Szeretem a mosógépet!


Šipošová Miroslava  2008.10.14. 19:44

Ha elgondolkodom a „Találmányok, amelyek megkönnyítették a nők életét” témán, rögtön eszembe jut a tény, hogy…

…pár évszázaddal ezelőtt a nők annyit robotoltak, mint az igáslovak: az ő feladatuk volt gondoskodni a gyerekekről, a férjükről, rendet tartani a házban, az udvaron, de tevékenykedtek a mezőn is. Éppen csak a bányában nem dolgoztak (legalábbis remélem!), de különben a férfiakkal együtt húzták az igát, ráadásul ott volt nekik még a háztartás is. Keveseknek adatott meg, hogy fizikailag könnyebb, azaz szellemi munkát végezzenek.

Aztán egyszer csak kevés lett az embereknek a fogyasztói életmód, az életet élvezni is szerették volna. Az ételen keresztül magyarázom el, mire gondolok. Gyerekként azért ettünk, mert éhesek voltunk. Mindegy volt számunkra, hogyan tálalták az étel, vagy miként készítették el, és így tovább. Felnőttként már jobban értékeljük az ízeket, a tálalást, figyelünk a részletekre és az ételek tápértékére.

A társadalom is valahogy így van ezzel. Olyan volt, mint egy gyerek, akinek ételre van szüksége, mert éhes. Aztán már többet szeretett volna, és teljes értékű életre vágyott, nem csak a robotolásra. Szerintem azért kezdtek el azon munkálkodni a férfiak, hogy megkönnyítsék a nők dolgát, hogy a nőnek több ideje maradjon a pihenésre, és arra, hogy a férfival és önmagával foglalkozhasson. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden találmány a férfiaknak köszönhető, de szerintem a többségük igen. Megvolt hozzá a műveltségük és az idejük, a társadalom támogatása és az általános elismerés. Legalábbis az első találmányok idején így kellett lennie, mert csak a mai időkben kezd egyenrangúvá válni a két nem, és a nők is tevékenykedhetnek intellektuális területeken.

És elérkeztünk a konyhai robotgépekhez. Azt gondolom, hogy az első háztartási gépek a mixerek lehettek, a gép hajtotta keverőlapátok és másféle konyhai eszközök. Számomra a három legfontosabb találmány a mosógép, a porszívó és a vasaló. Szeretem a mosógépet! Ha két-három farmert ki kellett mosnom kézzel, csaknem összetörtek az ujjaim, és még két nap múlva is fájt a derekam. (Pedig nem a patak jéghideg vizében mostam, mint a nagyanyáink.) Korábban a függönyöket és minden finom anyagot csakis kézzel lehetett mosni. Most már mindent berakhatunk a mosógépbe. A szilonharisnyától kezdve a függönyökön és kardigánokon keresztül egészen a paplanokig mindent, ami nem kémiai tisztítást igényel. A legmodernebb mosógépekbe már a szárító is be van építve. Csendesek, és főleg, nem táncolnak összevissza a fürdőszobában.

Természetesen nem mondhatok semmit a hűtőszekrényre, a fagyasztóra, a páraelszívóra vagy akár a praktikus felmosó mopra, speciális porrongyokra vagy mikroszálas ablakpucoló rongyokra sem, de a mosógép az mosógép. Attól semmi pénzért nem válnék meg!

Fordította: Jády MónikaHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Valóban fontos találmányok

Juhos Katalin

Pár hónappal ezelőtt a legjobb találmányról írtak véleményeket munkatársaim. Ehhez szeretnék fűzni még néhány gondolatot.

2008.12.29.   


Krumplipucoló

Fodor Tekla

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor végre-valahára kirepül a családi fészekből,...

2008.10.29.   


Tabutéma

Puha Andrea

Irodaterem, asztalok tele papírokkal, dolgozó emberek.

2008.10.27.   


Micsoda idők voltak!

Nagy Erika

– Bezzeg az én időmben! – mondaná nagyanyám, ha feltámadna a halottak soraiból.

2008.10.26.   


Nélkülözhetetlen...

Póda Erzsébet

Az autó, a mobiltelefon, meg a számítógép.

2008.10.25.   


Vissza a múltba

Saloňová Andrea

„Örököltem egy házikót, kiruccanunk a hétvégén!” – hívott fel a barátnőm.

2008.10.24.   

A rovat további cikkei

Gépesített háztartás

Révész Enikő

Ma már annyiféle konyhai eszköz kapható, hogy ha mindet megvásárolnánk, mi magunk talán be se férnénk a konyhába.

2008.10.17.   


A leghasznosabb találmány

Orbán Viktória

Manapság annyi, a technikát dicsérő dolog vesz minket körül, hogy talán megszámlálni sem tudnánk.

2008.10.12.   


A legjobb találmány

Molnár Miriam

Az ember legjobb házi segítője a feleség.

2008.10.10.   


Hétköznapi függőségeim

Vég Erzsébet

Olyan szinten vettük körbe magunkat mindenféle ketyerével, hogy teljesen az életünk részévé váltak…

2008.10.9.   


Mosogatógép ajándékba?!

Jády Mónika

A hónap témája kapcsán egyik ismerősöm jutott eszembe,

2008.10.6.  1   


Ó, hát a férfiak!

Fodor Tekla

Hegyén-hátán kapom a jó tanácsokat a férjes nőktől:

2008.10.5.  8