a családunkat, szeretteinket saját készítésű csörögével, porhanyós fánkkal, farsangi fánkkal, lekváros fánkkal, túrós fánkkal, tejfölös fánkkal, burgonyafánkkal… Ezúttal igazi kuriózummal, három réges-régi fánkrecepttel szeretnénk kedveskedni olvasóinknak. A receptek az 1900-as évek elején láttak napvilágot dédanyáink egyik közkedvelt receptes könyvében.

Farsangi fánk
A fánknál, főképp, ha télen készítjük, arra kell különösen ügyelni, hogy a liszt és a tojás ne legyen hideg, mert a fánktésztánk hirtelen kell kelni, de ha a liszt hideg, ez nem történhetik, s úgy nem is kaphatunk szép pántlikaszélű fánkokat. Keverj le két kanál vajat 6 tojássárgájával, fél liter tejjel, melybe előbb 5 dkg élesztőt áztattál, egy kanál cukorral, sóval és annyi liszttel, amennyit megkíván, hogy a tészta nagyon kemény ne legyen, hanem inkább lágy, ha így kissé bajosabb is a fánkot csinálni. Ekkor verd el jól, tedd félre, hogy megkeljen. Ha megkelt, tedd liszttel megszórt deszkára, nyújtsd ki kisujjnyi vastagságra, és vágd ki fánkszaggatóval. Tégy minden darabra késhegynyi málna- vagy más befőttet, borítsd be egy másik darab tésztával, nyomd meg könnyedén ujjaiddal, és ismét vágd ki egy valamivel kisebb fánkszaggatóval. Ekkor tedd asztalkendővel befödött deszkára, egy másik kendővel takard be, és hagyd ismét kelni. Azután tégy egy mély lábosba bőven zsírt, ha forró, rakj bele a fánkokból, és takard be. Ha már piros, forgasd meg, és ha kisült, szedd ki itatóspapírral befödött szitára, és jól megcukrozva melegen add föl.

Tejfölös fánk
Végy egy kg finomlisztet egy mély tálba. Adj hozzá negyed liter édes tejfölt, 8 tojássárgáját, egy kanál tört cukrot, egy csipet sót, 5 dkg langyos tejben áztatott élesztőt. Mindezt fakanállal verd le, míg a tészta sima és hólyagos lesz. Takard be, tedd meleg helyre, hogy megkeljen. Ha megkelt, tedd liszttel megszórt deszkára, nyújtsd ki kisujjnyi vastagságra, és vágd ki fánkszakajtóval. Tégy minden darabra késhegynyi málna vagy más befőttet, borítsd be egy másik darabbal, nyomd meg könnyedén ujjaiddal, és ismét vágd ki egy valamivel kisebb fánkszakajtóval. Ekkor tedd asztalkendővel befödött deszkára, egy másik kendővel takard be, és hagyd ismét kelni. Azután tégy egy mély lábasba bőven zsírt, ha forró, rakj bele a fánkokból, és takard be. Ha már piros, forgasd meg, és ha kisül, szedd ki itatóspapírral befödött szitára, és jól megcukrozva melegen add föl.

Créme fánk 10 evőkanál lisztet keverj el fél liter tejjel, 10 tojássárgájával, 4 evőkanál tört cukorral s egy kevés vaníliával. Ha ezt jól elkeverted, tedd egy lábasba, tedd evvel tűzre, és folytonos kavarás közt hagyd sűrű péppé főni. Ekkor hagyd kevéssé kihűlni, kenj ki egy tepsit vajjal, tedd bele a pépet, kend el simára egy késsel, úgy, hogy ujjnyi vastagon legyen. Hagyd tökéletesen kihűlni, s tedd a tepsit kis ideig meleg helyre, hogy a tésztát szépen liszttel meghintett deszkára fordíthassad. Ekkor a legkisebb fánkszaggatóval szúrj belőle apró fánkokat, hogy akkorák legyenek, mint egy négykrajcáros, kend meg fölvert tojásba mártott tollal, szórd meg zsemlyemorzsával, fordítsd meg egy késsel a másik felére, itt is kend meg, és szórd meg, forró zsírban hirtelen süsd ki, s cukorral meghintve add föl.



Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Farsangoló

Faar Ida

Farsangi ételekben nincs hiány: gondoljunk csak a többféle módon elkészíthető fánkokra, kocsonyákra, hideg és meleg ételekre. (Receptekkel)

2024.1.11.    13


Farsangi ízek

Nagy Erika

Gyermekkoromban imádtam a farsangot, főleg a fánk miatt. (Receptekkel)

2024.1.10.    13


Nincs farsang fánk nélkül

Jády Mónika

A vízkereszttől hamvazószerdáig, vagyis a húsvét előtti negyvenedik napig tartó időszak a bálozás, mulatozás, evés-ivás ideje. (Receptekkel)

2022.1.17.    20


Még lehet fánkot sütni

Tompa Orsolya

Egészen a böjtig, sőt azon túl is süthetünk fánkot. Ezúttal egy családi túrófánkrecepttel készültünk.

2016.2.4.    5


Szardíniai fánk

Kottra Éva

A legrangosabb olasz konyhamagazin, az Etoile, egyik régi számából csentem el ezt a fantasztikus receptet.

2011.4.1.   


Fenséges farsangi finomságok

Halász Kata

Tradicionális lengyel fánk, hájas sütemény, négerke – vagyis fenséges farsangi finomságok!

2011.2.11.   

A rovat további cikkei

A tavasz vitaminbombái

Faar Ida

Hónapos, fehér, fekete, jégcsap – legyen szó bármelyik retekfajtáról, mindegyik fogyasztása javasolt. (Receptekkel)

2024.4.9.    25


Kulináris segédek

Praktikus konyhai eszközök és tippek a mindennapokhoz, hogy könnyebb legyen a konyhatündérkedés.

2024.3.4.   


Saláták

Faar Ida

Itt az ideje, hogy belevessük magunkat a tavaszba, és az első zöldségek korlátlan fogyasztásába! (Receptekkel)

2024.2.22.    18


Gyógyító fűszerek

Joó Fruzsina

A fűszerek elengedhetetlen hozzávalók ételeinkből, jellegzetes ízzel, zamattal gazdagítják táplálékainkat.

2024.1.7.    2


Szilveszter éjjelére

Kiss Adrienn Éva

A pezsgővel való koccintás a világ minden táján hagyomány. (Receptekkel!)

2023.12.31.    5


Szilveszterezzünk!

Póda Erzsébet

A konyhában természetesen szilveszter idején sem tétlenkedhetünk.

2023.12.28.  1    16