Valóban fontos találmányok


Juhos Katalin  2008.12.29. 14:01

Pár hónappal ezelőtt a legjobb találmányról írtak véleményeket munkatársaim. Ehhez szeretnék fűzni még néhány gondolatot.

Véleményem szerint, mindenféle konyhai robotgép, kenyérszeletelő, gyümölcslécsavaró csupán luxuscikk. Nagyszüleink, ezen háztartási gépek nélkül, ezerszer ízletesebb ebédet képesek készíteni, mint bármelyik méregdrága vendéglő szakácsai. A legújabb mixer birtokolása nélkül is olyan süteményt kínálnak nekünk, melynek elfogyasztása után 10 ujjunkat nyalogatjuk majd.

Leghasznosabb találmánynak én olyan eszközöket tartok, melyek létezése nélkül is lehetséges az élet, de mégis sok mindenben megkönnyítik a rászorulók életét.

A halláskárosultak életében nagy szerepet játszik a hallókészülék, melynek segítségével egyenrangú tagjai a társadalomnak. Csupán egy kis műszer a fülük mellett, mely lehetővé teszi számukra a zenehallgatást, és a gondtalan beszélgetéseket is egyaránt.

Leginkább a gyengén látók helyzetét élem meg, hiszen számomra mindennapi, kihagyhatatlan eszköz a szemüveg. Nélküle elveszettnek érzem magamat. Az iskolapadban ülve, naponta tapasztalom, hogy a szemüvegem nélkül képtelen lennék bármit is elolvasni a tábláról, de a tanár arcvonásait sem látnám. Néhanapján ráncolom a homlokomat, mikor a hideg utcáról, meleg helységekbe lépek, s az orromon üldögélő nagyítóm bepárásodik, de mégis szeretem, hiszen nélküle nehezebb lenne az életem. Természetesen ugyanez a haszna a szemüveg fiatalabb testvérének is, a kontaktlencsének.

A mozgássérültek mindennapjait a kerekes székek, illetve járógépek könnyítik meg, melyek segítségével nem szorulnak minden pillanatban mások segítségére. Szerencsére mára már egyre több épület közelíthető meg kerekes székkel, így valóban egyszerűbb a mozgássérülteknek is érvényesülni.

Mindazok, akik nem csupán részlegesen fogyatékosok, azok is részesülnek segítségben. A vakok számára idomított kutyák, illetve a vakvezető pálca nyújt segítséget. S az olvasásról sem kell lemondaniuk, hiszen speciális írástípus teszi ezt lehetővé. A némák illetve süketek segítségére van a jelbeszéd, mellyel érzéseiket, gondolataikat bárkivel megoszthatják.

Összegezve: a legfontosabb találmányoknak a felsoroltakat tartom, hiszen segítséget nyújtanak embertársainknak, hogy az egészséges emberektől semmiben sem különbözzenek, s hogy ne érezzék magukat nyűgnek a társadalom nyakán.

Mindazok pedig, akik ezeknek az eszközöknek, illetve módszereknek a fejlesztésén dolgoznak, elismerést érdemelnek, s ők tekinthetők igazán nagy tudósoknak, kutatóknak, hiszen embereken segítenek, minden egyes emberen. Mert nem csupán születni lehet fogyatékossággal, de bármikor, bármilyen baleset következményeképpen mi is válhatunk mozgáskorlátozottá, de akár vakká is. És majd akkor mi is örülni fogunk ezeknek a találmányoknak.

Így az év végi ünnepek környékén, mindig gyakrabban jutnak eszünkbe a fogyatékossággal élő gyermekek, akiket családjaik nem tudnak kellőképpen támogatni. Ha van lehetőségünk segítséget nyújtani, akkor segítsünk a valóban rászorulóknak, hogy nekik is legyen boldog a karácsony, de a többi ünnep is.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Krumplipucoló

Fodor Tekla

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor végre-valahára kirepül a családi fészekből,...

2008.10.29.   


Tabutéma

Puha Andrea

Irodaterem, asztalok tele papírokkal, dolgozó emberek.

2008.10.27.   


Micsoda idők voltak!

Nagy Erika

– Bezzeg az én időmben! – mondaná nagyanyám, ha feltámadna a halottak soraiból.

2008.10.26.   


Nélkülözhetetlen...

Póda Erzsébet

Az autó, a mobiltelefon, meg a számítógép.

2008.10.25.   


Vissza a múltba

Saloňová Andrea

„Örököltem egy házikót, kiruccanunk a hétvégén!” – hívott fel a barátnőm.

2008.10.24.   


Gépesített háztartás

Révész Enikő

Ma már annyiféle konyhai eszköz kapható, hogy ha mindet megvásárolnánk, mi magunk talán be se férnénk a konyhába.

2008.10.17.   

A rovat további cikkei

Szeretem a mosógépet!

Šipošová Miroslava

Ha elgondolkodom a „Találmányok, amelyek megkönnyítették a nők életét” témán, rögtön eszembe jut a tény, hogy…

2008.10.14.   


A leghasznosabb találmány

Orbán Viktória

Manapság annyi, a technikát dicsérő dolog vesz minket körül, hogy talán megszámlálni sem tudnánk.

2008.10.12.   


A legjobb találmány

Molnár Miriam

Az ember legjobb házi segítője a feleség.

2008.10.10.   


Hétköznapi függőségeim

Vég Erzsébet

Olyan szinten vettük körbe magunkat mindenféle ketyerével, hogy teljesen az életünk részévé váltak…

2008.10.9.   


Mosogatógép ajándékba?!

Jády Mónika

A hónap témája kapcsán egyik ismerősöm jutott eszembe,

2008.10.6.  1   


Ó, hát a férfiak!

Fodor Tekla

Hegyén-hátán kapom a jó tanácsokat a férjes nőktől:

2008.10.5.  8